Miten käy kesäteattereiden? Kaivolan kesäteatteri ja Pyhäjärvi-Teatteri päättivät jo jättää ensi kesän väliin

Muut Rauman seudun kesäteatterit eivät ainakaan vielä seuraa perässä.

Kesäteatterin esittämiseen tulevana kesänä liittyy paljon epävarmuutta. Rauman kesäteatteria tuottava Rauman teatteri epäili viime viikolla, ettei kesän esitystä voida näyttää ainakaan vielä kesäkuussa ja toimitusjohtaja Harri Natunen piti mahdolllisena, että Mitä kuuluu Marja-Leena -musiikkikomedia siirtyisi kokonaan seuraavalle kesälle.

Samaa pähkäilevät nyt myös lukuisat teatteria harrastuksenaan tekevät. Laitilassa toimiva Kaivolan kesäteatteri teki oman ratkaisunsa etukenossa ja ilmoitti alkuviikolla, että Markku Hyvösen uusi näytelmä Kuin jäitä polttelis siirtyy vuodelle 2020.

– Toisaalta vaikea, toisaalta helppo päätös, luonnehtii kesäteatteriveteraani Matti Varjonen.

– Ihmisten terveyttä ei haluttu vaarantaa.

Kaivolassa on esitetty kesäteatteria 1960-luvun puolivälistä tähän päivään keskeytyksettä.

– Yksi esitys on jouduttu peruuttamaan myrskyn takia, Varjonen muistelee.

Kesän esitys oli ehtinyt jo saada ryhmät liikkeelle ja lippuvarauksiakin oli 650.

Nyt teatterin harrastajat ovat uuden pulman edessä: mitä tehdä, kun teatterilla ei kevät- ja kesäkuukausina tarvitsekaan olla useana iltana viikossa.

– Vapaa-aikaa on paljon, mutta nyt sitä ei voi mitenkään hyödyntää, harmittelee Varjonen.

Eurassakin kesä jää väliin

Eurassa toimiva Pyhäjärvi-Teatteri reagoi vallitsevaan tilanteeseen jo viime viikolla FB-sivullaan. Se kertoi pitävänsä välivuoden kesänäytöksistä.

Jos koronatilanne sallii, yhdistys aikoo syys- ja talvikauden aikana järjestää toimintaa uudessa esitystilassaan, Euran keskustaan remontoidussa teatteritalo Pläkissä.

Kesäteatterista luopui jo aiemmin Rauman Iltanäyttelijät, tosin harrastajapulan takia. Kesäteatterilla on ollut kaksi näyttämöä, toinen Pyhärannan Santtiolla ja toinen Mantereenpäässä Raumalla.

Muissa vielä odotellaan

Tuiskulan kesäteatteri Säkylässä, Kuivalahden kesäteatteri Eurajoella ja uusikaupunkilainen Pyhämaan Suviteatteri seuraavat toistaiseksi tilannetta ja odottavat viranomaisten ohjeita.

Kuivalahden kesäteatterilla on juhlavuosi: se täyttää 40 vuotta ja ohjelmistoon on otettu Reijo Leinon vanha teksti Kievarin naiset, jonka teatterille ohjaa Tomi Aalto.

– Tilanteesta on keskusteltu, ja toistaiseksi odotellaan. Harjoitusten aloittamista on venytetty, kertoo kesäteatteria pyörittävän Kuivalahden nuorisoseuran puheenjohtaja Ulla Anttila.

Kesäteatterin peruuntumisella olisi Anttilan mukaan vaikutusta nuorisoseuran toimintaan, sillä nuorisoseurataloa ylläpidetään teatterin tuotoilla.

Teatterin ohella konsertteja

Tuiskulassa oltiin ajoissa liikkeellä ja kesän näytelmää, Pekka Saariston käsikirjoittamaa ja ohjaamaa Kun lesket empivät, ehdittiin jo valmistella.

– Nyt odotamme rauhassa, emme tee ratkaisuja puoleen eikä toiseen, sanoo tuottaja Susanna Salo-Kimppa.

Kesäteatterin peruuntumisen merkityksen Salo-Kimppa näkee isoksi ennen kaikkea henkisesti.

– Meillä on kyllä aiemmin pidetty kaksi välivuotta ja niistäkin selvittiin. Ei kesän väliin jääminen olisi kuolinisku.

Salo-Kimppa kuitenkin korostaa, että nyt ollaan vielä toiveikkaita ja seurataan viranomaisten ohjeistuksia.

Kesäteatterin ohella Tuiskulassa on kaksi kesäkonserttia, joista ensimmäinen, Tuure Kilpeläisen & Kaihon Karavaanin, jo kesäkuussa.

Ennakkomyynti jäissä

Myös Pyhämaan Suviteatterissa tilannetta seurataan herkällä korvalla, ja kesän farssin, Hyvää pahaa rahaa -lippujen ennakkomyynti on katkolla toukokuun alkuun saakka.

Teatteri ei tässä vaiheessa vielä halua tehdä päätöstä kesästä.

–Jos esitykset peruutettaisiin nyt, ja teatterit voisivatkin toimia kesällä, tuotannon uudelleen käynnistäminen ei olisi mahdollista, Mika Sjöblom Suviteatterilta kertoo.

– Päätös pitää joka tapauksessa tehdä kesäkuun alkuun mennessä, hän lisää.

Pyhämaan nuorisoseuran näyttämöllä oli tänä vuona Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan ulottunut talvikiertue. Murha mielten mukaan -näytelmän kiertue ehdittiin vetää läpi, mutta dekkarin kaksi kotinäyttämöesitystä siirtyi syyskuulle.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut