Mies yritti iskeä kolmea poliisia puukolla, syyttäjä vaatii pitkää tuomiota murhan yrityksistä – näin tapahtumat syyttäjän mukaan etenivät

Syyte luettiin Satakunnan käräjäoikeudessa torstaina. Virkatehtävissä toimineisiin poliiseihin kohdistuneita puukotusyrityksiä käsitellään murhan yrityksinä.

Satakunnan käräjäoikeudessa on luettu torstaina syyte kolmesta murhan yrityksestä. Yritykset ovat kohdistuneet kolmeen virkatehtävissä olleeseen poliisiin.

Haastehakemuksen mukaan teko on tapahtunut Porissa viime vuoden helmikuussa. Kolme poliisivaatteissa ollutta poliisia, joista kaksi oli miehiä ja yksi nainen, olivat suorittamassa tehtävää miehen asunnolla.

He ovat raottaneet asunnon ovea ja käskenyt miestä ojentamaan tyhjät kätensä ulos ovenraosta. Hän ei ole noudattanut käskyä vaan potkinut ovea.

Pian sen jälkeen poliisit ovat menneet sisään. Mies on pitänyt toista kättään piilossa poliisin käskyistä huolimatta. Naispoliisi on ampunut miestä etälamauttimella, minkä jälkeen miespoliisit ovat tarttuneet mieheen kiinni.

Tällöin mies on yrittänyt lyödä miespoliiseja useasti kädessään olleella veitsellä. Poliisien kaadettua hänet maahan hän on jatkanut yrityksiään, jotka ovat kohdistuneet muun muassa kaulan, niskan ja selän alueelle.

Lopulta seitsensenttisellä terällä varustettu veitsi on saatu pois miehen kädestä.

Syyttäjän mukaan mies on iskenyt poliiseja veitsellä tarkoitukseen tappaa heidät, tai ainakin hänen on täytynyt pitää heidän kuolemaansa veitseniskujen varsin todennäköisenä seurauksena.

Iskut jäivät kuitenkin yrityksen asteelle, sillä ne eivät osuneet poliiseihin lukuun ottamatta toisen miespoliisin käteen osunutta iskua.

Poliiseihin kohdistuneita puukotusyrityksiä käsitellään lähtökohtaisesti murhan eikä tapon yrityksinä rikoslain pykälien vuoksi. Kyseessä on rikoslain mukaan tapon sijaan murha, kun kohteena on "virkamies hänen ollessaan virkansa puolesta ylläpitämässä järjestystä tai turvallisuutta taikka virkatoimen vuoksi".

Kyseisessä tapauksessa näin oli, sillä poliisit ovat olleet miehen asunnossa virkavaatteet päällä virkatehtävissä turvaamassa tämän omaa turvallisuutta.

Aiempaa oikeuskäytäntöä peilaten voi arvioida, että mikäli kohteena olisi ollut siviili, kyseessä olisi pikemminkin epäilty tapon yritys.

Vaihtoehtoisina nimikkeinä haastehakemuksessa syyttäjä esittää syytteitä kolmesta törkeän pahoinpitelyn yrityksestä sekä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Haastehakemuksen mukaan mies on esitutkinnassa kiistänyt hyökänneensä poliisia kohti puukko kädessä. Hän on kuitenkin myöntänyt, että hänellä on ollut oikeassa kädessään puukko.

Syyttäjä vaatii miehelle pitkää, vähintään kahdeksan vuoden vankeusrangaistusta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut