Mieslaulu kajahteli komeasti kvartettien mittelöissä

Neljän kaupungin välisiä kilpailuja on järjestetty vuosikymmeniä. Tällä kertaa isäntänä oli Rauman Mieslaulajat.

Laulu raikasi ja tunnelma oli katossa neljän kaupungin mieskuorojen kvartettikilpailussa Raumalla. Rauman, Porin, Turun ja Tampereen mieskuorojen välistä laulukilpailua isännöi tällä kertaa Rauman Mieslaulajat.Perinne on jatkunut vuodesta 1953.

– Valtakunnallisestikin ainutlaatuisen kilpailun aloittivat Rauman Mieslaulajat ja Mieskuoro Laulajat Tampereelta. Myöhemmin mukaan tulivat Mieskuoro Laulun Ystävät Turusta ja Porin Mies-Laulu, kertoo Pekka Lankinen Rauman Mieslaulajista.

Vähän jopa popahtavaa

Kilpailussa on sarjat kvarteteille ja tuplakvartetille. Kilpailukokoonpanot esittävät yhden ennalta määrätyn pakollisen ja yhden vapaavalintaisen kappaleen.

Kvarteteilla oli tänä vuonna pakollisena Aarre Merikannon Juhannus ja tuplilla Heimo Kasken Katson virran kalvohon.Kilpailuohjelmistoa Lankinen piti monipuolisena ja erityisesti vapaavalintaisissa kappaleissa kirjo oli melkoinen.

– Viime vuosina niissä on ollut, ellei nyt ihan räppiä, niin ainakin popahtavaa materiaalia, johon on saatettu yhdistää myös vähän showmeininkiä.

Kisassa kuultiin myös säkeistö P.J. Hannikaisen Annin laulusta japaniksi, johon käännöksen on tehnyt itse keisarinna Michico.

Ykköstilat Turkuun ja Tampereelle

Kvartettikilpailussa ykköstila napsahti turkulaiselle Mieskuoro Laulun Ystäville, joka on osallistunut neljän kisoihin vuodesta 1981.

Kuoron Kevään merkki -kokoonpanolle voitto oli iloinen yllätys, sillä kuoron kvartettitoiminta on basso Reima Orvaston mukaan ollut ”vähän rempallaan”.

– Viimeisen vuoden aikana olemme kyllä satsanneet harjoittelemiseen. Se, että vihdoin saimme kukkomitalin Turkuun, merkitsee koko kuorolle paljon. On kannustavaa, kun työ tuottaa tulosta.Kolmihenkinen tuomaristokin kiitteli voittajaesitystä huolellisesta harjoittelusta, joka näkyi ja kuului.

Päätuomari Saksasta saakka

Kilpailun tuomaristossa istui kuoro-osaamista alan kansainväliseltä huipulta. Puheenjohtaja oli kuoronjohdon professorina Saksan Düsseldorfissa työskentelevä raumalaislähtöinen Timo Nuoranne, joka johti aikanaan myös Rauman Poikakuoroa. Hänen lisäkseen esityksiä arvioivat Niiki Nuutinen ja Karri Laihonen.

Erityismaininnan tuomaristo antoi kvartettisarjassa Porin Mies-Laululle rohkeasti soivasta tulkinnasta pakollisesta kappaleesta Juhannus.

Tuplakvartettien sarjassa voitto meni Tampereelle. Kokoonpano esiintyi vajaalla miehityksellä yhden laulajan jäätyä äkillisesti pois humoristisesti nimellä Seitsemän pientä kääpiötä.

– Molemmissa sarjoissa voittaja erottui edukseen kappaleiden hallinnalla ja yhtenäisellä tulkinnalla, arvioi Niiki Nuutinen.

Karri Laihonen oli ilahtunut siitä, että kvarteteista löytyi myös nuorempaa laulajapolvea.

– Yhteislauluperinteellä on kaikesta huolimatta tulevaisuutta. Harrastajien ukkoutumistahan murehditaan monissa kuoroissa. Varsinkin Tampereen voittoisassa tuplakvartetissa kuului nuoruuden voima ja energia.

Yhteisesitys päätti kilpailun

Neljän kaupungin kvartettikilpailuun osallistui tänä vuonna kahdeksan enklakvartettia ja viisi tuplakvartettia. Ensi vuonna kilpailua isännöi Porin Mies-Laulu.

Pekka Lankinen ei malta olla hehkuttamatta kvartettikilpailun huipennusta, jossa kaikki omissa sarjoissaan kilpailleet kokoonpanot muodostavat yhteiskuoron ja kajauttavat ilmoille pakolliset kilpailukappaleensa.

– Se on rautainen esitys, sillä kaikki ovat hioneet laulut huippuunsa. Perinteisiin kuuluu myös se, että kilpailupäivä päättyy hyvin laulupitoiseen ja hauskaan karonkkaan, Lankinen sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut