Mökkeilyn yleisimmät tapaturmat ovat jotain muuta kuin moni ensituumauksella luulisi – lue vakuutusyhtiön vinkit ennakointiin ja turvalliseen mökkeilyyn

Juhannuksen yleisimmät tapaturmat eivät liitykään välttämättä tuleen tai veteen.

Voisi ajatella, että mökillä sattuvat tapaturmat liittyvät ennen kaikkea varomattomaan tulen käsittelyyn ja vesillä liikkumiseen.

Vakuutusyhtiö Lähitapiola kuitenkin muistuttaa, että itse asiassa yleisimpiä mökkeilijöiden tapaturmia ovat erilaiset liukastumiset, kaatumiset ja ulkotöissä syntyvät vammat.

Alkoholin käyttö lisää kesälomalaisen tapaturmariskiä. 

– Juhannus ja muut pidemmät pyhät näkyvät tyypillisesti vakuutusyhtiön korvauspalveluissa pienenä piikkinä. Juhannuksen aikana sattuu paljon kaatumisia, liukastumisia ja myös tapaturmia vesillä, kertoo tiedotteessa korvauspäällikkö Ulla Kudjoi-Salminen, joka vastaa LähiTapiolassa vapaaehtoisten vakuutusten henkilövahingoista.

Usein liukastumiset ja  kaatumiset eivät ole kovin vakavia, mutta huonolla tuurilla voi tulla murtumia tai kipeitä venähdyksiä tai revähdyksiä.

Tapaturmia voi ehkäistä varovaisuudella ja oikealla varustuksella. Esimerkiksi kenkävalinnassa kannattaa olla tarkkana.

– Mökeillä suosituista, helposti jalkaan sujautettavista muovikengistä aiheutuu joka vuosi liukastumisia, joista osan vuoksi täytyy hakeutua hoitoon. Pienikin vesimäärä muovikengän alla voi tehdä tepposet eli jalka lähtee helposti alta. Kevyt muovikenkä voi myös tippua jalasta helposti erilaisissa aktiviteeteissa.

Kesäaikaan tehdään paljon myös ulkotöitä, joissa silloin tällöin sattuu putoamisia tikapuilta tai työtasoilta. Kudjoi-Salmisen mukaan myös työvälineiden käyttöön ja kuntoon liittyy riskejä.

Ennen käyttöä etenkin vanhoista työkoneista kannattaa varmistaa, että laite toimii, kuten pitää, eivätkä esimerkiksi terät pääse lipsahtamaan tylsyyden takia. Suojavarusteet auttavat välttämään vammoja myös mökillä, tiedotteessa todetaan.

– Kesäkaudella on paikallaan muistuttaa vesiturvallisuudesta. Uimaan ja veneilemään kannattaa mennä mieluummin porukassa, lasten kanssa noudattaa erityistä varovaisuutta veden läheisyydessä ja muistaa pelastusliivit. Arkisemmat ja yleiset veneilyyn liittyvät tapaturmat tapahtuvat usein veneeseen noustessa ja veneestä poistuessa, jolloin voi tahtomattaan joutua kokeilemaan spagaattia, Kudjoi-Salminen kertoo.

Remontointi ja harrastukset sopivat alkoholin kanssa huonosti yhteen

Monet tapaturmat sattuvat alkoholin käytön yhteydessä tai sen vaikutuksen alaisena.

– Alkoholin käyttö lisää yleisesti tapaturmariskiä merkittävästi. Juhlajuomaa on mukava nauttia hyvässä seurassa ja kesästä nauttien, mutta kannattaa muistaa pysytellä kohtuudessa ja jättää rakennusprojektit ja urheilusuoritukset toiseen hetkeen, Kudjoi-Salminen sanoo.

Kaikkiaan ennakoimalla pärjää hänen mukaansa mökillä pitkälle. Riittävä vedenjuonti, aurinkorasvan käyttö ja yleinen varautuminen isompiin vahinkoihin, kuten tulipaloihin, auttavat jo pitkälle.

Viisi vinkkiä: näin voit auttaa tapaturman sattuessa

Tarkista lääkekaappi - Näin voit auttaa tapaturmissa

Lähde: LähiTapiola

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut