"Mitä järkeä siinä on, että käy ammattikoulun eikä tee töitä ollenkaan?" Tuomas Saloma päätti alkaa yrittäjäksi, kun yhteiskunta tuuppi häntä eläkkeelle

Tuomas Saloma on erittäin tyytyväinen yrityksensä TS-Grafin uusiin toimitiloihin. Tilaa on niin laitteille kuin liikkumisellekin.
Tuomas Saloma on erittäin tyytyväinen yrityksensä TS-Grafin uusiin toimitiloihin. Tilaa on niin laitteille kuin liikkumisellekin. Kuva: Joosua Lehtinen

– Jos en olisi tähän hommaan lähtenyt, en olisi varmaan työelämässä ollenkaan, tokaisee Tuomas Saloma istuessaan uudenkarheissa toimitiloissaan Eurajoella.

"Tämä homma" on yrittäjyys omassa painoalan yrityksessä TS-Grafissa, joka täytti lokakuussa 15 vuotta.

Saloma kokee yrittäjyyden mahdollistaneen hänelle työnteon.

– Yhteiskunta yritti laittaa mua koulun penkiltä suoraan työkyvyttömyyseläkkeelle. Omaan järkeeni se ei käynyt ollenkaan. Mitä järkeä siinä on, että käy ammattikoulun eikä tee töitä ollenkaan?

Taustalta löytyy Saloman lievä CP-vamma.

– Yhteiskunta ajaa vammaiset ja muut osatyökyiset eläkkeelle, joka maksetaan muiden ihmisten veroista ja palkoista. Joukossa on kuitenkin paljon ihmisiä, jotka voivat tehdä töitä. Se potentiaali kannattaisi yrittää käyttää, Saloma linjaa.

Lions Clubin tarjouksesta ei vain voinut kieltäytyä

Oman potentiaalinsa Saloma on valjastanut käyttöön itse.

Yritys on kasvanut vakaasti vuosien aikana, ja nyt oli aika uusille toimitiloille.

Vanhaan tiiliseinäiseen navettaan rakennetun toimitilan takaa löytyy sieltäkin tarina.

– Sain Eurajoen yrittäjäpalkinnon syksyllä 2021, ja silloin kunnanjohtaja kysyi, mitä haaveita mulla on. Totesin, että jos jostain saisi joskus paremmat tilat, Saloma muistelee.

Sen kuuli silloin muuan "leijona" eli Lions Club Eurajokeen kuuluva Pertti Lindell.

Ei mennyt aikaakaan, kun Lions Club tarjoutui hoitamaan toimitilojen rakentamisen talkootyönä. Se oli Saloman mukaan "tarjous, josta ei vain voinut kieltäytyä".

– Lionshan on palvelujärjestö. Mutta ongelma on se, että on vaikeaa löytää hankkeita, joissa voisi nimenomaan palvella, vaan usein kyseeseen tulee rahan hankkiminen. Tällainen hanke oli meille täydellinen juttu, valottaa Lions Club Eurajoen rakentamistoimikuntaan yhdessä Lindellin ja Jukka Kujalan kanssa kuuluva Jari Sepponen.

Uudet toimitilat rakensi talkootyönä Lions Club Eurajoki. Jukka Kujala (oikealla) ja Jari Sepponen kertovat, että kohde oli "leijonille" juuri täydellinen hanke: rahaa ei käytetty yhtään, mutta palvelemaan pääsi. Talkootöissä oli kuuden, seitsemän hengen porukka.
Uudet toimitilat rakensi talkootyönä Lions Club Eurajoki. Jukka Kujala (oikealla) ja Jari Sepponen kertovat, että kohde oli "leijonille" juuri täydellinen hanke: rahaa ei käytetty yhtään, mutta palvelemaan pääsi. Talkootöissä oli kuuden, seitsemän hengen porukka. Kuva: Joosua Lehtinen

Luhtiaitasta tiilinavettaan

Aiemmin Saloma pyöritti yritystoimintaansa 13-neliöisessä luhtiaitassa. Nyt käytössä on 38-neliöinen tiilinavetta, jossa kaikki pinnat on laitettu kuntoon ja tilaa on kaikille laitteille.

– Tämä tila sujuvoittaa ja nopeuttaa oikeastaan kaikkea, mitä teen. Kaikki on samassa tilassa, ja yhden uuden laitteenkin tähän hankin, Saloma tunnelmoi.

Kaikki materiaalikulut menivät yrityksen omasta kukkarosta, Lions hoiti siis "vain" työosuuden.

Mistään pienestä kulusta ei työssä kuitenkaan ole kyse.

– Uskallan sanoa, että säästin tässä viisikymmentä tonnia. Se on ihan selvä juttu, Saloma toteaa.

"Tulisin hulluksi, jos en saisi mitään tehdä!"

Kapasiteettia siis on, ja tilat mahdollistavat töiden tehokkaan tekemisen.

Millä mallilla liiketoiminta oikeastaan on?

– Kyllähän tämä on todella kilpailtu ala. Jos ihan suoraan sanon, niin voisin talouden puolesta pistää vaikka pillit pussiin. Mutta en sitä tee.

Miksi?

– Tulisin hulluksi, jos en saisi mitään tehdä!

Niinpä Saloma tekee. Käyntikortteja, kalentereja, vihkoja, vaalimainoksia, kutsuja... Niitä voi tilata myös yrityksen verkkokaupasta.

– Kyllä mun haaveeni on, että saisin asiakaskuntaa edelleen laajennettua. Ja samalla haluan tietenkin pitää vanhoista kiinni, Saloma sanoo.

TS-Grafi viettää 15-vuotissyntymäpäiviään ja uusien toimitilojen avajaisia osoitteessa Maadentie 53, Eurajoki, tiistaina 14.3. koko päivän klo 9–17.30. Kahvitarjoilu.