OKL120: Mikä Seminaarinmäki? - nimitys on väärä

Seminaarin piha 1929

Nykyopiskelijat käyttävät opettajankoulutuksen kampuksesta usein nimitystä ”Seminaarinmäki”. Asialla ei ole tietenkään suurta merkitystä, mutta nimitys on tarkkaan ottaen väärä, sillä kampusalueen alkuperäinen nimi on Myllymäki.

Tällä paikalla, jota on nykyisin enää vaikea erottaa mäeksi, seisoi joskus kauan ennen seminaarin perustamista kaupunkilaisten tuulimyllyjä. Seminaarinkadun varrella oleva punainen mamsellimylly ei kuulu mäen alkuperäiseen rakennuskantaan, vaan se on siirretty nykyiselle paikalleen Lahdenvainiolta Ala-Laurilan tilalta vuonna 1957.

On silti ymmärrettävää, että moni raumalainenkin kutsuu Myllymäkeä Seminaarinmäeksi – onhan paikka raumalaisittain mäki ja tuolla mäellä on sijainnut seminaari. Sekaannusta lisää vielä se, ettei kampusalueen oikea paikannimi näy juuri missään; alueella ei ole nimikylttejä eikä sitä ole merkitty myöskään sähköiseen kaupunkikarttaan.

Se varsinainen Seminaarinmäki sijaitsee Jyväskylässä ja sen kyllä erottaa helposti mäeksi.

Teksti dosentti Lauri Kemppinen, kuva  Toivo Markkanen/Anne Lehtola

Rauman opettajankoulutuksen 120-juhlavuoden kunniaksi julkaisemme kerran viikossa vanhan valokuvan ja siihen liittyvän tarinan.