Mitä ihmettä siellä taas kaivetaan?

Suuri yleisö pohtii usein mitä ihmettä arkeologit oikein kaivavat, miksi he keräävät jok'ikisen ruukunpalasen, säilövät maata pussiin ja miksi työ edistyy niin hitaasti. Muun muassa näihin kysymyksiin antaa vastauksen Vanhalla Raatihuoneella Raumalla tänään perjantaina avautuva arkeologianäyttely Kivien välistä.

Näyttely pohjautuu Lakarin logistiikka-alueen liepeillä sijaitsevan Elliniityn muinaisjäännekohteessa tehtyihin kaivauksiin, jotka jatkuvat jälleen tänä keväänä. Alueelta on tunnistettu kaikkiaan noin 40 matalaa kiviladelmaa.

– Elliniityn löytöjen arkeologinen merkitys on vielä auki. Siihen, mitä kivetykset ovat ei vielä ole olemassa tarkkaa vastausta. Isoimmat ehkä hautoja, arvelee näyttelyn koonnut arkeologi Maija Helamaa.

Elliniityn muinaisjäännekohde on pieni osa Rauman esihistoriaa. Muinaisjäänteitä tunnetaan kaupungin alueelta yli 300. Niistä selkeimpiä ovat korkeille kallioille rakennetut pronssikautisen kiviröykkiöt. Elliniityn huomaamattomat kiviladelmat ajoittuvat todennäköisesti varhaiselle rautakaudelle.

Vanhan Raatihuoneen näyttely elää Elliniityn kaivausten mukaan. Museokävijä voi seurata arkeologien työskentelyä lähes suorana lähetyksenä web-kameran välityksellä. Näyttelyn ilmoitustaululle päivitetään myös tietoja kaivausten etenemisestä.

Yleisö pääsee myös osallistumaan Elliniityn kesän kaivauksiin Harrastajakaivausviikolla 29.6.–3.7. Kaivauksiin otetaan päivittäin kymmenkunta nuorta ja aikuista. Elliniityn kaivauksille järjestetään myös tutustumispäivä kansainvälisenä arkeologian päivänä 24.7.

Maarit Anttila