Mika Honkasen Mannervesi-sarjan teokset esillä juhannusjuhlassa

Sarjan teosten aiheet ajoittuvat 1800- ja 1900-luvun taitteesta noin 1930-luvulle. Honkanen aikoo vielä jatkaa sarjansa maalaamista.

Mika Honkanen maalaa Mannervesi-sarjaan kuuluvaa teosta ”Kaljaasi Muiston kannella”. - On sunnuntai, ja käyty kirkossa. Sen jälkeen väki on kerääntynyt kahville laivan kannelle, Honkanen selvittää maalauksen aihetta.

Komea 15 metriä korkea juhannussalko nousee juhannusaattoiltana Pyhärannan Santtiolla sijaitsevan kylätalo Mainingin eteen.

– Salkoa ryhdytään koristelemaan jo puolilta päivin, ja valmista pitäisi olla iltapäivällä. Kylän naiset ovat talven aikana valmistaneet salkoon tulevat kruunut ja ne kiinnitetään salkoon nauhoilla. Kello 18 on lipunnosto, jonka jälkeen ryhdytään juhannussalon pystytyspuuhiin, Esa Urhonen tapahtumaa järjestävästä Santtioseurasta kertoo.

Kylätalossa toimii tapahtuman ajan puffetti, ja tiedossa on myös yhteislaulua. Urhosen mukaan kaikille avoin Santtion juhannusjuhla kerää perinteisesti noin 200 osallistujaa.

Santtion laituriin kiinnitettyä laivaa tyhjennetään säkeistä.Kuva: Mika Honkanen / Mannervesi-sarja

Merellinen historia maalauksissa

Tänä vuonna juhannusjuhlaan osallistuvat pääsevät ensimmäistä kertaa tutustumaan raumalaisen taidemaalarin Mika Honkasen Mannervesi-teossarjaan.

Mannerveden merelliseen historiaan pohjautuvasta maalaussarjasta Mainingin juhannusjuhlassa on esillä kahdeksan taulua, joista neljä on Honkasen mukaan jo uusilla omistajilla.

– Pyysin taulut heiltä lainaksi tätä yhden päivän näyttelyä varten. Loput taulut ovat vielä työhuoneellani, sillä yksi niistä kaipaa vielä pientä viimeistelyä, taiteilija kertoo.

Urhosta voidaan pitää Mannervesi-maalaussarjan ”isänä”, sillä hän muisti aina Honkasen nähdessään kertoa tälle ideastaan.

– Mannervedellä on pitkät merenkulun ja laivanrakennuksen perinteet, mistä on olemassa vain vähän valokuvia. Maalausten avulla alueen merellinen historia herää henkiin, Urhonen toteaa.

Laivan lastausta Honkasen Mannervesisarja-maalauksessa. Kuva: Mika Honkanen / Mannervesi-sarja

Asiantuntijat apuna

Honkanen otti Urhosen heittämän haasteen vastaan, vaikka tunnustautuukin maakravuksi.

– Esimerkiksi purjelaivojen varustelu ei ole ihan ydintä osaamisaluettani, mutta onneksi Esa ja raumalainen merikapteeni Jarmo Teränen ovat olleet asiantuntijoina. Erityisesti Teränen on oikea ”harmaa eminenssi”, sillä hänen purjelaivatietämyksensä on verraton, Honkanen kehuu.

Koska maalausten malliksi soveltuvaa kuvamateriaalia oli vähän, Honkasen piti poimia yksityiskohtia teoksiinsa ”sieltä ja täältä”.

– Paikat, laivat ja tilanteet ovat kuitenkin historiallisesti totta. Olen lisännyt lähinnä ihmisiä kuviin, jotta olen saanut niihin elämää.

Saadakseen paremman käsityksen Mannerveden alueesta Honkanen kävi tutustumassa sen ympäristöön parikin kertaa. Alue on tosin muuttunut vuosikymmenten kuluessa purjelaivojen ajasta.

Mannervesi-sarjan teosten aiheet ajoittuvat 1800- ja 1900-luvun taitteesta noin 1930-luvulle. Honkanen aikoo vielä jatkaa sarjansa maalaamista.

Santtioseuran juhannusjuhla 24.6. klo 18 alkaen, kylätalo Maininki (Palokuja 6, Pyhäranta). Mika Honkasen Mannervesi-sarjan teoksiin pääsee tutustumaan klo 12 alkaen. Teokset ovat esillä vain juhannusaattona.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut