Mikä leväpuuro! Satelliittikuvissa Selkämeren rannikolla möyrii sinivihreitä käärmeitä

Koko Selkämeren vakioseurantapaikoista eniten sinilevää on Otanlahdella.

| Päivitetty

Maanantainen satelliittikuva Selkämeren rannikolta. Rauma sijaitsee kuvan keskivaiheilla ja Pori lähellä kuvan yläreunaa. Alaoikealla erottuu Pyhäjärvi ja alareunassa Pyhämaa.

Selkämeren rannikolla näkyy satelliittikuvissa nyt erittäin runsaasti sinilevää eli -bakteereja. Virtausten liikuttamat levämassat näyttävät kuvissa pyörteiltä tai jopa sinivihreiltä käärmeiltä, jotka ovat vallanneet saaristot ja varsinkin niiden ulkoreunat.

Kuvissa pahin tilanne näyttää ainakin maanantaina olleen Rauman pohjoisesta saaristosta pohjoisen suuntaan aina Porin pohjoispuolelle saakka.

Avomerellä tilanne ei ollut alkuviikolla yhtä paha, mikä johtunee muun muassa tuulista.

– Vaihtelevat tuuliolot vaikuttavat voimakkaasti pintakukintojen kehittymiseen ja sijoittumiseen merialueella. Tyynen ja lämpimän sään myötä Selkämeren avomerialueen sinilevät voivat runsastua nopeastikin, muistuttaa Suomen ympäristökeskus Syke tiedotteessaan.

Vaikka sinilevää näytää laajemmin olevan rannikolla Rauman pohjoispuolella, on tilanne pitsikaupungin mannerrannalla pahempi kuin muualla. Näin on ainakin sinilevän vakioseurantapaikoilta tehtyjen havaintojen mukaan.

Tuoreimmat tiedot kertovat, että Otanlahdella on erittäin runsaasti sinilevää. Samaan kategoriaan ei tällä hetkellä "pääse" mikään muu vakioseurantapaikka koko Selkämerellä.

Syke muistuttaa, että sinilevätilanne voi kuitenkin vaihdella lyhyelläkin aikavälillä. Siksi veden silmämääräinen tarkistaminen on tärkeää aina ennen uimista tai veden käyttöä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut