Mikä OL2:ssa tarkalleen hajosi? Tästä syystä paluu sähköntuotantoon venyy ennakoitua pidemmälle

Sähkön hintapiikki ja useat samanaikaiset rajoitukset sähköntuotantolaitoksilla ja verkossa saivat salaliittoteoriat liikkeelle.

| Päivitetty

Olkiluodon kakkosyksikön tuotantokatkos johtuu generaattorin roottorin (kuvassa keskellä) jäähdytykseen tulleesta vuodosta. Kuva laitoksen vuosihuollosta 2022.

Olkiluodon ydinvoimalan kakkosyksikkö (OL2) on ollut poissa sähköntuotannosta kohta viikon päivät.

Laitosyksikkö irrotettiin verkosta viime viikon perjantaina turbiinilaitoksella havaitun poikkeavan kosteuden vuoksi. Tuolloin ennakoitiin, että tuotanto jatkuisi tänään torstaina.

Keskiviikkona Teollisuuden Voima (TVO) kuitenkin ilmoitti, että korjaus vie odotettua pidempään ja paluu sähköntuotantoon on vasta puolentoista viikon kuluttua eli 4.9.

Mikä OL2:ssa oikein meni rikki ja miksi korjaus kestää ennakoitua pidempään?

Sattumien suma

Kakkosyksikön pulmat tulivat lisänä laajaan vyyhteen, joka johti sähkön pörssihinnan rajuun nousuun (LS 19.8).

Samaan aikaan oli rajoituksia Suomen ja Ruotsin välisissä siirtoyhteyksissä, minkä lisäksi tuuliolosuhteet pitivät tuulisähkön määrän hyvin vähäisenä. Viikonvaihteessa alkoivat lisäksi Loviisan ydinvoimaloiden vuosihuollot.

Hinta on edelleen selvästi korkeampi kuin mihin kesällä totuttiin, ja tilanne jatkuu yhä herkkänä muutoksille.

Osa sähkön käyttäjistä on tälläkin kertaa epäillyt, että kyse olisi sähköntuotantoyhtiöiden ja verkkoyhtiöiden yhteisestä manipulaatiosta sähkön hinnan nostamiseksi. Salaliittoteorian mukaan vähintään osa samanaikaisista vioista ja rajoituksista olisi keksittyjä.

Esimerkiksi Olkiluodossa tehdään kuitenkin hiki hatussa töitä OL2:n korjaamiseksi.

Jäähdytysvuoto roottorissa

Ydinreaktiossa muodostuneella lämmöllä tuotetaan höyryä, joka pyörittää turbiinilaitoksella olevaa roottoria. Sen pyörimisliike puolestaan muodostaa generaattorissa sähköä.

Kakkosyksikön vika paikallistui generaattorin roottorin jäähdytysjärjestelmään. Varsinaista vian syytä ei vielä tiedetä.

– Roottori toimitetaan generaattoritoimittajamme tutkittavaksi, ja syy selviää roottorin avaamisen jälkeen. Kyse on kuitenkin roottorin jäähdytysjärjestelmään tulleesta roottorin sisäisestä vuodosta, kertoo TVO:n viestintäpäällikkö Johanna Aho.

Korjaus on kuitenkin käynnissä Olkiluodossa tutkinnasta huolimatta. Ahon mukaan korjaus tehdään vaihtamalla varaosaroottori, jollainen oli ydinvoimalasaarella jo valmiina.

Skenaario ei osunut oikeaan

Korjauksen viivästyminen johtuu laitteiston monimutkaisuudesta.

Ahon mukaan roottorin sisäisen vuodon paikantaminen edellytti laitteiston purkua, joka kesti useita päiviä. Tarkempi korjaussuunnitelma ja -aikataulu voitiin laatia vasta tämän jälkeen.

– Aiemmin arvioitu aikataulu perustui muihin vikaskenaarioihin. Aikatauluun tuli lisää vuorokausia, koska koko roottorin vaihto vie aikaa.

Arviota sähköntuotannon palauttamisesta syyskuun neljäntenä päivänä Aho pitää realistisena. Tämä johtuu muun muassa siitä, että roottorien vaihtamisesta on jo kokemusta.

– Korjaussuunnitelma sekä aikataulu on laadittu yhdessä generaattoritoimittajan kanssa näihin kokemuksiin perustuen.

OL1:llä ei merkkejä samasta

Turbiinilaitokselle tullut vika oli yllätys, sillä säännöllisissä generaattorin tarkastuksissa mitään viitteitä jäähdytysvuodosta ei ollut.

Tarkastuksissa ei myöskään päästä näkemään roottorin sisälle.

– Roottoria ei voi purkaa kuin valmistustehtaalla, Aho selittää.

Olkiluodon ydinvoimalan ykkösyksiköllä on vastaava generaattori roottoreineen, mutta sille ei tehdä OL2:n vian perusteella esimerkiksi ylimääräisiä tarkastuksia.

– Mitään viitteitä sen vikaantumisesta ei ole. Tämä vika koskee vain OL2:sta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut