Mies on myöntänyt kuulusteluissa tappaneensa äitinsä Eurassa – poliisi avaa Länsi-Suomelle, miten tapahtumat ja tutkinta ovat edenneet

Julkisuuteen tuli nyt uutta tietoa muun muassa miehen löytymisestä pakomatkan jälkeen. Siinä hätäkeskukseen ilmoittaneella kesämökkiasukkaalla oli iso rooli.

| Päivitetty

Poliisi on päässyt kuulustelemaan Euran Vaaniissa helatorstaina tapahtuneesta henkirikoksesta epäiltyä vuonna 1997 syntynyttä miestä. Hän on myöntänyt teon eli oman äitinsä tappamisen pääpiirteissään. Poliisi tiedotti asiasta torstaina, minkä lisäksi Länsi-Suomi haastatteli aiheesta tutkinnanjohtajaa, rikoskomisario Kimmo Hiltulaa.

Tapahtumien kulku on selvinnyt poliisille tutkinnassa hyvin muun muassa useiden ihmisten kuulemisen myötä. Kuultavina on ollut muun muassa tapahtumapaikan lähellä asuvia ihmisiä sekä asianomistajia.

– On kuultu todistajia, joilla on ollut asian suhteen jotakin kerrottavaa, mitä olemme sitten todistelumielessä halunneet kuulla, Hiltula sanoo.

Äiti oli tullut poikaansa tapaamaan

Poliisi hälytettiin Eurassa sijaitsevalle mökille helatorstaina klo 13.18. Ensitietojen mukaan mökillä oli tuolloin käynnissä väkivallanteko.

Poliisin päästyä paikalle epäillyn rikoksen uhri eli miehen äiti oli kuollut, ja mies oli poistunut paikalta äitinsä autolla.

Hiltula vahvistaa, että miehen voi sanoa asuneen vakituisesti kyseisellä mökillä. Hän oli ollut paikalla ensin, ja äiti oli tullut mökille häntä tapaamaan.

Muun muassa Iltalehti on kertonut omiin tietoihinsa nojaten, että mies oli muuttanut sukulaisensa omistamalle mökille viime kesänä, jotta hän pysyisi kauempana huumeista.

Myös Länsi-Suomi on kertonut miehen rikoshistoriasta, johon kuuluu useampia huumeisiin liittyviä rikoksia. Eräässä rikostuomiossa hän on myöntänyt polttaneensa esimerkiksi kannabista lähes päivittäin, ja hän on myös uhkaillut ihmisiä väkivallalla.

Miksi murha? Poliisi ei kommentoi

Iltalehden mukaan miehen sukulaiset, mukaan lukien hänen äitinsä, olivat käyneet viemässä hänelle mökille viikoittain puhtaita vaatteita ja ruokaa.

Helatorstaisella vierailulla toistaiseksi tuntemattomista syistä mies tappoi äitinsä tavalla, jota poliisi ei tässä vaiheessa kommentoi.

Teon motiivi, tekotapa ja tekoväline selviävät sitten aikanaan oikeudessa, Hiltula sanoo. Hän ei myöskään kommentoi sitä, mitkä seikat ovat aiheuttaneet sen, että tapausta tutkitaan nimenomaan murhana eikä tappona.

Murhan erottaa taposta yleisellä tasolla se, että siihen on liittynyt suunnitelmallisuutta tai erityistä raakuutta tai julmuutta.

Asukas löysi miehen mökkinsä saunasta

Tekijän paettua paikalta poliisi järjesti mittavat etsinnät hänen löytämisekseen, ja äidiltä anastettu auto löytyi myöhemmin hylättynä maastosta.

Uusi tieto on, että mies löytyi, kun poliisi sai noin kolme tuntia surman jälkeen hälytyksen Euraan noin 20 kilometrin päähän tapahtumapaikasta.

Ilmoittaja oli asukas, joka oli löytänyt kesämökkinsä saunasta tuntemattoman, uhkaavasti käyttäytyneen miehen. Hän osoittautui henkirikoksesta epäillyksi mieheksi. Poliisi otti hänet kiinni etälamautinta käyttäen.

Syyte nostettava syyskuun alussa

Vaikka kiinniotto tapahtui jo kaksi viikkoa sitten, on miestä päästy kuulemaan vasta tällä viikolla. Hiltula ei kommentoi, miksi kiinnioton ja kuulustelujen välissä jouduttiin odottamaan.

Mies pysyy edelleen tutkintavankeudessa. Pakkokeinon eli vangitsemisen vuoksi syytteen nostamiselle on määritetty takaraja, joka on 3. syyskuuta.

Hiltulan mukaan asia siirtynee syyttäjälle syyteharkintaan elokuun aikana. Kokonaisuudessa tulee murhan lisäksi mitä luultavimmin olemaan muita, pienempiä nimikkeitä muun muassa miehen pakomatkaan liittyen.

Korjattu 15.27: Jutussa väitettiin virheellisesti poliisin tiedottaneen tapahtumista keskiviikkona. Oikea viikonpäivä on torstai.

Juttua korjattu 3.12.: Poistettu maininnat Paneliasta, sillä paikkatieto oli virheellinen. Tapahtumapaikka oli ennemminkin Vaaniin alueella.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut