Mitä tarkoittaa oikeasti ”täysi koneellinen”? – Oikea vaatehuolto pidentää vaatteen käyttöikää

Vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyy vastasi pyykkihuoltoa koskeviin väittämiin.

Kun peset ja huollat vaatteesi oikein, säilyvät ne hyvänä huomattavasti pidempään. Samalla pidät huolta ympäristöstä.Mikä sitten oikeasti säästää luontoa ja vaatteita? Vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyy vastasi pyykkihuoltoa koskeviin väittämiin.

Pikaohjelmia kannattaa suosia, sillä ne säästävät energiaa.

Pyykinpesukoneiden 15–30 minuutin pikaohjelmia ei ole tarkoitettu korvaamaan varsinaisia pesuohjelmia. Siksi en ymmärrä niiden käyttöä ollenkaan. Mieluummin lajittele pyykit tarkasti, pese koneessa vain ne, mitkä sinne sopivat, niille tarkoitetuilla ohjelmilla ja tuuleta loput.

Lisäksi aikuisten vaatteissa kannattaa suosia paikallista tahranpoistoa, koska se on nopeaa tehdä, eikä vaatetta tällöin tarvitse kastella kokonaan.

Kaikki pyykit voi pestä samassa lämpötilassa.

Ei todellakaan voi. Esimerkiksi lakanoille, pyyhkeille ja arkialusvaatteille pitää käyttää 60–95 asteen puuvillaohjelmaa. Farkuille taas riittää 30–40 asteen hienopesuohjelma vähillä linkouskierroksilla. Jokaiselle tekstiilityypille on oma pesuohjelmansa.

Osaa tekstiileistä ei taas kannattaisi laittaa koneeseen ollenkaan.

Tuotteen pesulämpötilamerkintä ei tarkoita sitä, että vaate pitäisi aina pestä koneessa. Se on suosituslämpötila vedelle, mutta sillä voidaan tarkoittaa myös käsinpesua ja tahranpoistossa käytettävän veden lämpötilaa.

Väkiviinaetikka on ehdoton hitti huuhteluaineena.

Oi kyllä. Väkiviinaetikka ja pyykkietikat ovat konepyykin must have. Etikka neutraloi koneesta pesuainejäämät ja auttaa pitämään rummun biofilmin ja hajut kurissa. Toki koneen rumpu pitää puhdistaa silti normaalisti.

Aluspaidat lisäävät vain pyykin määrää.

Aluspaidan idea on pitää näkyvä päällysvaate, esimerkiksi kauluspaita poissa koneesta. Kun käyttää aluspaitoja, ne imevät itseensä kaiken hien ja deodoranttitahrat.

Aluspaidan voi pestä 60-asteessa arkialushousujen ja sukkien kanssa. Näin kauluspaidat ja herkemmät mekot voi enimmäkseen vain tuulettaa, tai pestä koneessa harvemmin.

Aluspaidan idea on lisätä näkyvien käyttövaatteiden elinikää.

Tuulettaminen, höyrystäminen ja pakastaminen kannattavat. Ne voivat korvata myös pesun.

Neuleet ja näkyvät arkivaatteet, varsinkin mekot, hameet, yläosat ja juhlavaatteet kannattaa tuulettaa, höyrystää tai pakastaa. Niiden tahrat voi silti poistaa käsin paikallisena tahranpoistona tarvittaessa.

Huomaa, ettei koneeseen saa laittaa vuoritettuja vaatteita, eikä siellä kannata pestä muun muassa arvoneuleita tai vintage-tekstiilejä.

Pyykkikone kannattaa aina laittaa mahdollisimman täyteen.

”Täysi koneellinen” tarkoittaa eri kilomäärää per pesuohjelma. Puuvillaohjelmaan voi yleensä laittaa koneen maksimikilomäärän. Muista jättää rummusta neljäsosan verran tilaa pyykin liikkumiselle.

Hienopesuohjelma sen sijaan on vain kolmasosa koneen maksimitäyttömäärästä, koska se käyttää huomattavasti vähemmän vettä.

Huomioi myös, että pesuaineen täyttömäärä on pienempi hienopesuohjelmalla ja kirjopesuohjelmalla kuin puuvillaohjelmalla.

Vaate haisee hieltä. Pyykkietikka auttaa.

Jos vaate haisee hieltä yhden käytön jälkeen, se on todennäköisesti liian pieni tai tiukka. Vaatteen ei kuulu olla koko ajan kiinni kainalossa (poikkeuksena aluspaidat ja urheiluvaatteet), tai se alkaakin haista nopeasti, koska ihon kosteus ei pääse haihtumaan mihinkään. Kainalossa pitäisi olla tilaa, niin että deodorantti kuivuu kunnolla. Kauttaaltaan liian tiukka vaate myös lisää hikoilua.

Käytä aluspaitoja ja osta tarpeeksi väljiä kokoja. Jos vaatteissa on liian tiukat hihat tai valikoimassa ei ole sinulle tarpeeksi isoja kokoja, laita valmistajalle tästä asiakaspalautetta.

Jos haluat välttämättä käyttää kainalosta tiukkoja arkivaatteita, käytä niiden kanssa kainalolappuja, jotka suojaavat vaatetta hieltä ja joita voi vaihtaa tarvittaessa.

Käytä huuhteluaineena pyykkietikkaa tai väkiviinaetikkaa.

Sappisaippua on vaatteiden tahranpoiston ihmeaine.Sappisaippua on erinomainen tahranpoistoaine, mutta saippuat sopivat lähinnä vain rasvatahroille. Myös kuuma vesi usein riittää. Valkuaisainetahrat ja veritahrat lähtevät parhaiten kylmällä vedellä. Ruokasooda ja kivennäisvesi toimivat tuoreisiin ruokavärjäytymiin. Jokaiselle tahratyypille on oma vastavoimansa.

Tahranpoistossa tärkeää on nopeus. Tuoreet ja kosteat tahrat saa huomattavasti nopeammin ja paremmin irti kuin kuivuneet. Siksi ne kannattaa opetella käsittelemään nopeasti, eikä haudata vaatetta pyykkikoriin.

Itse en edes laita tahraisia vaatteita pyykkikoriin käsittelemättä niitä ensin, ellei niitä ole tarkoitus pestä koneessa.

Rasvatahralle kannattaa hangata sappisaippuaa tai siivoussaippuaa ennen konepesua, jotta saippua on oikeassa paikassa, eikä pesuaineen määrää koneellisessa tarvitse lisätä.

Huomioi, että vihreä Marseille-saippua sopii vain villalle, silkille ja nahalle.

Rumpukuivaus on mahtava keksintö ja toimii kaikessa.

Rumpukuivaajaan laitan vain lakanat, pyyhkeet ja arkialusvaatteet ja sukat. Muut oion kosteana (myös keittiöpyyhkeet ja pellavaiset) ja kuivaan vaatteet henkareilla.

Yksi suuri menetetty mahdollisuus vaatehuollossa on se, ettei konepestyjä tekstiilejä oiota kunnolla kosteana ennen kuivatusta. Näin ne kuivuisivat muotoonsa. Muotoa on vaikeampi palauttaa silittämällä tai höyryttämällä kun tekstiili on jo kuivunut.

Tämä auttaisi varsinkin aikuisten arkivaatteita säilyttämään muotonsa ja kestämään kauemmin ja parempana käytössä.

Vastuulliseen vaatehuoltoon voit tutustua lisää kuuntelemalla Youtubesta Outi Pyyn luennon ekologisesta vaatehuollosta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut