Mittasuhdevirheitä mutta myös rytmiä

Johanna Närvän ura sisustusalan yrittäjänä on kestänyt kolme vuosikymmentä. Perusasiat ovat pysyneet samoina, vaikka trendit ovat muuttuneet.

Sisustamisessa Johanna Närvälle yksi tärkeä asia on rytmi, se on ollut kaikki nämä kolme vuosikymmentä, kun hän on tehnyt töitä yrittäjänä ja sisustajana. Kodin sisustuksessa erilaisia rytmejä muodostavat monet elementit, värit ja materiaalit, hän kertoo kotinsa olohuoneessa. Kuvat: Juha Sinisalo

Mittasuhdevirheet, tyylien sekamelska, rytmi, kirjat.

Nämä sanat sisustusalan yrittäjä Johanna Närvä lausuu ensimmäiseksi, kun häneltä kysyy, mitä hän huomaa katsellessaan ympärilleen omassa kodissaan.

Virheet?

– Eihän yleensä laiteta samaan huoneeseen jokaiselta vuosikymmeneltä huonekaluja, eikä yhdistettäisi esimerkiksi noin pientä riippuvalaisinta näin suureen huoneeseen, hän viittelöi kohti Alvar Aallon vuonna 1939 suunnittelemaa, mustaa valaisinta.

– Tai keittiössä oleva seinäkello, hän lisää.

– Kello on kyllä isoon huonetilaan sinänsä sopivan kokoinen, mutta tuossa kohtaa liian suuri.

Jokaisella tavaralla oma paikka

Kellon alapuolella, piirongin päällä on kauniita, tapetoituja laatikoita pinossa. Hän määrittelee itsensä ”laatikkohulluksi”.

Laatikoita eli boxeja on kaikkialla. Kirjojen lailla niilläkin on sekä kauneus- että hyötyarvoa.

– Mihin muualle laitettaisiin patterit tai vaikka kortit, hän huomauttaa.

Sisustamisessa tärkeää onkin, että tavaroilla on paikkansa.– Muuten arki on pelkkää kaaosta, mikä puolestaan syö energiaa.

Omassa kodissa on kuitenkin yksi paikka, jonka epäjärjestys ei häiritse. Kirjahyllyssä on niin kelloja, patsaita kuin linnunpönttöjä.

Kaaoksesta ei ehkä voi puhua.– Muodostaahan hylly kirjoille ja tavaroille eräänlaiset raamit, kehykset, hän pohtii.

Johanna Närvä rakastaa kirjoja. Kirjoilla on myös kirjastohuoneessa tärkeä tehtävä. Ne estävät jalankulkijan näkemästä sisällä sohvalla istujaa.

Tärkeät kirjat

Paitsi laatikot myös kirjapinot puhuttelevat sisustajaa.

Kirjapinoja on monessa paikassa. Ne ovat tässä kodissa sisustuselementtejä.

Kirjastohuoneessa, jossa ikkunat ulottuvat tavanomaista alemmaksi, kirjoilla on erityinen tehtävä. Ikkunalaudoille pinotut kirjat suojaavat sohvalla istuvaa kadulla kävelevien katseilta.

Uuden ja vanhan liitto

Sisustajana hänelle tärkeää on uuden ja vanhan yhdistäminen.

– Historia, tämä hetki, huominen, hän summaa Sisustustalo Kodinonnen punaisen langan.

Uuden ja vanhan yhdistämiseen liittyvät tietysti myös tarinat. Kun Johanna Närvä ryhtyy pohtimaan esimerkiksi muuttavan asiakkaan kodin sisustamista, hän vierailee vanhassa kodissa, kuuntelee ja näkee, mitkä esineet ja tavarat ovat tärkeitä ja miksi.

– Minun tehtäväni on löytää näille tavaroille paikka uudessa kodissa.

Tärkeät asiat samassa kuvassa: Mittasuhdevirhe eli liian suuri kello ja pino, joka tällä kertaa on koottu tapetilla päällystetyistä laatikoista.

Mukana muutoshetkissä

Kolmenkymmenen yrittäjävuoden aikana moni asia on muuttunut: sisustuksen trendit, värit ja muodot, kotien koot ja rakennustyylit.

– Vastuullisuus ja kierrätys ovat nykyään puheenaiheena. Meillä se on alusta saakka ollut osa toiminta-ajatustamme, Johanna Närvä toteaa.

Moni asia on toisaalta pysynyt: yrittäjyyden perusasiat, asiakaspalvelun tärkeys ja suunnitteluavun tarve.

Kaikkina vuosikymmeninä Johanna Närvä on kokenut tärkeänä olla sisustajana mukana asiakkaiden elämän muutoshetkissä.

Niihin hetkiin liittyy usein kriisejä, niin hyvässä kuin pahassa, ja joskus voimien hiipumista.

Hän kertoo, kuinka vuosikymmenten aikana on usein tullut eteen tilanteita, jolloin hän on sisustajana kokenut olevansa yksi tuki näissä tilanteissa.

– Tehtäväni on luoda ratkaisuja, iloa ja toivoa uuteen elämänvaiheeseen niin, että asukas kokisi viihtyvänsä kotona.

Närvää harmittaa välillä se, että sisustamista luonnehditaan joskus pinnalliseksi, vaikka valinnat voivat olla elämäntilanteissa ”todella tärkeitä ja suuria”.

– Kauneus ja toimivuus ympärillä rauhoittavat ja antavat myös voimaa.

Ihminen ihmiselle

Moni asia on tänä päivänä klikkauksen päässä. Johanna Närvä kuitenkin tietää, että edelleen tarvitaan ihmisten välistä vuorovaikutusta, palvelua ja kohtaamisia.

– Nämä kohtaamiset ovat arvossa arvaamattomassa.

Maamman vihreä Husqvarna

1993 papereihin kirjataan Kodinonnen perustamispäiväksi itsenäisyyspäivä 6.12. Toiminta alkaa Satamakadulla kotona, makuuhuoneen nurkassa äidin vanhalla vihreällä Husqvarnalla. Markkinointityötä tehdään koti-illoissa, joita pidetään asiakkaiden luona. Ensimmäisiä tuotteita ovat verhot, tyynyt ja erilaiset kankaasta tehdyt pikkutavarat.

1995 julkaistaan sanomalehti Länsi-Suomessa Kodinonnen ensimmäinen lehti-ilmoitus.

1996 muutto kotoa Telakankadulta Syväraumankadulle noin 50 neliön tiloihin.

1999 uudet 100 neliön tilat löytyvät Nortamonkadulta. Tuotevalikoima kasvaa mm. kalusteisiin, ja kangasvalikoima laajenee merkittävästi.

2000 toiminta laajenee Nortamonkadun talossa toiseen kerrokseen.

2005 Kodinonni ja Närvän koti esitellään T.I.L.A-ohjelmassa MTV3:lla.

2007 yritys saa ensimmäisenä Suomessa avainlippumerkin käyttöoikeuden sisustustekstiilien suunnittelu- ja valmistuspalvelulle.

2008 muutto Kauppakatu 17:ään.

2015 Kodinonni valitaan vuoden sisustusliikkeeksi Suomessa.

2015 Johanna Närvä palkitaan vuoden yrittäjänaisena Suomessa.

2020 muutto Kauppakatu 8:aan.

2022 Rauman kaupunki myöntää Hinku – kohti hiilineutraalia Raumaa -tunnuksen.

”Joskus jotain muutakin kuin se Kodinonnen Johanna”

Työ ja henkilökohtainen elämä ovat aina olleet Johanna Närvälle tärkeitä asioita. Hän pohtii, että työ, joka toisaalta vaatii paljon, on myös samalla hyvin voimaannuttavaa.

Hän kokee olevansa tärkeä monelle ihmiselle.

– Innostun työstäni edelleen, ihmettelen sitä itsekin välillä. Koen myös suurta kiitollisuutta, että olen saanut elää näin terveenä.

"Jokainen tarvitsee lomaa"

Innostuksesta kertoo jo se, että Närvä ei yleensä laske, kuinka monta päivää on loman alkuun. Yrittäminen on hyvä osa hyvää elämää.

– Mutta jokainen tarvitsee lomaa! hän huomauttaa.– Raskaina aikoina se on myös ihanaa, kun voi aina välillä pitää etäpäivän, jos tuntuu, että patterit tarvitsevat latausta.

Oman työn ohessa Johanna Närvä on aktiivisesti ollut mukana yrittäjäjärjestöissä ja Rauman keskustan kehittämisessä.

– Yrityksemme on osa kaupunkikeskuksen vetovoimaa, ja se on minulle valtavan tärkeä asia, hän luonnehtii.– Kannan siitä omaltani osaltani vastuuta.

Kuorossa työasiat unohtuvat

Monesta näkyvästä roolista on välillä kuitenkin tarve irrottautua. Siihen on monta tapaa, mutta yksi uusimmista on laulaminen.

Kalenterista löytyy aikaa ja tilaa jokaviikkoiselle lauluharjoitukselle. Johanna Närvä on jo jonkin aikaa osallistunut Rauman kansalaisopiston Lauluyhtyeen toimintaan.

– Lauluyhtye repäisee kahdeksi tunniksi pois työasioista. Silloin olen se oma itseni, en vain ”se Kodinonnen Johanna”.

Länsi-Suomen Koti-erikoisjulkaisu (4.10.2023) jaetaab levikkialueen kaikkiin koteihin.Julkaisu on luettavissa myös näköislehtenä: https://ls24.fi/digilehti

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut