Monen vuoden urakka viimein ohi – Euran historiasta kertova teos julkaistiin

Virtaava sydän -teoksen kirjoittajat yhteiskuvassa.

Monivuotinen urakka huipentui perjantaina, kun Eurassa julkistettiin professori Anna Sivulan ja maisteri Anni Ruohomäen toimittama uusi Euran historiakirja, Virtaava sydän.

Euran ja euralaisten historiaa 1860-luvulta 2000-luvulle valottava teos kertoo erityisesti Euran seudun 1900-luvusta, jota leimasivat maaseudun teollistuminen, poliittinen vastakkainasettelu, sodat ja niistä aiheutuneet menetykset, hyvinvointivaltion rakentaminen, talouskasvu ja sitä seuranneet lamavuodet.

Virtaava sydän on tutkimukseen perustuva historiateos, jonka tutkimuksellinen laatu on varmistettu Tilaushistoriakeskuksen tieteellisellä vertaisarvioinnilla.

Uuteen teokseen on otettu mukaan kaikki alueet, jotka ovat nyt osa Euran kuntaa: Hinnerjoki, Honkilahti, Kiukainen ja Eura.

Painomäärä 2 500 kappaletta

Sivulan ja Ruohomäen mukaan euralaisessa identiteettityössä erityisen tärkeäksi on osoittautunut alueen rikas, arkeologinen kulttuuriperintö, jota Euran kunta ja euralaiset ovat osanneet sekä vaalia että hyödyntää.

– Euralaiset ovat pitkän 1900-luvun aikana usein pysähtyneet tallentamaan ja pohtimaan menneisyyttään ja rakentamaan yhteisönsä historiaa, tekijät toteavat.

Virtaavan sydämen kirjoittajakuntaan kuuluu toimittajien lisäksi muitakin kokeneita paikallishistorioitsijoita Turun yliopiston Porin yksiköstä, kuten tohtori Maarit Grahn, tohtori Riina Haanpää ja maisteri Eeva Raike.

Maaseutuhistoriallisesta osuudesta on vastannut tohtori Petri Talvitie, ja nousevaa tutkijasukupolvea edustaa väitöskirjatutkija Katrina Virtanen.

Teoksen taittaja Liina Luoma on valmistunut maisteriksi Turun yliopiston kulttuuriperinnön tutkimuksen oppiaineesta Porista.

Euran alueen historiaa on käsitelty aiemmin muiden muassa Olavi Koiviston kirjoittamassa Euran, Honkilahden ja Kiukaisten historia I – II -teoksessa.

Uuden historiateoksen laadinnan kokonaiskustannukset ovat olleet noin 300 000 euroa, minkä lisäksi painokustannukset ovat noin 30 000 euroa. Painomäärä on 2500 kappaletta. Euran kunnanhallitus päätti lokakuussa, että kirjan myyntihinta on 55 euroa.

Kirja on myynnissä esihistorian opastuskeskus Nauravassa lohikäärmeessä sekä myöhemmin ilmestyvässä verkkokaupassa. Verkkokaupan avautumisesta ilmoitetaan Euran nettisivuilla.

Uutista päivitetty 3.12. klo 11.14: Korjattu kirjan hinta sekä lisätty kirjan myyntipaikat.