Mökki-ihastumisia ensi silmäyksellä – vapaa-ajan asunnot viedään nyt käsistä

Ojaset ostivat mökin yön yli mietittyään. Pelkosetkin tiesivät heti tulleensa oikeaan paikkaan. Molemmat perheet edustavat tilastoja hyvin: kesämökkikauppa käy nyt kuumana eikä turhia tuumailla.

Tuuli nostattaa pientä aallokkoa, kun kumivene kaartaa poukamaan Kivireksaaren edustalla.

Yhtäkkiä on aivan tyyntä. Ensimmäisenä tulee näkyviin vuosien saatossa harmaantunut saunarakennus ja hetken päästä, kun vene tökkää pehmeästi rantaan, upouusi mökki.

Hiilenharmaa rakennus on itse asiassa Kastellin talopaketti, josta muokattiin kesämökki Tomi ja Hanna Ojasen perheelle.Kaikki heti kohdillaan

Ei ainakaan saareen, ja hirsimökki sekä syvä ranta pitää olla.

Näillä eväillä Ojasen perhe lähti etsimään sopivaa kesämökkiä. Aiemmin kesät olivat kuluneet veneillessä, mutta pari vuotta sitten heräsi ajatus mökistä.

– Ajateltiin, että mökki olisi kiva. Lapset eivät enää oikein viihtyneet veneessä, Tomi kertoo.Ojasten uusperheessä on yhteensä neljä lasta.

Perhe oli ehtinyt käydä katsomassa muutamaa mantereella sijaitsevaa mökkiä. Sitten tuli tutulta tieto ”hiljaisessa myynnissä” olevasta saarikohteesta. Ojaset päättivät käydä paikan päällä, ja niinhän siinä kävi, aika nopeasti ”kaikki oli heti kohdillaan”.

– Päätimme nukkua yhden yön, mutta eihän siinä oikeasti ollut miettimistä. Tämä paikka on niin hieno, että jos emme nyt olisi tehneet kauppoja, olisimme vuosikausia saaneet hakea vastaavaa.

Sauna lämpenee niin usein kuin mahdollista, kertoo Tomi Ojanen. Tontille nousi uusi asuinrakennus, mutta vanha sauna palvelee vielä hyvin. Kuva: Juha Sinisalo

Ainakin 150 venematkaa

Alkuperäinen 25-neliöinen mökki on sellaisessa kunnossa, että se sai purkutuomion. Tomi ja Hanna Ojanen asuivat siinä syksyn 2019. Tammikuussa, juuri ennen koronapandemian alkua, he tilasivat talopaketin. Ratkaisu oli ilmeinen, ”koska joku on laskenut tarkkaan, mitä tarvitaan ja miten paljon”.

– Rakentaminen ei lopulta ollut sen vaikeampaa kuin mantereellakaan, asioita piti vaan miettiä tarkkaan. Melkein 150 matkaa veneen ja kumipaatin kanssa tuli kuitenkin tehtyä.

Taloa muokattiin Ojasten tarpeiden mukaan. Toukokuussa 2020 aloitetut rakennustyöt saatiin päätökseen sovitusti saman vuoden venetsialaisiin mennessä.

Tomi teki paljon itse. Se ei haitannut, sillä hänestä mökillä pitääkin olla aina ”jotain pientä puuhastelua”.

– Lisäksi meillä oli eri vaiheessa paljon ystäviä ja sukulaisia auttamassa.

Ojasten kesämökin kalusteet ovat pitkälti aiemmin tontilla sijainneesta puretusta mökistä. Myös kirpputorilöytöjä on tuunattu mökin sisustukseen sopiviksi. Kuva: Juha Sinisalo

Vanhat kalusteet käyttöön

Ojasten uusi mökki on 75-neliöinen. Ulkoapäin moderni talo kätkee sisäänsä yllätyksen: moni kaluste on vanhan mökin peruja tai muita löytöjä, kuten esimerkiksi tyttöjen huoneen rautaiset kerrossängyt.

Ne ovat alun perin olleet käytössä Säkylän vankilassa. Poikien huoneeseen puolestaan kunnostettiin kaksi hetekaa.

Alkuperäisen mökin kalusteiden käyttö oli Tomi Ojasen mukaan tärkeää.

– Halusimme säilyttää vanhan mökin hengen ja kunnioittaa sillä tavalla entistä omistajaa. Olihan tämä heille rakas paikka.

Saarimökki on paras

Nyt on hyvä olla, Tomi Ojanen tiivistää koko perheen tunnot. Kun rakentaminen on enää viimeistä silausta vailla, voi hyvällä omallatunnolla istua ja kuunnella lintujen laulua.

– Etenkin aamut ovat hienoja, Tomi toteaa.

Hän ei harrasta kalastusta, mutta loppukesän ja syksyn sieniretket kutkuttavat jo mieltä.

– Sienestys on tällainen peritty hulluus. Saarella on älyttömän hienot sienimaastot.

Mökki saaressa tuntuu parhaalta ratkaisulta.

– Saari on mukavampi kuin mantere. Mökkipäivä alkaa jo laiturilla, kun hyppää veneeseen.

Juhannuksena saarella on vipinää. Vieraaksi tulee kaksi kaveriperhettä lapsineen ja poikaystävineen. Luvassa on Tomin mukaan vauhdikas juhannus.

– Jonkinlainen juhannusturnaus täytyy järjestää.

Hymy on herkässä. Kirsi ja Kimmo Pelkonen nauttivat ensimmäisistä viikoista uudella mökillä. Kuva: Juha Sinisalo

Vuokralla kuin omassa

Kimmo ja Kirsi Pelkonen olivat puhuneet kesämökistä niin kauan kuin ovat olleet yhdessä eli viitisentoista vuotta.

Heillä oli pari vuotta kesämökki vuokrattuna, mutta se osoittautui liian pieneksi, koska molemmilla on omia lapsia ja lapsenlapsia.

Pelkoset kävivät useissa mökkinäytöissä vain todetakseen, että kesämökkikauppa käy melkeinpä ylikierroksilla.

– Kaikki järkevät kohteet menivät heti tai eivät ehtineet tulla edes myyntiin, he toteavat.

Mökkinäytöissä he kävivät pysyäkseen kartalla markkinatilanteesta. Tuolloin ei vielä ollut varmuutta siitä, ostetaanko oma vai päädytäänkö vuokraamaan.

Sitten tarjoutui tilaisuus vuokrata mökki toistaiseksi eli pitkällä vuokra-ajalla. Pelkosten tuttu oli käynyt katsomassa Eurajoen Luhokarin saaressa sijaitsevaa mökkiä eräänä kesäkuisena maanantaiaamuna. Kaupat tehtiin saman päivän iltana.

Kohteesta oli tehty muita näyttövarauksia, mutta niitä ei koskaan ehditty pitää.

Pelkoset tarttuivat vuokrausmahdollisuuteen varsinkin, kun he saivat mahdollisuuden olla mökillä kuin omallaan.

Juhannuksena tulee täyteen kaksi viikkoa mökkielämä. Remonttisuunnitelmia ei vielä ole tehty, eikä niitä välttämättä ole heti tulossakaan.

Peruskuntoinen kokonaisuus toimii hyvin. Viime ajat vähällä käytöllä olleet mökit kaipasivat vain kunnollista perussiivousta.

Mummolan tunnelmaa

Pelkosten kesämökki on komeiden mäntyjen ja kuusien keskellä. Tontilla on kaksi asuinrakennusta, vuonna 1957 valmistunut alkuperäinen mökki, joka toimii vierasmajana ja 1972 rakennettu mökki, jossa Pelkoset asuvat.

He ihastuivat tunnelmaan. Mökki oli vaihtanut omistajaa vuosikymmenien aikana kerättyine irtaimistoineen, ja Pelkoset haluavat säilyttää mahdollisimman paljon vanhaa jo kunnioituksesta entisiä omistajia kohtaan.

– Ihan kuin mummolaan olisi mennyt, Kirsi muistelee ensimmäistä käyntiä vanhimmassa mökissä.

Myös osa lastenlapsista on ehtinyt testata uuden mökkipaikan ja todeta sen hyväksi.

Kirsi ja Kimmo Pelkonen aikovat viettää mökillä mahdollisimman paljon aikaa. Myös Pepi-koira on innokas mökkeilijä. Kuva: Juha Sinisalo

Parasta aamut ja illat

Kimmo Pelkonen ei kauaa mieti, kun häneltä kysyy mökkielämän parhaita hetkiä: auringon laskut ja nousut, hän vastaa.

– Uiminen, kalastus,veneily, saunominen, hän listaa lisää.

Niistä koostuu pitkälti myös juhannus. Sitä Pelkosten kanssa tulee viettämään Kimmon sisko.

Pitkin mökkipihaa kipittävät keskikesän juhlassa myös Pelkosten coskerspaniel Pepi ja siskon bischonfrisee Lili ja karkeakarvainen mäyräkoira Jäbä.

Etenkin Pepille venematka mökille tulee tänä kesänä tutuksi. Pelkoset aikovat käydä mökillä aina kun mahdollista.

Talvimökkeilijöitä heistä ei kuitenkaan tule.

– Silloin on muita harrastuksia.

”Ei mikään ohimenevä ilmiö”

Kesämökkikauppa oli vilkasta alkuvuodesta, kertoo Maanmittauslaitoksen tilasto.

Tammikuun ja huhtikuun välisenä aikana rantaan rajoittuvien kesämökkien kauppa kasvoi vuoden 2020 vastaavaan aikaan verrattuna 52 prosentilla.

Mökkikauppojen määrä kasvoi samana ajankohtana 47 prosentilla ja mökkien keskihinta nousi 21 prosentilla.

Sp-Koti Raumanmeren Kiinteistövälitys Oy:n kiinteistövälittäjä Antti Osmonen vahvistaa, että myös Rauman seudulla mökkien kysyntä on suurta. Tämä koskee myös vuokrattavia kohteita.

– Kun mökki tulee myyntiin, se menee saman tien kaupaksi. Tilanne on päinvastainen kuin kolme vuotta sitten, kun kukaan ei halunnut ostaa kesämökkiä.

Osmosen mukaan kaupaksi menevät nyt niin 100 000 euron kuin liki 300 000 euron mökit.

Moni epäilee, että tulevatko nyt ostetut mökit ensi vuonna myyntiin. Osmosen kanta on selvä: eivät tule.

– Maailma on muuttunut, ajatusmaailma on muuttunut ja ajankäyttö on muuttunut, hän pohtii.– Etätyö tuli pysyväksi käytännöksi osalla ihmisiä. He tekevät töitä mielellään mökkilaiturilla, kunhan nettiyhteydet toimivat.

Tuoreen mökkibarometrin mukaan etätyötä vapaa-ajan asunnolta tehneiden osuus niistä työssäkäyvistä, joille etätyö oli mahdollista, on 43 prosenttia. Vastaava osuus vuoden 2016 barometrissa oli 7 prosenttia.

Vapaa-ajan asukkaita on Suomessa liki kolme miljoonaa. Mökillä vietettiin viisi vuotta sitten keskimäärin 79 vuorokautta. Nyt luku on 103.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut