Miksi Mantereenpäähän ei tullut uimakieltoa, vaikka toimenpideraja ylittyi monta kertaa?

Suolistobakteereja koskeva toimenpideraja ylittyi ensimmäisen kerran jo kaksi viikkoa sitten.

| Päivitetty

Pelkkä suolistobakteerien pitoisuuden toimenpiderajan ylitys ei tarkoita uimakieltoa. Terveydensuojeluviranomainen harkitsee asiaa tapauskohtaisesti.

Kesän käännyttyä kohti loppupuoliskoa, on Rauman uimarannoilla ilmennyt perinteinen pulma: sinilevien ohella vedessä ovat alkaneet runsastua suolistoperäiset koli- ja enterokokkibakteerit.

Uimaveden laatua tarkkailee Rauman terveysvalvonta, jota ohjaavat bakteeripitoisuuksille asetetut toimenpiderajat. Mitä ne tarkoittavat, terveysvalvonnan johtaja Tiina Laitala?

– Toimenpiderajan ylittyessä terveydensuojeluviranomainen arvioi, liittyykö ylitykseen terveyshaittoja ja tekee tarvittavat toimenpiteet.

Sorkassa sijaitsevalla Mantereenpään rannalla enterokokkien pitoisuus nousi yli toimenpiderajan (200 pesäkkeitä muodostavaa yksikköä desilitrassa eli pmy/100 ml) jo kaksi viikkoa sitten.

Tämän jälkeen otetut kaksi muuta näytettä ylittivät niin ikään toimenpiderajan, ja enimmillään bakteeripitoisuus on viime aikoina ollut 260 ply/100 ml. Miksi uimakieltoa ei ole asetettu?

– Koska ylitys on ollut niin vähäinen – eli käytännössä liikutaan edelleen raja-arvon tuntumassa eikä pitoisuus ei ole noussut. Myös kolibakteerin pitoisuus on alhainen.

Enterokokkien runsastuminen tuntuu olevan loppukesän ilmiö rannikolla rannalla. Nostaako se uimakiellon kynnystä?

– Enterokokkipitoisuuden kohoaminen tähän aikaan vuodesta ei enää ole Mantereenpään uimarannallakaan poikkeuksellinen ilmiö.

Voiko tilanne uimakiellon suhteen muuttua?

– Tilannetta seurataan edelleen.

Uusin näyte otettiin tämän viikon maanantaina. Mikä sen tulos oli, terveystarkastaja Jonna Aro?

– Näytteen mukaan uimavesi täytti uimavedelle asetetut vaatimukset. Näytteessä suolistoperäisten enterokokkien pitoisuus oli 160 pmy/100ml ja Escherichia coli –bakteerin pitoisuus 3 pmy/100ml.

Alkuperäisessä otsikossa luki virheellisesti "Maanpää" Mantereenpään sijaan. Korjattu 11.15.

Täydennetty klo 12.06: Lisätty tiedot tuoreimmista tuloksista.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut