Miten pihaan kuollut jäniseläin hävitetään turvallisesti? Ja onko jäteastia kenties oikea paikka?

Kokkidioosia esiintyy myös Lounais-Suomessa, ja jänisruttokin pitää huomioida.

| Päivitetty

Tämä rusakko löytyi mökin pihasta kuolleena ja ilman ulkoisia loukkaantumisen merkkejä. Kuolinsyy voi liittyä esimerkiksi loistauti kokkidioosiin.

Luonnossa luonnollisesti kuolleita eläimiä voi havaita esimerkiksi sieniretkellä, mutta henkensä menettänyt luontokappale voi olla myös keskellä koti- tai mökkipihaa.

Näin kävi Länsi-Suomen lukijalle, jonka pihassa oli niille sijoilleen kuollut rusakko. Erikoista oli se, että mitään ulkoisia kuolemansyyn merkkejä ei ollut.

Ensimmäinen mieleen tullut asia on jäniseläinten tappava loistauti kokkidioosi, josta on viime viikkoina uutisoitu valtakunnallisessa mediassa. Onko tautia tavattu nyt poikkeuksellisen paljon, Ruokaviraston erikoistutkija Marja Isomursu?

– Tänä syksynä Ruokavirastossa ei ole todettu erityisen paljon kokkidioosia, mutta se on niin yleinen loistauti, että joka vuosi kuitenkin todetaan tapauksia.

Onko tuoreita tapauksia Lounais-Suomesta tiedossa?

–  Satakunnasta tai Varsinais-Suomesta ei ole tänä vuonna varmistettu tapauksia, mutta aikaisempina vuosina sielläkin on tautia todettu.

Pystyykö jostakin päättelemään, onko esimerkiksi rusakko kuollut juuri kokkidioosiin?

– Päällepäin kokkidioosi ei näy, paitsi joskus kun se aiheuttaa sen verran voimakkaampaa ripulia, että jäniksen takapuoli voi olla sotkuinen. Aina tätäkään ei näy, ja sotkuinen takamus voi johtua muustakin syystä.

Koskeeko sama myös muita muut jäniseläinten tauteja?

– Jänisten taudit eivät yleensä jätä ulospäin näkyviä merkkejä. Esimerkiksi jänisruttoa ei voi todeta muuten kuin sisäelimet tutkimalla.

– Ruokavirasto voi tutkia tuoreita, kokonaisia jäniksiä, etenkin jos alueella on kuollut niitä paljon.

Miten kuollut eläin sitten hävitetään turvallisesti?

– Taajama-alueilla pienen kuolleen eläimen voi yleensä hävittää laittamalla pussiin ja sekajätteeseen. Tämän voi vielä varmistaa paikallisilta terveysviranomaisilta. Eläimen voi myös haudata, jos on sopiva paikka tiedossa.

Onko jäteastiaan laittaminen luvallista esimerkiksi Raumalla, ympäristöterveydenhuollon johtaja Tiina Laitala Etelä-Satakunnan ympäristötoimistosta?

– Pienen luonnon- tai lemmikkieläimen voi hävittää sekajätteen mukana.

– Itsestään kuollut jänis kannattaa laittaa muovipussiin siihen paljain käsin koskematta ja sulkea pussi huolellisesti. Hävittämisen aikana ei pidä kosketella kasvojen aluetta, ja hävittämisen jälkeen kädet on syytä pestä huolellisesti saippualla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut