Ministeri Saarikko toi Pikkunorssiin iloisen uutisen: 1,5 miljoonaa euroa valtion rahaa – "Sanokaa vaalipäätökseksi, jos haluatte"

Ei riitä, että rakennetaan, tarvitaan myös rahoitusta. Se jäi viime vaalikaudella kesken. Puitteet on upeat, kaikki toimii. Lähtökohtani oli, että monen tavallisen raumalaisen arkeen ja tämän hienon yksikön työrauhaan vaikuttava epävarmuus pitää ratkaista, sanoi Saarikko.

| Päivitetty

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) vieraili Raumalla maanantaina. Pikkunorssiin hän toi odotetun lahjan: puolitoista miljoonaa euroa lisärahaa Turun yliopistolle. Vahvalla suosituksella, että se kohdennetaan Raumalle.

– Ei riitä, että rakennetaan, tarvitaan myös rahoitusta. Se jäi viime vaalikaudella kesken. Puitteet on upeat, kaikki toimii. Lähtökohtani oli, että monen tavallisen raumalaisen arkeen ja tämän hienon yksikön työrauhaan vaikuttava epävarmuus pitää ratkaista, sanoi Saarikko.

Ministeri kertoi vierailulla viimeistään sisäistäneensä, että kyse on muustakin kuin lastentarhan opettajaksi opiskelevien harjoittelupaikasta. Pikkunorssi on valtakunnallisesti ja jopa kansainvälisesti merkittävä tutkimuksen pilotti.

Tosin ei hänkään pystynyt tarjoamaan pysyvää ratkaisua, vaan 1,5 miljoonaa euroa kolmen vuoden aikana käytettäväksi. Mistä eurot esiin kaivettiin?

– Strategisesta rahasta, jota on muutamia miljoonia euroja eduskuntakaudelle. On reilua sanoa, että tämä on nyt jostain muualta pois.

Ministeri Annika Saarikko (kesk.) ja kansanedustaja Eeva Kalli (kesk.) pääsivät kertomaan raumalaisille mieluisasta päätöksestään. Turun yliopisto saa 1,5 miljoonaa euroa ylimääräistä rahaa. "Yliopiston johdolle on tehty selväksi, että raha on tarkoitettu tähän pikkunorssitoimintaan", kertoi Saarikko. Kuva: Juha Sinisalo

Ministerin mukaan syksyllä tehdään laajempi selvitys pikkunorssitoiminnasta ja harjoittelujärjestelmistä. Mahdollisesti se johtaa lakimuutokseen, joka toisi pysyväm ratkaisun.

Tiedekunnan dekaani Jukka Husu kommentoi luottavansa, että Turun yliopisto tekee "rehtorin johdolla hyvät päätökset".

– Pikkunorssi ja lisärahoitus vahvistavat Rauman kampuksen asemaa, sanoi Husu.

Pikkunorssin rakentamisesta päästiin uutisoimaan sopivasti vaalien alla, kun Matias Marttinen toimi aktiivisesti kokoomuslaisen opetusministerin taustalla.

Että sattuupa somasti, kun nykyinen ministeri kertoo ilouutisen parahiksi ennen kuntavaaleja.

– Mun pöydälle tämä tuli jo alkuvuodesta, mutta vasta nyt pääsen maakuntavierailuille. Marraskuun jälkeen ensimmäisen tein Seinäjoelle viime viikolla ja toisen tänne. Toki tämä vaaleihin liittyy, ainakin niin, että olen politiikassa lasten ja perheiden takia, sanoi Saarikko Länsi-Suomelle.

Hän näkee varhaiskasvatuksen nousseen uuteen arvoon parin viime hallituskauden aikana.

– Uusi varhaiskasvatuslaki, lisää laloituspaikkoja tänne Raumallekin ja alennuksia maksuihin. Nyt ymmärretään, ettei lapsia vain säilötä päiväksi. Pienten lasten äitinä arvostan tätä ammattikuntaa kovasti, vakuutti Saarikko.

Paikallisoppaana ollut kansanedustaja Eeva Kalli nyökytteli vieressä hyväksyvästi.

Ministeri kehui Kallin ja Kristiina Salosen (sd.) tehneen kovasti töitä päätöksen eteen. Ei varmaan sattumaa, ettei muita satakuntalaisia kansanedustajia mainittu?

Se ainakaan ei ollut sattuma, että hallituksen toimintakyvystä kysyttäessä Saarikko luotti demarien ja keskustan yhteistyöhön.

– Hallituksen toimintakyvyn näyttää aika. Kehysriihessä näkemyserot olivat todellisia ja ne liittyivät politiikan isoihin kysymyksiin, velkaantumiseen ja työelämän rakenteelliseen uudistamiseen. Sopu oli siedettävä, mutta vääntöä on edessä, ennakoi Saarikko.

Suomen ensimmäinen

Turun yliopiston opettajakoulutuslaitoksen Rauman kampuksella toimintansa aloittanut Pikkunorssi on Suomen ensimmäinen yliopiston yhteyteen perustettu harjoittelupäiväkoti.

Pikkunorssi tarjoaa tutkimusperustaista varhaiskasvatusta ja esiopetusta uusissa ja muunneltavissa oppimisympäristöissä.

"Hieno päätös, kiitos siitä. Ilolla kehitämme toimintaa Raumalla", kommentoi lastentarhanopettajakoulutuksen professori Inkeri Ruokonen.

"Ihan mahtavaa nähdä tämä viimein itse. Suurta iloa ja ylpeyttä tuottaa, että tällainen edelläkävijä on saatu Raumalle", sanoi kansanedustaja Eeva Kalli (kesk.).

"On tärkeää, että Pikkunorssi saa nyt tarvitsemansa rahoituksen. Se maksaa itsensä varmasti moninkertaisesti takaisin varhaiskasvatuksen kehittymisen ja tulosten laajemman hyödyntämisen kautta", kiitteli kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.).

"On hienoa, että ministeri Saarikko tunnistaa harjoittelupäiväkotimallin tarjoamat mahdollisuudet ja haluaa käynnistää selvitystyön toiminnan kehittämisestä valtakunnallisella tasolla", lisäsi Salonen.

Marttinen kiittää: "Rahoituspäätös iso asia, seuraavaksi lakimuutokset"

Raumalainen kansanedustaja Matias Marttinen (kok) kiittää tiedeministeri Saarikkoa Turun yliopiston saamasta 1,5 miljoonan euron lisärahoituksesta.

”Rahoituspäätös on iso asia ja vahvistaa Pikkunorssin asemaa Raumalla. Päätös ratkaisee monia ongelmia, joita olemme viime vuodet käyneet läpi yliopiston kanssa. Olen iloinen, että vuosien työ Pikkunorssin hyväksi on tuottanut tulosta”, Marttinen sanoo.

Marttinen muistuttaa, että seuraava askel on lainmuutosten toteuttaminen. Marttinen teki aloitteen nistä jo viime vuonna.

"On tärkeää, että Pikkunorssin asema harjoittelupäiväkotina säädetään myös lakiin ja samalla viimeiset esteet päiväkodin toiminnan tieltä puretaan. Lainsäädäntö velvoittaa tällä hetkellä yliopistoa yhtiöittämään Pikkunorssin toiminnan, eikä se ole tarkoituksenmukaista", huomauttaa Marttinen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut