Mökin paneminen talviteloille kannattaa tehdä huolella – Salmelta ja Eskolta se sujuu jo rutiinilla, sillä Olkiluodossa sijaitsevalla mökillä tehdään "samat työt joka syksy"

Vesijohdot tyhjäksi, sadevesitynnyrit ylösalaisin, laituri maihin... Mökillä riittää syksyllä puuhaa. Koostimme vinkit mökin talviteloille valmisteluun.

Lokakuu näkyy Olkiluodolla sijaitsevan mökin pihassa, kun syksyinen tuuli heittelee lehtiä ympäriinsä. "Kyllähän sitä haravoimista riittäisi, mutta ei sitä kaikkea viitsi edes hoitaa. Eihän luontokaan jätä maata paljaaksi", tokaisee Salme Jalonen.

Harava kuitenkin heiluu siellä sun täällä, kun mökkiä pannaan talviteloille. Jalonen ja hänen miesystävänsä Esko Kasanen kertovat, että mökin ja sen pihapiirin valmistelu syksyyn ja talveen alkaa yleensä pikkuhiljaa jo venetsialaisten jälkeen.

Hommat sujuvat jo vuosien kokemuksen tuomalla rutiinilla.

– Samat työthän ne on joka syksy ja joka kevät, sanoo Kasanen.

Kylmyys ja kosteus voivat tehdä tuhojaan

Jos kesämökki jää tyhjilleen kesälomakauden päätteeksi, kannattaa se valmistella huolellisesti talviteloille, muistuttaa turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen Finanssiala ry:n tiedotteessa.

Tyhjillään oleva mökki saattaa houkutella paitsi murtovarkaita, myös vaikkapa lintuja, jotka saattavat löytää tiensä savupiippuun. Savupiippu kannattaakin suojata verkolla.

Jos mökillä ei ylläpidetä peruslämpöä talven aikana, tulee vesijohdot ja vesiastiat tyhjentää vedestä jäätymisen estämiseksi.

– Kylmä ilma ja kosteus vaurioittavat esimerkiksi televisiota ja muita herkkiä sähkölaitteita. Jääkaappia ja pakastinta ei kannata jättää päälle talven ajaksi, koska ne eivät välttämättä kestä mahdollisesti pakkaslukemiin laskevaa mökin sisälämpötilaa, Pänkäläinen toteaa.

Talvellakin käydään tarkistelemassa paikkoja

Salme Jalonen ja Esko Kasanen ovatkin jo huolehtineet kesävesijohtojen puhaltamisesta tyhjäksi.

Samoin sadevesitynnyrit on käännetty nurinpäin. Laituri nostettiin viime viikonloppuna.

– Jos talvella haluaa käydä saunassa, pitää tuoda vettä tullessaan, toteaa Jalonen.

Koko talveksi Jalonen ja Kasanen eivät mökkiä hylkääkään, vaan paikkoja käydään tarkistelemassa silloin tällöin. Joskus mökillä vietetään talvella aikaakin.

– Jos on kunnon jäät, niin lapsenlapset ottavat luistimet mukaan ja painavat menemään. Rannassa on grillipaikka, jossa voi paistaa makkarat, Jalonen hymyilee.

Muista ainakin nämä, kun panet mökin talviteloille

Lähde: Finanssiala ry

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut