Mitä jos tänään tekisit aamutoimet toisin päin? – Rutiinien rikkominen pitää pääkopan virkeänä ja edistää aivoterveyttä

Aivoviikko näkyy tapahtumakalenterissa myös Rauman seudulla.

Rauman Seudun Muistiyhdistyksen vapaaehtoiset aivoterveyslähettiläät Liisa Vest (edessä) Ja Sinikka Muttilainen vetivät syksyllä Fundeerata yhdes -aivoterveysryhmää. Vest ja Muttilainen kuvattuna syksyllä kirjaston pihalla. Uusi ryhmä alkaa mahdollisesti syksyllä.

Omaan aivoterveyteensä kannattaa kiinnittää huomiota jo nuoresta pitäen. Tutkimusten mukaan jopa 40 prosenttia muistisairauksista olisi ehkäistävissä tai niiden puhkeamista voitaisiin viivyttää, jos omaan aivoterveyteen panostetaan.

Koska muistisairautta ei voi pysäyttää, on ennaltaehkäisy erityisen tärkeää.

Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsin aluesuunnittelija Marja Takala kuitenkin huomauttaa, ettei kyse ole pelkästään muistin ongelmista.

Eteneviin muistisairauksiin liittyy paljon muitakin muutoksia kuin vain muistin heikkeneminen, kuten ajattelutoiminnan häiriöitä ja toiminnanohjauksen pulmia. Muistisairauksissa on kyse etenevistä aivoja rappeuttavista sairauksista.

Aivojen aktivointi ja "puhdistus"

Tällä viikolla vietetään Aivoviikkoa, joka näkyy myös Satakunnassa Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsin ja Satakunnan alueen muistiyhdistysten tapahtumina.

Tänä vuonna viikkoa vietetään teemalla "Ajattele aivojasi, mieti muistiasi".

Omasta aivoterveydestä huolehtiminen perustuu terveellisiin elämäntapoihin. Kun hoidat sydäntäsi, hoidat aivojasi, muistuttaa Takala.

– Terveellinen ruokavalio, liikunta, puuhastelu ja istumisen välttäminen, sosiaalinen aktiivisuus, uni ja aivojumppa, hän luettelee Finger-mallin mukaiseen ohjelmaan pohjautuvia keinoja aivoterveyden ylläpitämiseksi ja muistisairauksien ennaltaehkäisemiseksi.

Aivojen aktivointi voi olla mikä tapansa "aivoja rasittava" toiminta, kuten juonellisen kirjan lukeminen, käsityöohjeiden noudattaminen tai ristikoiden tekeminen.

Takala suosittelee välillä rikkomaan myös rutiinejaan: kiertämään kävelylenkin toisin päin tai tekemään aamutoimet eri järjestyksessä. Se aktivoi heti eri aivoalueita.

– Sen lisäksi aivot tarvitsevat lepoa. Parjaan aina kommentteja, joissa kehuskellaan, että pärjätään neljän tunnin unilla. Aivot "puhdistuvat" levon aikana aikana sinne kertyneistä kuona-aineista, ja siksi uni on tärkeää.

Aivoterveyslähettiläät tuovat tietoa

Muistiyhdistykset kouluttavat vapaaehtoisia aivoterveyslähettiläitä. Lähettiläät voivat ohjata aivoterveysryhmiä tai pitää luentoja aiheesta. Luennoidessaan he voivat neuvoa hakemaan apua oikeasta paikasta, jos on herännyt huoli omasta tai läheisen muistista.

Myös Raumalla on muutamia aivoterveyslähettiläitä. Viime syksynä Länsi-Suomi (LS 16.9.) kertoi kahdesta aivoterveyslähettiläästä.

He pitivät viime syksynä Fundeerata yhdes -aivoterveysryhmän, ja suunnitelmissa on, että vastaava järjestettäisiin jälleen ensi syksynä.

Aivoterveyslähettiläs-koulutuspäivä uusille kiinnostuneille pidetään Porissa 26.4.2023. Mukaan voi ilmoittautua 17.4. mennessä Marja Takalalle, puhelin 040 187 8070.

Tapahtumia Aivoviikolla Rauman seudulla

Keskiviikko 15.3.2023 klo 17.30-19.30 avoin yleisöluento: Ajattele aivojasi, mieti muistiasi. Kaunisjärven hyvinvointikeskuksen juhlasali, Steniuksenkatu 4, Rauma. Aiheesta luennoi Muistiliiton asiantuntija Anita Pohjanvuori.

Perjantai 17.3.2023 klo 9.00-12.00 Muisti-infopiste. Rauman pääkirjaston aula, Alfredinkatu 1, Rauma.

Maanantai 13.3. klo 13.30-15.00. Kaikille avoin Muistikahvila. Tasala, Tasalantie 6, 29100 Luvia. Aiheena uni voimavarana, vieraana lehtori Päivi Kankaanranta, Satakunnan ammattikorkeakoulusta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut