Mökkivakuutuksien hankkijat ovat valveutuneita – myrskyt olleet suuri vahinkoriski viime vuosina

Kesämökkeihin hankitaan samanlaisia vakuutuksia kuin asuintaloihinkin.

Mökkikauppa on käynyt kuumana keväällä myös Rauman seudulla. Mökin hankkijalle ajankohtaiseksi tulee myös vakuutusten hankkiminen. 

– Mökeille on meillä ihan vastaavanlaiset vakuutukset kuin kodeillekin. Nykyään halutaan hyvää turvaa myös mökeille, kun varustelutaso alkaa olla hyvää luokkaa, Lähi-Tapiola Länsi-Suomen palveluneuvoja Miia Putus kertoo.

Putuksen mukaan mökkien ostajissa on nykyään myös nuorempaa väkeä.

– Vähän päälle parikymppistenkin perheet hankkivat mökkejä. He ovat valveutuneita ja vakuutukset kyllä kiinnostavat.

Yhtä lailla mökkeihin kuin koteihinkin

Vakuutusyhtiö Pohjantähden Rauman-konttorin vakuutusedustaja Matias Kaukainen sanoo myös, että mökeille otetaan vakuutuksia samalla tavalla kuin koteihin.

– Meillä asiakas voi aika vapaasti räätälöidä niin koti- kuin mökkivakuutuksenkin. Mökeissä suosittuja ovat olleet palo-, murto- ja luonnonilmiövakuutukset.

– Mökkikin on arvokas samalla tavalla kuin koti, vaikka se ei yhtä kovalla käytöllä olisikaan, Kaukainen muistuttaa.

Varautuminenkin kannattaa

Kaukainen arvioi, että Pohjantähden mökkivakuutusasiakkaat ovat Raumalla pääosin varttuneempaa väkeä.

– Perikuntien mökeillä ikäjakauma voi tietenkin olla erilainen.

Lähi-Tapiola Länsi-Suomen korvausjohtaja Elina Väinölä-Mäen mukaan suurin vahinkoriski kahden viime vuoden aikana ovat olleet myrskyt. Niistä on tullut Lähi-Tapiola Länsi-Suomen asiakkaiden mökkeihin ajanjaksolla noin 150 vahinkoa.

– Toinen suuri vahinkoriski ovat erilaiset vesivuodot, joita voitaisiin ainakin osittain ehkäistä vesivuotovahdeilla. Talvipakkasten aiheuttamat jäätymiset ovat yleisin syy vuodoille, Väinölä-Mäki kertoo.

Myös mökin rakenteiden tai mökillä olevan omaisuuden rikkoutumista tapahtuu. Mökkimurrot ovat Lähi-Tapiolan datan mukaan harvinaisia, ja niitä on kirjattu vuodesta riippuen vain noin kymmenen.

Väinölä-Mäki muistuttaa, että vakuutusten ottamisen lisäksi mökinomistajan kannattaa varustella mökkinsä oikein.

– Ensiapupakkaus kunnossa, räystäät puhdistettu, ammattilaisen tekemä nuohous vähintään kolmen vuoden välein. Nestekaasuputket kunnossa, jauhesammuttimet olemassa, hän mainitsee.

Lisäksi isot puut kannattaa poistaa rakennusten ympäriltä myrskytuhojen vähentämiseksi. Myös mökin osoite tai koordinaatit olisi hyvä olla esillä tai kaikkien kävijöiden tiedossa.

– Jos omistajalle vaikka sattuu onnettomuus, niin olisi apua hälyttävillä koordinaatit nopeasti saatavilla, Väinölä-Mäki huomauttaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut