Mocktail kohottaa juhlatunnelmaa

Nappaa ohjeet! Baarimestari Tanja Harilainen tarjoilee jouluruokailun jälkkäridrinkkinä piparkakulta ja kaakaolta maistuvaa mocktailia.

Juhla ilman alkoholia kuulostaa aika hyvältä, kun tarjoilija ja baarimestari Tanja Harilainen listaa oman settinsä tulevan juhlakauden tarjoiluun.

Pitkin päivää, all day long -tyyliin, voisi maistella ja vaikka ruokajuomana nauttia mocktail-versiona valmistettua Gin & Tonicia, aperitiivina olisi Cosmopolitan ja jälkiruokamocktailina Irish Coffeen sijasta kelpaisi siemailla lämmintä, piparkakulta ja kahvilta tai kaakaolta maistuvaa kuumaa juomaa.

Näitä mocktaileja Harilainen opetti kurssilaisia tekemään marraskuussa Rauman kansalaisopistossa.

Ennen kaikki oli virgin

Kaukana ovat ne ajat, kun alkoholiton vaihtoehto oli usein tuoremehua tai limua. Harilainen on nähnyt muutoksen tapahtuvan siellä, missä cocktailit ovat aina kuuluneet asiaan eli matkustajalaivoilla.

Hän työskenteli 16 vuoden ajan Silja Linella tarjoilijana.

– Drinkeistä on aina ollut alkoholittomia versioita, mutta aiemmin niissä oli etuliite virgin, kuten esimerkiksi Virgin Mojito tai Virgin Bloody Mary.

Mocktailit tulivat vahvemmin esille viitisen vuotta sitten. Harilainen näkee, että muutos lähti nuorista aikuisista.

Baarimestarin mukaan nykyään on hyvin saatavilla alkoholittomia tisleitä, jotka matkivat tietyn alkoholin tuomia vivahteita drinkissä.

Sekä alkoholittomissa että alkoholia sisältävissä cocktaileissa on kuitenkin paljon yhteistä.– On kolme perusasiaa, joista ei voi tinkiä, ja ne ovat maku, ulkonäkö ja tuoksu.

Mittasuhteet tärkeitä

Parasta mocktailien valmistamisessa on Tanja Harilaisen mukaan se, että niitä voi alkaa valmistaa hetken mielijohteesta, kun mitään alkoholipitoista ei tarvitse kaapeista kaivella.

– Mittasuhteet pitää kuitenkin aina huomioida.

Hän kannustaa kokeilemaan rohkeasti. Mikään ei estä juhlan järjestäjää valmistamaan vain mocktaileja.

– Ei sitä tarvitse vierailta kysyä eikä vaihtoehtoja tarvitse olla tarjolla. Jos joku ei pidä mocktaileista, voi olla ottamatta, mutta kyllähän juomaa on kohteliasta ainakin maistaa.

Tanja Harilaisen jouluiset mocktailit kuvattiin Viherkäisellä. Jalallinen viinilasi on tällä hetkellä suosittu tapa tarjoilla juomia. Kuvat: Juha Sinisalo

Jalallinen viinilasi käy kaikkeen

Rennompaan suuntaan on menty myös siinä, millaisissa laseissa juomia tarjoillaan. Vielä 2000-luvun alussa oltiin hyvin tarkkoja, mutta nyt kokeillaan säännöistä piittaamatta.

Yksi lasimalli on juuri nyt monelle mieluisin.

– Jalallisista viinilaseista voi tarjoilla melkein minkä tahansa juoman.

Kiinnostuitko mocktaileista eli alkoholittomista cocktaileista? Tanja Harilainen pitää Moctailit kevääseen -kurssin 11.4.2024 Rauman kansalaisopistossa (https://uusi.opistopalvelut.fi/rauma.

Mocktaileja Tanja Harilaisen ohjeilla

Cosmopolitan1 cl puristettua limemehua 1 cl puristettua sitruunamehua 2 cl sokerisiirappia n. 8 cl karpalomehua

Jäähdytä cocktaillasi jäillä tai mahdollisuuksien mukaan pakastimessa.Jäähdytä cocktailravistin jäillä, kaada jäähdyttämiseen käytetyt jäät ja mahdollisesti pohjalle sulanut vesi pois ja lisää ravistimeen tuoreet jäät (n. 3–4 kpl), mehut ja sokerisiirappi.Ravista voimakkaasti! Valuta juoma lasiin ilman jäitä, ja koristele limen siivulla.Koristele lasin reuna halutessasi sokerireunuksella, kokonaan tai osittain: kostuta lasin reuna sitrushedelmän palalla ja kasta lautaselle laitettuun sokeriin.Sokeria voi myös maustaa esimerkiksi sitruskuoriraasteella.

GT–Rannikko2 cl sokerisiirappia, joka on maustettu appelsiinikuorisuikaleilla ja katajanmarjoilla 1,5 dl Tonic-vettä karpaloita ja rosmariinin oksa tai tyrnimarjoja ja tyrnin oksa jäitä

Laita lasi puolilleen jäitä. Sekoita siirappi jäiden joukkoon. Lisää Tonic-vesi ja sekoita.Koristele juoma karpalo- tai tyrnimarjoilla ja rosmariinin oksalla.Jouluinen kaakao-tai kahvimocktail2 cl piparkakkusiirappia n. 1,5 dl valmista kahvi-, tai kaakaojuomaa lämpimänä kevyesti vaahdotettua kermaa

Lämmitä lasi kuumalla vedellä. Laita lasin pohjalle siirappi ja lämmin juoma, sekoita hyvin.Valuta juoman pinnalle kermafloat tai halutessasi vahvempi kermavaahto.Purista appelsiininkuoresta eteeristä öljyä pinnalle.Koristele halutessasi kaakaojauheella, appelsiininkuorella, piparimurulla, strösseleillä tai esimerkiksi suklaarouheella.

Piparkakkusiirappi1 dl vettä 1 dl sokeria 1 rkl piparkakkumaustetta

Mittaa kattilaan saman verran sokeria ja vettä. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa veden joukkoon ja siirapista tulee kirkasta.Laita mausteet tässä kohtaa kattilaan, ota kattila pois hellalta ja laita kansi kiinni.Kun siirappi on jäähtynyt, siivilöi se tarvittaessa ja kaada puhdistettuun ja korkilliseen lasipulloon.

SokerisiirapitSokerisiirappiin tulee yhtä paljon vettä ja sokeria.Lientä keitetään niin kauan, että neste on kirkasta (muutama minuutti).Siirapin annetaan jäähtyä kansi kattilan päällä.Mikäli haluaa maustaa siirapin, sen voi tehdä esimerkiksi sitrus-hedelmän kuorisuikaleilla, katajanmarjoilla (hapan/katkero), yrteillä tai mausteilla.Mausteet voi lisätä kattilaan yhtä aikaa tai siirapin kiehahdettua. Anna jäähtyä kannen alla.Siivilöi siirappi tarvittaessa.Valmis sokerisiirappi säilyy jääkaapissa lasipurkissa noin 3–4 viikkoa.

GT-siirappi1 dl vettä 1 dl sokeria n. 20 kpl katajanmarjoja yhden appelsiinin kuori suikaleinaKeitä liemi kirkkaaksi, jäähdytä kannen alla.

Joulusaunassa tuoksuu nyt mäntyvihta

Viimeiset kahdeksan vuotta Tanja Harilainen teki osa-aikatöitä Silja Serenadella ja toisen puolen hän toimi yrittäjänä.

Nyt hän on jäänyt vuoden virkavapaalle laivatöistä, sillä hän halusi testata, miten yritysidea kantaa. Se oli kantanut jo nelisen vuotta, ja nyt tuntuu, että hän voisi keskittyä yritykseensä.

Hän on nykyään myös saunaterapeutti. Hän valmistaa kahden ystävänsä kanssa Nystad Sauna Companyn nimellä koivunlehtirouheesta ja yrteistä metsäkylpyjä ja löylytuoksuja.

Tuotteita viedään 11 maahan, muun muassa Japaniin, Kanadaan, Yhdysvaltoihin ja Australiaan.

Koivuvihta ei kuulu hänen jouluunsa, mutta joulusaunassa voi vihtoa muutenkin. Tanja Harilainen valmistaa jouluksi mäntyvihtoja, joiden käytöllä on myös vahva perinne Suomessa.

– Mänty on kaikista havupuista lempein, ei yhtään niin piikikäs kuin mitä luulisi, hän pohtii.– Ei ole sattumaa, että keuhkoparantolat rakennettiin aikoinaan mäntymetsien viereen. Männyn eteeriset öljyt tekevät hyvää hengitysteille ja ne maadoittavat hetkeen.

Jos mäntyvihta kiinnostaa, Tanja Harilainen kehottaa valitsemaan mielellään nuoren männyn oksia. Niitä tarvitaan noin 4–5 kappaletta.

– Vihta on hyvä sitoa luonnonkuituisella nauhalla, että oksista irtoava pihka ei sotke käsiä.

Tanja Harilainen pitää Sauna – havut saunassa-kurssin 7.12. klo 18–20 Rauman kansalaisopistossa (https://uusi.opistopalvelut.fi/rauma/fi/)

Minun jouluni

1. Joulu merkitsee perinteitä, läheisiä ja yhdessäoloa.

2. Joulussa tärkeintä ovat läheiset sekä ruoka ja juoma, yhdessä tekemisen ilo.

3. Paras joulumaku ja -tuoksu on appelsiinipiparkakku.

4. Tänä jouluna toivon kaikille lempeitä löylyjä!

Tanja Harilainen

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut