Miltä näyttää kulttuurin alkuvuosi? Rajoitukset päällä – museoon pääsee

Raumalla teatterissa on esitystauko. Tammikuun lopulla talossa on pitkästä aikaa tarjolla draamaa.

Rauman teatteri on parhaillaan normaalilla esitystauollaan. Toistaiseksi teatterissa lähdetään siitä, että seuraava ensi-ilta, Ibsenin Nukkekoti 29.1. toteutuu suunnitellusti. Näytelmän ohjaa Otto Kanerva ja pääroolia esittää Raisa Sorri. Mona Lehtola (oik.) ohjaa huhtikuussa ensi-iltaan tulevan lastennäytelmän.

Rauman teatteri on parhaillaan normaalilla esitystauollaan, joka alkoi joulukuun puolivälissä ja jatkuu tammikuun loppuun. Uuden kauden avaa klassikkonäytelmä, Henrik Ibsenin Nukkekoti, joka saa ensi-iltansa 29. tammikuuta.

– Sillä ajatuksella ollaan, että ensi-ilta toteutuisi suunnitellusti, vaikka koronatilanne ei olekaan kehittynyt positiiviseen suuntaan, toteaa teatterin toimitusjohtaja Harri Natunen.

Nykyiset yleisörajoitukset ovat voimassa tammikuun puoliväliin saakka.

– Nyt vain odotellaan, tätähän tämä nyt on ollut, Natunen huomauttaa.

Vuonna 1879 valmistunut Nukkekoti on norjalaisen Ibsenin kuuluisin näytelmä, joka herätti ilmestyessään kohua kritisoidessaan sen aikaisia avioliittonormeja.

Teatterin taiteellisen johtajan Otto Kanervan ohjaaman draaman rooleissa nähdään Raisa Sorri, Timo Julkunen, Ilkka Koivula, Ninni Kekki, Juha Kulmala ja Mona Lehtola.

Teatterin ohjelmistossa jatkavat kevätkaudella Tapio Koivukarin romaaniin pohjautuva Pirtumiehet sekä tragikomedia Varasto.

Huhtikuussa ohjelmistoon tulee Mauri Kunnaksen tunnettuun kirjaan pohjautuva lastennäytelmä Hui kauhistus!

U:gissa ensi-ilta siirtyy

Uudenkaupungin teatteri sen sijaan päätyi siirtämään Tyttö ja varis -näytelmänsä tammikuista ensi-iltaa eteenpäin. Sirkku Peltosen tragikomedian ohjaa Jari Luolamaa. Hän ohjaa myös 5.2. teatterissa ensi-iltaan tulevan Tankki täyteen, maalla muuttajat -komedian.

Taidemuseoon paikallista

Museot ovat saaneet nykyisillä koronarajoituksilla pitää ovensa normaalisti auki. Rauman taidemuseossa jatkuu vielä tammikuun loppuun luvialaisen kyläkuvaaja Hanna Heinilän Omalla maallaan -näyttely sekä ulvilalaissyntyisen Petra Koiviston Notes.

Helmikuun lopulla museossa avautuu Rauman taiteilijaseuran Sininen-näyttely, joka on esillä toukokuun puoliväliin saakka.

Näyttelyyn valitut taiteilijat ovat Ilkka Aho, Kirsi Backman, Mollu Heino, Jenni Lehtola, Hulda Leifsdottir, Taru-Taina Nora, Katri Paunu, Aija R-K, Pia Salo, Heli Sammalisto ja Rose-Mari Torpo.

Kuraattoreina toimivat Helena Hietanen, Laura Kokkonen ja Aleksandra Turunen.

Wiskari kiertää Suomea

Alkuvuoden konserttitarjontaan ei vielä ole tullut koronan takia juurikaan muutoksia. Konserttikauden avaa lukuisista hiteistään tunnettu Arttu Wiskari kiertueellaan, jolla kuullaan vuosi sitten julkaistun Suomen muotoisen pilven alla -albumin kappeleita.

Wiskarin konsertti on Rauma-salissa 3.2.

Helmikuulle ajoittuu myös joulukuulta peruuntunut Ti-Ti Nalle, Nähdään taas! -konsertti, jonka uusi päivämäärä Rauma-salissa on 12.2. Jarkko Aholan niin ikään syksyltä peruuntunut Ikävä-konserttisalikiertue saapuu Raumalle 5.3.

Paikallinen pumppu, Pläkkploo-sarit puolestaan konsertoi Kyösti Mäkimattilan kanssa sunnuntaina 13.2. Seuraavana päivänä baritoni Aarne Pelkonen ja pianisti Juho Alakärppä esiintyvät Elämäni lauluja -hyväntekeväisyyskonsertissa.

Sen sijaan Sonata Arctica Acoustic Adventures 2022 -kiertue on peruttu ja konsertin uusi ajankohta on 15.10.

Koivukarilla uudenromaanin vuosi

Kirjailija Tapio Koivukarilta odotellaan tänä vuonna uutta romaania. Se ilmestyy elokuussa. Osittain omaelämäkerrallisen romaanin nimi on Sataman laulu. 1980-luvulle sijoittuvan tarinan päähenkilö on tilapäistöissä Helsingin satamassa käyvä teologian opiskelija, Ismo Kivimaa.

– Nimi viittaa fiktioon ja on siten vihjeenä, että tarinoissa on niin sanottua merimieslisää, vaikka varsinaisesti merellä ei ollakaan, kirjailija kertoo.

Romaanissa käsitellään kirjailijan mukaan ”maailman tilaa ja pelätään ydinsotaa sekä pohditaan idän ja lännen, Bysantin ja Rooman rajaa. Mukana on toki myös ihmissuhteita.

Koivukarilta on myös tulossa syksyllä kaksi suomennosta, Einar Kárasonin pienoisromaani Myrskylinnut troolarimiehistön kamppailusta elämästään, sekä Gerđur Kristnýn valitut runot.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut