Miksi Seminaarinmäen kaavaa muutetaan kerrostalon mahdollistavaksi? – "Haluamme turvata OKL:n jatkon Raumalla"

Seminaarinmäen uudessa kaavassa kaupungin ostamat rakennukset voidaan muuttaa asuinkäyttöön ja kulmatontille voi rakentaa kerrostalon entisen Kulinarium-rakennuksen tilalle. Kaavamuutos tulee ensi maanantaina kaupunginvaltuuston käsittelyyn.

| Päivitetty

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.) selittää mitä kaupunki ajaa takaa Seminaarinmäellä. Kuva: Juha Sinisalo

Rauman kaupunginhallitus hyväksyi paljon polemiikkia nostattaneen Seminaarinmäen kaavamuutoksen. Uudessa kaavassa kaupungin ostamat rakennukset voidaan muuttaa asuinkäyttöön ja kulmatontille voi rakentaa kerrostalon entisen Kulinarium-rakennuksen tilalle.

Kaavamuutos tulee ensi maanantaina kaupunginvaltuuston käsittelyyn.

Rauma on ostamassa OKL:n hallintorakennuksen (entinen johtajan asunto), Artikan ja pajan reilulla 700 000 eurolla Suomen Yliopistokiinteistöiltä. Kaikki kolme on rakennettu 1800-luvulla. Lisäksi kaupunki ostaa edellä mainitun ruokalan tontin 530 000 eurolla.

Tämä vuosikaudet pois käytöstä ollut ruokala puretaan.

Mikä ajatus tässä on taustalla, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi?

– Yhteydenotto tuli aikoinaan Yliopistokiinteistöiltä. He halusivat tyhjät tilat muuhun omistukseen. Viitisen vuotta sitten kaupunki teki periaatepäätöksen kaavamuutoksesta, tonttien lohkomisesta ja tyhjien rakennusten ostamisesta. 

Leppikorven mukaan rakennukset kiinnostivat joitakin sijoittajia, kun SYK julkisesti kertoi myyntiaikeistaan. Kun kaupunki omistaa, se pystyy vaikuttamaan Seminaarinmäen kehitykseen.

–  Ajatus oli samanlainen kuin telakkaa ostettaessa. Kaupunki auttaa pitämään Turun yliopiston kustannukset kohtalaisina ja näin turvaamaan OKL:n jatkon Raumalla. Eivät nämäkään päätökset sitä takaa, mutta yliopiston rehtorin mukaan Raumaa halutaan kehittää.

Leppikorpi mainitsee hyvänä esimerkkinä Pikkunorssin, jonka saamista Raumalle kaupunki tuki eri tavoin.

– Hiekkakenttä siinä menetettiin, mutta Pikkunorssi on vahvistanut varhaiskasvatuksen sisäänottoa Raumalla. Uutta liikuntatilaa saadaan pian Karin kampukselle, joka on hyvin lähellä.

Osa kaupunkilaisista kyseenalaistaa uuden kerrostalon tarpeen. 

– Nyt on kyse maankäytön suunnittelusta. Kaava vasta mahdollistaa kerrostalon rakentamisen. Aktiivisessa valmistelussa asia ei ole. Kaupassa sovittiin, että nykyinen omistaja purkaa ruokalan ja maisemoi alueen. Markkinat sen viime kädessä ratkaisevat tuleeko kerrostaloa koskaan, sanoo Leppikorpi.

Lisäten vielä, ettei kaupunki kerrostaloa aio rakentaa. 

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut