Mitä suunnitelma Länsi-Suomen ja Satakunnan Kansan yhdistymisestä tarkoittaa? – 8 kysymystä ja vastausta

Osa Länsi-Suomen ja Raumalaisen toimittajista asettui keskiviikkona ryhmäkuvaan töiden lomassa. ”Koko toimitus jatkaa työtä muutostenkin keskellä paikallisen lukijan hyväksi. Uskomme, että tämä työ vakuuttaa lukijamme nyt ja tulevaisuudessa”, toteaa va. vastaava päätoimittaja Samuli Leivonniemi (alarivi, kolmas vasemmalta)

Sanoma suunnittelee Länsi-Suomen ja Satakunnan Kansan sanomalehtien ja verkkopalvelujen yhdistämistä. Kustannusyhtiössä käynnistyy muutosneuvottelut.

1. Mitä nyt ollaan suunnittelemassa?

Mediayhtiö Sanoma kertoi tiistaina, että se suunnittelee Länsi-Suomen ja Satakunnan Kansan sanomalehtien ja verkkopalvelujen yhdistämistä. Uusi Satakunnan Kansa Länsi-Suomi -lehti ilmestyisi ensimmäisen kerran 1. helmikuuta 2024. Kaupunkilehti Raumalainen jatkaisi ilmestymistään painettuna kerran viikossa kuten ennenkin.

2. Miksi tuotteet halutaan yhdistää?

Sanoman mukaan muutoksen tavoitteena on vahvistaa alueellista journalismia ja parantaa mainonnan tavoittavuutta.

”Muutokset ovat välttämättömiä paikallisen, riippumattoman uutisoinnin jatkuvuuden kannalta. Digitaalinen journalismi ja asiakkaan tarpeisiin vastaaminen edellyttävät isoja panostuksia, joita pienessä yksikössä on vaikeampi toteuttaa”, sanoo Sanoma Media Rauman mediajohtaja Reima Numminen.

3. Millainen uusi tuote olisi?

Länsi-Suomen nykytilaajille uusi tuote tarjoaisi Rauman ja koko Satakunnan alueen uutisten lisäksi entistä monipuolisempaa sisältöä. Lisäksi lukijoita palvelisi käyttökokemukseltaan ja toiminnallisuuksiltaan parempi digitaalinen uutispalvelu verkossa ja sovelluksessa.

”Tavoitteena on luoda yksi erinomainen uutistuote koko Satakunnan alueen lukijoille ja mainostajille. Muutos vahvistaa elinvoimaista journalismia ja alueellista ääntä. Osana Sanomaa käytössämme ovat maan parhaat digitaaliset voimavarat, laadukas printtituotanto ja laaja sisältötarjonta. Raumalla työskentelevä toimitus pysyy jatkossakin lähellä lukijoita ja keskittyy paikallisiin uutisiin, ilmiöihin ja puheenaiheisiin”, sanoo Satakunnan Kansan vastaava päätoimittaja Tomi Lähdeniemi.

4. Mitä LS:n tilaukselle tapahtuu nyt?

Toistaiseksi Länsi-Suomi ja Raumalainen ilmestyvät ja jaetaan normaalisti. Tilauksiin kohdistuvista muutoksista tiedotetaan lukijoita, kun suunnitelmat ovat valmiina.

5. Mitä muutos tarkoittaisi mainostajille?

Uuden tuotteen myötä paikallisen mainostajan tavoittavuus paranisi koko Satakunnassa, myös Rauman markkina-alueella.

”Monessa kunnassa osa asukkaista tilaa Satakunnan Kansaa ja osa Länsi-Suomea. Jatkossa markkinoija voisi tavoittaa kaikki nämä lukijat yhdellä tuotteella. Lisäksi Rauman seudun mainostajille avautuvat kattavasti Sanoman laaja mediatarjonta ja digitaalisten kanavien mahdollisuudet”, sanoo Marjaana Vilponen, Sanoma B2B:n Satakunnan aluemyyntijohtaja.

6. Mitä suunnitelmasta seuraa?

Suunnitelma käynnistää muutosneuvottelut, joiden piirissä ovat Länsi-Suomea kustantavan Sanoma Media Rauman kuluttajamyynnin, asiakaspalvelun, mediamyynnin ja toimituksellisen henkilöstön vakituisessa työsuhteessa olevat toimihenkilöt ja journalistit, yhteensä 28 henkilöä. Uudelleenjärjestelyt saattavat johtaa arviolta 17 henkilön irtisanomiseen.

Muutosneuvottelut eivät koske varhais- ja suorajakelun toimihenkilöitä ja jakajia.

7. Miten henkilöstö reagoi suunnitelmaan?

Länsi-Suomen journalistien pääluottamushenkilö Jami Jokinen sanoo, että muutosneuvottelun mittakaava herätti henkilöstössä tyrmistystä.

”Kun yrityskauppa julkistettiin, Sanoma viestitti olleensa kiinnostunut vahvasti Länsi-Suomen journalistisesta osaamisesta. Sitä myös väistämättä tarvitaan, jos tavoitteena on työnantajan ilmoituksen mukaisesti pitää alueellinen journalismi vahvana. Uskomme, että Länsi-Suomen lukijoiden sitoutuneisuus perustuu Rauman seudulla tekemäämme journalismiin eikä sellaisenaan esimerkiksi julkaisun nimeen. Samalla ammattiylpeydellä teemme joka tapauksessa töitä kuin tähänkin saakka.”

8. Muuttuuko jotain jo nyt?

Länsi-Suomen vastaava päätoimittaja vaihtuu osana integraatioprosessia. Janne Rantanen jätti tehtävänsä tiistaina. Va. vastaavaksi päätoimittajaksi nimettiin Sanoman uutismedioiden kehityspäällikkö Samuli Leivonniemi.