Mökki käyttöön maltilla talven jälkeen - pelastuslaitos koosti toimenpidelistan

Tarkista tulisijojen ja hormin kunto ennen ensimmäistä lämmityskertaa, jonka pitäisi olla maltillinen, neuvoo Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos mökkiläisiä. Kuva: Janne Rantanen

Aiotko lähteä mökille lähiaikoina ensimmäistä kertaa kuukausiin? Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos julkaisi torstaina Facebook-päivityksen, jossa listaa välttämättömiä alkutoimenpiteitä.

Ennen lämmitystä kannattaa tarkistaa tulisijat ja hormi. Jos niiden kunto epäilyttää vaikka halkeamien vuoksi, pitää tilata nuohooja tarkistamaan tilanne ennen tulisijan käyttöä.

Lämmittäminen pitäisi aloittaa maltilla ja varmistaa, ettei hormissa ole talven jäljiltä tukosta.

Myös mökin sähkö- ja kaasulaitteiden kunto kannattaa käydä läpi sekä tutkia sähköjohdot ja kaapelit, jottei niitä ole jyrsitty.

Myös palovaroittimen toiminta on syytä tarkastaa. Aluepelastuslaitos kehottaa hankkimaan myös häkävaroittimen loma-asuntoon.

Kun sormet alkavat syyhytä polttaa risuja, pitää varmistua mökkikunnan säädöksistä. Pelastuslaitos muistuttaa varamaan alkusammutusvälineet lähelle ja varmistamaan jatkuvan vartioinnin, jos risujen kompostointi eikä jäteasemalle toimitus houkuttele.