Mittaushistoriaan uusi huippu: syyskuu oli Suomessa ennätyksellisen lämmin

Lämpöennätyksiä on tänä vuonna rikottu Suomen lisäksi maailmanlaajuisesti. Helsingissä syyskuu oli lämpimin 180 vuoteen.

Syyskuu oli Suomessa ennätyksellisen lämmin, kertoo Ilmatieteen laitos. Koko maan keskilämpötila oli syyskuussa 12,2 astetta. Se on 1900-luvun alusta alkavan mittaushistorian korkein syyskuun keskilämpötila.

Edellinen syyskuun keskilämpötilan ennätys oli vuodelta 1934, jolloin syyskuu oli 0,4 astetta tämän vuoden syyskuuta viileämpi.

Syyskuun keskilämpötila vaihteli etelärannikon noin 16 asteesta Lapin luoteisosan vajaaseen kahdeksaan asteeseen. Poikkeama vertailukauden 1991–2020 keskiarvosta oli Ilmatieteen laitoksen mukaan laajalti 2–3 astetta lämpimämpi.

Helsingin Kaisaniemessä syyskuun keskilämpötila oli 15,8 astetta, mikä on 180 vuotta pitkän havaintohistorian uusi syyskuun ennätys. Syyskuun ylin lämpötila oli 24,1 astetta, ja se mitattiin 12. päivä Kouvolassa.

Syyskuun ennätyslukemat ovat jatkumoa Suomessa ja koko maailmassa tänä vuonna mitatuille poikkeuksellisille lämpötiloille ja rikotuille lämpöennätyksille. Noin kuukausi sitten Ilmatieteen laitos kertoi tämän vuoden elokuun olleen tavanomaista lämpimämpi koko maassa.

Maailmanlaajuisesti mennyt kesä oli koko mittaushistorian kuumin, ja koko vuoden ennustetaan myös rikkovan lämpöennätyksiä, ilmastonmuutosta seuraava EU:n Copernicus-palvelu kertoi syyskuun alussa.

Ensilumi tavallista aiemmin

Syyskuu oli suuressa osassa Lappia poikkeuksellisen sateinen. Myös maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa sademäärät olivat monin paikoin harvinaisen ja paikoin jopa poikkeuksellisen suuria.

Maan eteläosassa sademäärä oli tavanomainen tai tavanomaista pienempi. Eniten syyskuussa satoi alustavien tietojen mukaan Puolangan Paljakassa, reilut 179 millimetriä. Vähiten satoi Paraisten Utössä, 19,4 millimetriä.

Ensilumi satoi Suomeen tavanomaista aikaisemmin. Tyypillisesti se sataa Keski- ja Pohjois-Lapissa syys-lokakuun taitteessa. Tänä vuonna ensilumi saapui kuitenkin jo 20. päivän aamuna Enontekiöltä Inariin ulottuvalle alueelle.

Kittilän Kenttärovalla mitattiin lumensyvyydeksi tuolloin jopa 23 senttimetriä. Lumet sulivat kolmessa vuorokaudessa pois, eikä kuun lopussa lunta ollut Ilmatieteen laitoksen mukaan enää ainoallakaan havaintoasemalla.

Simu Perälä, STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut