Metallimusiikki hakee uutta aaltoa

Scapes soittaa tunnelmallista ja melodista, mutta raskasta metallia.

Huomenna perjantaina jytisee Raumalla oikein kunnolla, kun kulttuurikuppila Brummin lavan valtaavat suomalaisen laatumetallin edustajat.

Turkulaisen Black Sleepin ja heinolalaisen Pressure Pointsin seurana on raumalainen Scapes, jonka pääjehu Olli Pirkkanen on ollut myös ideoimassa raskasta iltaa.

Vielä kymmenen vuotta sitten metallimusiikki oli hyvin suosittua Suomessa aivan tavallisen kansankin parissa.

Lordi voitti Euroviisut, Katri Helena poseerasi lehden kannessa niiteillä varustetuissa nahkavaatteissa, pääministeri näytti lehtikuvaajalle metallikeikoilta tuttua pedon käsimerkkiä.

Mutta sitten tapahtui jotain.

Yht’äkkiä metallimusiikki ei ollutkaan enää salonkikelpoista. Mitä oikein tapahtui?

Raumalaisen Funeral Feast -yhtyeen rumpali Olli Pirkkanen perusti Scapesin muun bänditoiminnan kylkeen reilut viisi vuotta sitten.

Hän oli tehnyt raskasta, mutta tunnelmallista ja melodista metallia ja uusi yhtye Scapes oli oikea äänitorvi tälle musiikille.

Kun hän löysi ympärilleen oikeat soittajat, livekokoonpano oli valmis ja debyyttialbumi ONE: UNSEEN: ONE ilmestyi reilu vuosi sitten.

Jatkoa on tulossa.

– Tätä tehdään sitä mukaa kun aikaa riittää. Tällä hetkellä työstetään biisejä toiselle levylle.

Pirkkanen on asettanut omat laatukriteerinsä uudelle musiikille, mutta suuresta suosiosta ei voi unelmoida.

– Toisaalta on mukavaa tehdä musaa pienessä bändissä ja vetää välillä keikkoja ilman niitä paineita, että tällä pitäisi tienata. Toisaalta toivoohan sitä, että vähän laajempi yleisö löytäisi bändin.

Pirkkasen mukaan metallimusiikin tila on Suomessa tällä hetkellä kohtalainen.

– Niin metallin kuin muunkin musiikin tila on toki vähän surullinen, kun fyysisiä levyjä ei enää osteta eikä levyjä kuunnella kokonaisuuksina. Enemmän sellaista kertakäyttökamaa, Pirkkanen pohtii ja sysää syytä internetin suuntaan.

– Toisaalta internet suo mahdollisuuksia, toisaalta se kadottaa hohtoa tuosta hommasta.

Pressure Points perustettiin Heinolassa jo 11 vuotta sitten.                                                                                  

Tunnelmallista, mutta rokkaavaa 70-luvun progea soittava Pressure Points on julkaissut kaksi pitkäsoittoa eri levy-yhtiöiden toimesta ja soittanut Suomessa ja ulkomailla liki 200 keikkaa.

Pressure Points on julkaissut jo kaksi pitkäsoittoa ja keikkaillut myös ulkomailla.

Yhtyeen viimeisin albumi, False Lights, julkaistiin viime vuoden elokuussa saksalaisen 7Hard -levy-yhtiön kautta ja Brummin keikka on osa sen tiimoilta tehtävää kiertuetta.

Pressure Pointsin kosketinsoittaja Veli-Matti Kyllönen kertoo, että levyn tiimoilta soitetaan keikkoja niin kauan, kun on taas uuden musiikin aika.

– Kunnes uuden musiikin synnyttämä palo, punaisen valon viekoitteleva välke ja äänimiehen lohduttavan ja uutta uskoa muusikkoon valavan katseen kaipuu on liian kova vastaantaisteltavaksi, Kyllönen taiteilee.

Mutta millainen on Kyllösen mielestä metallimusiikin tila Suomessa?

– Varsin elinvoimainen, vaikkakin pienempien bändien keikkapaikkojen suhteen laskusuhdanteinen.

Kyllösen mukaan Suomessa tehdään paljon metallimusiikkia, josta suurin osa on kelvollista tai vähintäänkin kehityskelpoista.

– Osa demoyhtyeistä on jopa loistavia, puhumattakaan sitten kansainvälisen kärkijoukon tasosta. Vaan mahtuupa joukkoon sitten valtava määrä skeidaakin.

Black Sleep elää jännittäviä aikoja, sillä se solmi viime vuoden lopussa levytyssopimuksen amerikkalaisen Sliptrick Recordsin kanssa.

Black Sleep solmi viime vuoden lopussa levytyssopimuksen amerikkalaisen Sliptrick Recordsin kanssa.

Whales Of The Grey Sea -debyyttialbumi on saanut positiivista palautetta ulkomaita myöten, ja uusi levy-yhtiö haluaakin viedä bändiä eteenpäin.

– Tulemme suuntaamaan tykkimme aluksi pääasiassa Eurooppaa kohti, koska siellä tuntuu olevan kysyntää touhullemme, Black Sleepin laulaja Eetu Moisio miettii.

Moisio tunnustaa, että hän seuraa liian vähän Suomen metallitoimintaa, jotta hän voisi metallin nykytilaa sen syvemmin ruotia.

– Tässä maassa tuntuu olevan kuitenkin metallibändejä joka nurkan takana rouhimassa, joten siinä mielessä tuntuisi menevän hyvin.

– Toki iso osa bändeistä luottaa vanhoihin, sinänsä toimiviin, kaavoihin. Sellainen perinnetietoisuus ei kiinnosta itseäni aivan järjettömästi ja Black Sleepin ajatus onkin tuoda hieman uutta ajatusmaailmaa rankemman musiikin puolelle, Moisio jatkaa.

Eetu Moisio kertoo, että paremman termin puutteessa yhtye on kuvaillut musiikkiaan vaihtoehtometalliksi.

– Musiikissamme on vaikutteita industrial-henkisestä konemetallista, mutta soitamme sitä tietynlaisella Sepultura-asenteella.

– Nättejä melodioita ja mielenvikaista raivoa sekoitellaan mielestämme sopivassa tasapainossa.

Scapes, Black Sleep ja Pressure Points huomenna perjantaina 8.4. Brummissa kello 22.30 alkaen.