Miljoonakaupat tehnyt Finnchainin Leena Tuomikoski: "Olemme raumalaisia sydämeltämme"

Vedenpuhdistamojen ketjukaapimia valmistava Finnchain myytiin viime vuonna, ja raumalainen Leena Tuomikoski sai miljoonatulot.

Leena Tuomikoski luotsaa Finnchainia Rauman Koillisväylän varrelta sijaitsevasta toimistosta.

Raumalainen Leena Tuomikoski nousi Rauman ja Satakunnan verolistojen kärkipään nimeksi yrityskaupan takia. Tuomikoski myi suurimman osan Finnchain-yrityksen omistuksestaan ruotsalaiselle Addtechille. Tuomikosken mukaan syy myyntiin oli luonnollinen.

– Yksinkertaisesti ei ollut näköpiirissä jatkajaa toiminnalle. Minulla on yksi lapsi, joka opiskelee yliopistossa ja on kiinnostunut muista asioista, Tuomikoski selittää.

Vuoden 2021 heinäkuussa tehdyn yrityskaupan myötä Tuomikosken pääomatulot olivat viime vuonna lähes 3,9 miljoonaa euroa. Ansiotuloja hänelle kertyi 70 000 euroa.

Johdossa ainakin vielä pari vuotta

Finnchainin liikevaihto on viime vuosina kasvanut tasaisesti. Tämän vuoden maaliskuussa päättyneellä tilikaudella liikevaihto oli noin 7,9 miljoonaa euroa, ja tilikauden tuloskin nousi yli 1,2 miljoonaan.

Tuomikoski kertoo, että hän säilytti itsellään 10 prosenttia Finnchainin omistuksesta. Hän myös jatkaa yhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen jäsenenä.

– Olen sitoutunut siihen ainakin vielä 1,5–2 vuotta. Katsellaan seuraavaa toimitusjohtajaa rauhassa ajan kanssa.

Ostaja Addtech omistaa Tuomikosken mukaan noin 150 Finnchainin kokoluokan yritystä.

– Kaikki toimintomme säilyivät samoina kuin ennenkin, ja siitä olen iloinen. Addtech uskoo siihen, että yritysten on paras edetä omalla toiminnallaan ja niissä on paras taito. Se ostaa vain kannattavia firmoja.

20 työntekijää jatkaa Raumalla

Finnchainin päätuotteita ovat vedenpuhdistuksessa, etenkin jätevesien puhdistuksessa, käytettävät ketjukaavinjärjestelmät. Valikoimasta löytyy myös esimerkiksi vedenpuhdistusaltaita peittäviä katteita, joissa yhdistyvät hajuhaittojen vähentäminen ja aurinkopaneelit.

Raumalla Koillisväylän varressa sijaitsevassa Finnchainin toimistossa on 20 työntekijää.

– Täällä on enimmäkseen suunnittelua, myyntiä, projektinhallintaa ja sellaista. Jonkin verran myös kokoonpanoa. Alihankkijoita meillä on paljon, suurin osa Suomesta ja joitakin myös Raumalta, Tuomikoski sanoo.

Samalla säilyi myös Finnchainin hankkima kansainvälinen myyntiverkosto.

– En halunnut myydä Finnchainia saman alan toimijalle, koska todennäköisesti verkosto olisi mennyt uusiksi. Joidenkin kanssa on tehty yhteistyötä jo vuosikymmeniä.

"Raumalainen sydämeltämme"

Finnchain Oy on Leena Tuomikosken isän Pekka Tuomikosken perintöä. Pekka Tuomikoski perusti Ketjumyynti Tuomikosken vuonna 1982. Finnchainin Pekka ja Leena Tuomikoski perustivat vuonna 1992 kansainvälisiä markkinoita varten.

– Emme ole välttämättä raumalaisille tuttu yritys, kun liiketoimintamme koostuu enimmäkseen viennistä.

Vuonna 2002 Ketjumyynti Tuomikoskesta tuli Finnchainin tytäryhtiö, ja vuonna 2011 Ketjumyynti fuusioitiin kokonaan Finnchainiin. Nykyään Finnchain vie tuotteitaan yli 40 maahan.

– Raumalainen firma me olemme sydämeltämme, Tuomikoski sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut