"Miten täällä on voitu joskus polttaa?" Paperitehtaalla savuttomuus on jo itsestäänselvyys, ja autotehdas suunnittelee samaa ratkaisua

Valmet Automotive aikoo olla savuton työpaikka vuodenvaihteesta lähtien. UPM on ollut sitä jo yli kymmenen vuotta, ja vaikutukset ovat olleet positiivisia.

UPM:n Rauman paperitehtaalla tupakointikiellosta kerrotaan heti tehtaan porteilla. Savuttomuus koskee paitsi yhtiön omia työntekijöitä, myös kaikkia muita alueella työskenteleviä. Kokemukset savuttomuudesta ovat olleet hyviä.

Valmet Automotive valmistelee muuttumista savuttomaksi työpaikaksi.

– ¬Tähtäin on, että muutos tulisi voimaan vuodenvaihteessa, kertoo yhtiön savuton työpaikka -työryhmän projektipäällikkö, työturvallisuusasiantuntija Elina Risunen.

Asiasta on puhuttu jo vuosia, ja aloite on tullut työnantajan puolelta, ja asiaa on edistetty yhdessä työntekijöiden kanssa.

Työntekijöiden ajatuksia aiheesta kuultiin ennen kesälomia koko henkilöstölle toteutetussa kyselyssä.

¬– Suhtautuminen oli ehkä jopa positiivisempaa kuin odotimme. Toki se on henkilökohtainen asia, joka koskettaa enemmän toisia kuin toisia. Yllättävää oli, että tupakoivistakin 20 prosenttia oli valmiita harkitsemaan tupakasta luopumista, Risunen sanoo.

Tehdastyössä muita aloja yleisempää

Syksyn ajan työryhmä suunnittelee tukitoimia, joilla tuetaan tupakoivia työntekijöitä lopettamisessa, esimerkiksi työterveyshuollon kautta.

¬– Työryhmässä meillä on todella laajasti porukkaa, niin toimihenkilöitä kuin tehdastyöntekijöitäkin, tupakoivia ja niitä jotka eivät tupakoi. Tämä halutaan tehdä yhteistyössä työntekijöiden kanssa.

Risunen toteaa, että teollisuus- ja tehdastyössä tupakointi on monia muita aloja yleisempää, eikä esimerkkejä savuttomuuden toteuttamisesta ole niin paljoa.

Yksi esimerkki kuitenkin löytyy suhteellisen läheltä.

UPM:n kielto koskee kaikkia toimipaikkoja

Metsäteollisuusyhtiö UPM on ollut savuton työpaikka jo kymmenen vuoden ajan. Päätös savuttomuudesta tuli voimaan vuoden 2013 alusta.

– Kielto tuli voimaan kaikilla yhtiön toimipaikoilla Suomessa, myös Raumalla, ja koskee edelleen kaikkia, ei pelkästään yhtiön omia työntekijöitä vaan kaikkia toimipisteillä työskenteleviä, kertoo UPM:n Rauman paperitehtaan henkilöstöpäällikkö Ainomaija Kylänpää.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että tupakointi on sallittu vain merkityillä paikoilla, jotka sijaitsevat tehdasalueen ulkopuolella.

– Kiteytetysti tehdasalueen aitojen sisäpuolella kukaan ei saa polttaa. Kielto yltää myös ajoneuvoihin ja koskee sähkötupakoita ja piippujakin, sanoo työturvallisuuspäällikkö Mikko Ojala.

"Miten täällä on voitu joskus polttaa?"

Paperitehtaalla käytäntö on ollut voimassa niin pitkään, ettei se tätä nykyä oikeastaan aiheuta edes keskustelua, sanoo Kylänpää.

– Ja jos aiheuttaakin, niin ennemmin siitä näkökulmasta, että "miten täällä on voitu joskus polttaa". Se tuntuu monesta aika vieraalta ja kaukaiselta ajatukselta.

Myös Mikko Ojala muistelee, että kun ohjeistus tuli voimaan, joitakin "sivuääniä" oli kuultavissa, kuten muutoksen hetkillä usein.

– Mutta sen jälkeen en ole havainnut, että oikeastaan milloinkaan siitä olisi kenelläkään ollut pahaa sanottavaa, Ojala sanoo.

Hän muistaa muutoksen ja sen posiitiviset vaikutukset myös omakohtaisesti.

– En itse tykkää tupakansavusta yhtään, ja muistan, että tupakansavu häiritsi työntekoani, kun tietyillä alueilla sai polttaa. Koin savuttomaksi työpaikaksi muuttumisen myönteisenä asiana, ja muistan kuulleeni niitä kommentteja silloin muiltakin.

Muutos sai monet lopettamaan tupakoinnin

Kaikkineen Kylänpää ja Ojala uskovat päätöksellä olleen yhtiölle yksinomaan positiivisia vaikutuksia niin työntekijöiden kuin työnantajankin näkökulmasta.

– Näkyvimpiä vaikutuksia on se, ettei kenenkään tarvitse kärsiä tupakansavusta omalla työpisteellä tai työmatkalla. Tupakoimattomuus työpaikalla edistää terveellistä elämää ja tähtää terveempiin työ- ja eläkevuosiin, sanoo Kylänpää.

Savuttomuuteen siirtymisen aikaan yhtiö tarjosi työntekijöilleen aktiivisesti apua tupakoinnin lopettamiseen, ja monet siinä onnistuivatkin.

– Tänä päivänä ei sellaista aktiivista tupakoinnin lopettamiskampanjaa ole, koska tupakoijien määrä ylipäätään on vähentynyt huomattavasti. Toki työterveyshuollosta saa aina apua lopettamiseen, jos sellaista tarvitsee.

Tätä savuttomuus tarkoittaa

Työterveyslaitoksen ohjeistukseen mukaan työpaikka on savuton, kun

tupakointi, myös sähkötupakan käyttö, on kielletty kaikkialla työpaikan sisätiloissa tupakkalain edellyttämillä tavoilla

työpaikan sisätiloissa ei ole tupakointitiloja ja mahdolliset tupakointipaikat on sijoitettu vähemmän näkyvästi ulos, riittävän kauaksi rakennuksesta siten, ettei tupakansavu pääse kulkeutumaan ulkoa savuttomiin sisätiloihin

tupakointi on kielletty työaikana eikä työaikana tapahtuvaa virallisten taukojen ulkopuolista tupakointia lasketa työajaksi

uusia tupakointitiloja ei rakenneta eikä niitä ole yrityksen omistamissa tai hallinnoimissa rakennuksissa ja työtiloissa

työpaikan edustus- ja muut tilaisuudet ovat savuttomia

tupakkatuotteita ei myydä työpaikalla

tupakoivaa henkilökuntaa tuetaan tupakoinnin lopettamisessa

ilmoitus työpaikan savuttomuudesta on ilmoitettu asianmukaisin kyltein esimerkiksi ulko-ovilla

työnhakuilmoituksissa kerrotaan työpaikan olevan savuton.

Lähde: Työterveyslaitos

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut