Miten Pohjanlahti reagoi ilmaston muuttumiseen? Merituulivoima ja muita kiinnostavia aiheita tarjolla verkkoseminaarissa tänään

Ilmastonmuutos vaikuttaa voimakkaasti Pohjanlahteen. KUVA: arkisto/Jami Jokinen

Miten ilmaston muuttuminen vaikuttaa kalastoon Selkämerellä ja muualla Pohjanlahdella? Entä miten reagoi muu luonto ja miten ihmisen toiminta sopeutuu kaikkeen?

Muun muassa tällaiset aiheet ovat esillä kaikille avoimessa verkkoseminaarissa tänään. Kyseessä on jo vuonna 2015 alkaneen, laajan SmartSea-hankkeen loppuseminaari.

Webinaarin ohjelma löytyy täältä.

Kaikille avoin Teams-tilaisuus

Aamupäiväosuus on englanninkielinen ja sisällöltään tieteellinen. Monet esitykset ovat kuitenkin kiinnostavia myös "merimaallikoille", ja yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun chat-kanavan kautta.

Kello 12.30 alkava iltapäiväosuus on suomenkielinen ja sisällöltään yleistäjuisempi. Se painottuu keskusteluun asiantuntijoiden esitelmien sijaan.

Iltapäivän ensimmäinen sessio koskee merituulivoimaa. Keskustelun pohjana on skenaario, jossa Pohjanahdelle rakennetaan massiivinen tuulivoimapuisto ennen vuotta 2030.

Kello 14 keskustellaan Ilmastonmuutokseen sopeutumisesta ja meriympäristön monimuotoisuudesta. Paneelikeskustelussa ovat mukana muun muassa Satakuntaliiton ympäristöasiantuntija Anne Savola sekä Länsi-Suomen ympäristötoimittaja Jami Jokinen.

Aamupäiväosuuteen pääsee tästä linkistä. Ohjelma alkaa kello 9.

Iltapäiväosuuteen pääsee puolestaan tästä linkistä, ja tämä ohjelma alkaa kello 12.30.

SmartSea-hankkeen tavoitteena on tukea Pohjanlahden seudun merialan elinkeinotoiminnan kasvua muuttuvassa ilmastossa. Pohjanlahdella nopea merialan elinkeinotoiminnan kasvu ja ilmastonmuutoksen seuraukset voivat johtaa eri toimintojen ristiriitoihin ja vahingoittaa Pohjanlahden meriekosysteemiä. Hanke pyrkii tunnistamaan riskit ja löytämään ratkaisuja meren kestävälle käytölle.