Millä kriteereillä uusia vaatteita kannattaa hankkia? – oman vaatekaapin aarteita tunnistamassa

Miten eri tavoin perusvaatetta voi käyttää ja stailata? Välillä oman vaatekaapin tarkasteluun tarvitsee avuksi toisen silmäparin, jotta uusia yhdistelmiä syntyy.

Pukeutumisneuvoja ja muotisuunnittelija Anna-Sofia Lindroos ei usko määritelmään, jossa luetellaan muutama vaatekappale, jotka tulisi löytyä meidän jokaisen vaatekaapista.

– Esimerkiksi Youtubessa törmää monesti videoihin, joissa neuvotaan hankkimaan aina tietyt vaatekappaleet omaan kaappiin. Pukeutuminen on niin paljon kiinni vaikka ihmisen työstä ja harrastuksista. Eivät kaikki tarvitse välttämättä koskaan paitapuseroa, mikä monesti nimetään yhdeksi vaatekaapin kulmakiveksi, Lindroos kuvailee.

Uusin silmin

Raumalaislähtöinen Lindroos jakaa omia hyviksi havaitsemiaan pukeutumisoppeja yrityksensä Sophia Rosier Stylingin nimissä. Ensi viikon keskiviikkona hän saapuu luennoimaan Raumalle siitä, miten uusia asukokonaisuuksia voi loihtia jo omasta vaatekaapista löytyvistä aarteista.

Kurssin konsepti on tuntunut iskevän oikeaan aikaan, jolloin vastuullisuus ja konmarittaminen eli karsittu vaatekaappi ovat muodissa.

Miten eri tavoin perusvaatetta voi käyttää ja stailata? Millä kriteereillä uusia vaatteita kannattaa hankkia? Miten omat mittasuhteet vaikuttavat pukeutumiseen?

Nämä ovat esimerkkejä teemoista, joita Raumankin tyyli-illassa käydään läpi.

– Välillä siihen tarvitsee vähän innostusta ja toiset silmät katsomaan omaa vaatekaappia, jotta sieltä löytää uusia yhdistelmiä.

Kolme vinkkiä

Lindroos itse suosii etenkin kolmea keinoa oman pukeutumisensa piristämisessä.

– Kerrospukeutuminen muuttaa asun kuin asun. Asusteet muokkaavat kokonaisuuden kuhunkin tilaisuuteen sopivaksi. Ja ethän unohda stailaamista? Hihoja ja puntteja käärimällä tai jättämällä puserosta muutaman napin auki tai kaulukset pystyyn saa taas uutta jujuailmeeseen, hän neuvoo.

Vaatteista fiilistä

Lindroos tyrmää ajatuksen, että oman tyylin suunnittelu tai sitä sivuavalle luennolle saapuminen olisi turhamaisuutta.

– Pukeutuminen ja mukavat vaatteet vaikuttavat niin paljon omaan fiilikseen, että niihin kannattaa panostaa. Vaatteilla myös väkisinkin lähettää viestejä muille ihmisille, joten pukeutuminen on iso osa kokonaisuutta esimerkiksi ensivaikutelmaa tehtäessä, Lindroos kuvailee.

Uusia asukokonaisuuksia oman vaatekaappisi aarteista -luento klo 18–20 Opistotalossa, Aittakarinkatu 10. Järjestää Rauman kansalaisopisto, osallistumismaksu 6 €.