Ministeri Lintilä Raumalla: Hyvä ruokkii aina hyvää

Ne on eri tyypit, jotka pelaa mestarien liigassa.

Raumalla tiistaina vieraillut elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kannusti raumalaisia ja ylipäätään satakuntalaisia yrityksiä pyrkimään maailmalla mestarien liigaan.

– Ette pärjää maailmalla muulla kuin osaamisella. Jos potkii piirisarjassa, niin piirisarjaan jää, ministerin viesti kuului.

Ministerin sanoin hyvä ruokkii aina hyvää, niin osaamisessa kuin positiivisessa asenteessa.

Lintilän toi Raumalle työ- ja elinkeinoministeriön Elinvoimaa alueilta -kiertue. Lintilän mukaan nyt on erinomainen aika keskustella aluepolitiikasta, kun tulossa on sekä eduskunta- että EU-vaalit. Toinen Lintilää kiertueella eteenpäin potkiva teema juontuu viime kesältä.

– Tuolloin esitettiin sellaisia kysymyksiä, kuin että pitääkö koko Suomi pitää asuttuna. Oli myös vastakkainasettelua kaupungit vastaan maaseutu ja Helsinki vastaan muu Suomi. Minusta sellainen on hedelmätöntä keskustelua.

Nyt puhutaan elinvoimasta

Lintilän mukaan perinteinen termi aluepolitiikka onkin ehkä tullut tiensä päähän. Niinpä ministerin mielestä voitaisiinkin puhua elinvoimasta.

Rauman ja koko Satakunnan elinvoimasta päästiinkin keskustelemaan Rauman kaupungintalon valtuustosalissa. Paneelissa oli eri tahojen edustajia kokoamassa terveisiä ministerille Helsinkiin vietäväksi.

Kuten olettaa saattoi, tärkeimmäksi teemaksi nousi 8-tie ja sen kunto. Tai paremminkin kunnottomuus. Raumalaisvinkkelistä tien pahimmiksi pullonkauloiksi nousivat Laitilan ja Eurajoen risteykset.

Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski muistutti, että kyse ei ole mistään pikkurahoista. Esimerkiksi Laitilan risteyksen hinnaksi on arvioitu 50 miljoonaa euroa. Sellaisia summia ei kunnilta löydy, vaikka kunnat asiassa aktiivisia ovatkin. Koski harmitteli myös sitä, että infrahankkeet etenevät niin hitaasti.

– 8-tie on siksikin niin tärkeä, koska meillä ei ole rataa, Satakunnan maakuntahallituksen puheenjohtaja Reijo Kallio muistutti.

Työvoimaa tarvitaan

Toinen erityinen teema keskustelussa oli pula osaavasta työvoimasta. Esille nousi se, että samaa pulaa kärsitään ympäri Suomen. Niinpä Satakunnan pitäisi löytää omat täsmälääkkeensä vaivaan.

Rauman kauppakamarin toimitusjohtaja Riikka Piispa nosti esille työperäisen maahanmuuton. Hänen mukaansa Suomeen pitäisi harkitusti ottaa motivoituneita ja osaavia tekijöitä. Byrokratiaa asian tiimoilta pitäisikin Piispan mukaan lieventää.

Kari Koski toivoi nykyistä enemmän työelämä- ja yrityslähtöistä, lyhyttä koulutusta. Myös Piispa puhui täsmäkoulutuksesta.

– Omaa yritystä pitää myös osata myydä osaajille, yrittäjä Riikka Soivio huomautti.

Soivio muistuttikin, että yritykseen saadut osaajat pitää osata myös pitää.

– Meillä on Satakunnassa edelleen 8 800 työtöntä työnhakijaa. Eiköhän siitäkin joukosta olisi saatavissa osaavia työntekijöitä, mutta se vaatisi konkreettisia toimia, Kallio totesi.

Kallion mielestä tämä porukka on jäänyt liikaa sivuraiteelle. Jonkun pitäisi perata tätä joukkoa.

"Lupa menestyä"

Panelistit pohtivat myös jo olemassa olevia, mutta hyödyntämättä jääneitä asioita Raumalla ja Satakunnassa. Etsittiinpä porukalla oikein sloganiakin.

– Ne voittavat, jotka osaavat brändätä itsensä parhaiten, Riikka Piispa uskoi.

Piispa heittikin framille ennenkin esillä olleen lauseen "Lupa menestyä".

Riikka Soivio markkinoisi Raumaa lapsiperheille lauseella "Helppo arki, lyhyt välimatkat".

Kari Kosken mukaan onnistumiset markkinoivat parhaiten.

Myös Reijo Kallio peräänkuulutti positiivista pöhinää.

Yleisökeskustelussa Raimo Vahanto nosti esille ympäristöasiat. Hän muistutti, että Rauma on Suomen toiseksi paras HINKU-kunta.

Ministeri Lintilä komppasi Vahantoa. Ympäristöasioiden arvostus nousee koko ajan.

– Onneksi meillä on ympäristöstä tehty bisnes. Suomi on monella sektorilla maailman ykkönen, Lintilä kehaisi.

Ministeri Mika Lintilä jatkoi vielä iltaa keskustan oman väen tapaamisessa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut