Monet työt odottavat turhaan tekijäänsä – "monet tutut ovat vaihtaneet kokonaan alaa"

Rekrytointivaikeudet riivaavat yrityksiä tällä hetkellä monella eri alalla. Korona ei ainakaan helpottanut tilannetta.

– Ravintola-ala on nyt sellainen, että ihmisiä ei vain kiinnosta, Tallbo-ravintoloiden yrittäjä Maija Sinervaara kertoo rekrytointi-ilmoituksen saaliista.Hän haki jo kesällä muun muassa kokkia ja tarjoilijaa Ravintola Savilaan ja Savilan Nurkk Trahtööriin, mutta huonolla menestyksellä.– Ennen koronaa oli rekrytointivaiheissa jopa varaa valita monesta, mutta nyt ei tullut oikein hakemuksiakaan. Ihmisillä on niin kova pelko alan tilanteesta.– Monelta tutulta olen kuullut, että he ovat vallitsevassa tilanteessa vaihtaneet kokonaan alaa.

Yrittäjän mukaan ravintoloissa on saatu työvoimavajeesta huolimatta vuorot hyvin pyörimään, sillä pitkäaikaiset työntekijät ovat joustaneet tilanteessa.

– Yksin ei tässä olla, vaan alalla jokainen on tässä tilanteessa. Saa nähdä, vaikuttaako tämä myös tulevaisuudessa alan opiskelijatilanteeseen, Sinervaara pohtii.

Työpaikkoja enemmän kuin vuonna 2018

Satakunnassa työttömyys on laskenut lähelle koronakriisiä edeltävää tasoa. Satakunnassa oli elokuun lopussa 9 110 työtöntä työnhakijaa, mikä on 2 220 henkeä vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Samaan aikaan Työ- ja elinkeinotoimistossa oli elokuussa lähes 5 000 avointa työpaikkaa Satakunnassa. Näistä yli 2 800 oli elokuun aikana avautuneita uusia työpaikkoja.

Työpaikkoja on tänä vuonna avautunut enemmän kuin vuonna 2018.

Satakunnassa eniten avoimia työpaikkoja on kaupan alalle, 268 työpaikkaa, rakennusalalle 231 paikkaa ja hoivapalveluun ja terveydenhuoltoon 211 paikkaa.

Satakunnan ely-keskuksen työmarkkina-asiantuntija Hannu Ahvenjärvi kertoo, että etenkin lähihoitajista on yhä kasvava kysyntä. Myös tekniikan alojen insinöörien kysyntä on kasvussa.

– Työpaikkamäärät ovat nyt aika korkealla. Vähän se näyttää siltä, että tietyillä aloilla rekrytointiongelmat vain pahenevat. Kaikilla aloilla edes korona-aika ei kysyntää tasoittanut, Ahvenjärvi kertoo.

Etenkin sijaisista on todella kova pula

Lähihoitajapulan on huomannut myös Rauman seudulla kotihoitoa tarjoavan Alina Hoivatiimi Oy:n yrittäjä Elina Palomäki.

– Enemmänkin ottaisimme työntekijöitä, mitä tällä hetkellä on. Etenkin sijaisia ja tuuraajia on hyvin vaikeaa saada. Korona-aika on muutenkin lisännyt hetkellisten työntekijöiden tarvetta, kun pienestäkin nuhasta työntekijän on jäätävä kotiin.

– On niitä hakemuksia tullut, mutta aina ne työnantajan ja -hakijan ajatukset eivät kohtaa. Juuri sen oikean työntekijän löytäminen on monesti haastavaa.

Elina Palomäki kertoo, että hoiva-alalla sijaispulaa on ollut alalla jo jonkin aikaa.

– Hoivakodit ovat jo pitkään uutisoineet, että heiltä puuttuu sijaisia. Jos heiltä puuttuu, niin valinnanvaraa alkaa olla niin paljon, että alkaa jokaiselta hoitoalan saralta puuttua niitä tekijöitä.

Rekrytointiongelmat ovat koko maata koskevia. Esimerkiksi kauppaketju Tokmannin henkilöstöjohtaja Sirpa Huuskonen kertoi Kauppalehdelle, että monilla paikkakunnilla työvoimaa on vaikea löytää myymälöihin ja varastoihin jopa henkilöstövuokrausyritysten kautta.

– Koen, että taistelemme tukiviidakkoa vastaan kaupan alalla. Ihmiset laskevat, putoavatko tuet, jos menen ansiotyöhön. Tämä tulee esiin rekrytoinnissakin, Huuskonen toteaa.

Rauman suurimpiin työllistäjiin kuuluva Osuuskauppa Keula hakee parhaillaan tehtäväkohtaisilla sekä jatkuvilla avoimilla hauilla työntekijöitä eri tehtäviin.

Keulan rekrytointiyhteyshenkilö Lauri Friman kertoo, että rekrytoinnit eivät ole kilpistyneet hakijoiden vähyyteen.

– Valtakunnallisesti ravintolatoimialalle haetaan ihan valtavasti työntekijöitä, eikä me poiketa siitä trendistä. Olemme kyllä saaneet työntekijämme, mutta ei se sillä puolella ole helppoa ollut. Kaupan puolelle rekrytoinnit sujuvat jouhevammin, Friman sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Alle 30-vuotiaat ovat työllistyneet hyvin

Uusimmista Satakunnan ely-keskuksen tilastoista selviää, että alle 30-vuotiaiden työttömien määrä jo alittaa kahden vuoden takaiset luvut.

Satakunnan ely-keskuksen työmarkkina-asiantuntija Hannu Ahvenjärvi näkee, että nuoret ovat joustavia ottamaan vastaan erityylisiä töitä.

Saman on huomannut Osuuskauppa Keulan rekrytointiyhteyshenkilö Lauri Friman.

– Meillä on tietynlainen tarve osa-aikatyölle ja vastaavalle, jotka selvästi kelpaavat hyvin opiskelijoille ja nuorille ihmisille. Raumalla myös valmistuu oppilaitoksista meille hyvää työvoimaa.

– Olemme hyvin tyytyväisiä, että pystymme tarjoamaan nuorille työtä. Olemme kaikkien Osuuskauppojen tilastoissa tässä korkealla. Moni tulee kaupan kautta työelämään, monille kesätyö kaupassa on ensimmäinen kosketus työhön, Friman kertoo.

Yksi yrityksen nuorista on Helmi Jaakkola, 19, joka tuli Prismaan töihin jouluapulaiseksi viime vuoden marraskuussa.

Sen jälkeen Jaakkola on ehtinyt työskennellä kaupassa monessa eri tehtävässä, nykyisin hänellä on päävastuulla työ kassalla.

– Todennäköisesti tulen tekemään töitä tulevaisuudessa opintojen ohessa. En oikein osaa olla tekemättä mitään.

– Minulla on ollut muutama lyhyt työttömyysjakso, joiden aikana on stressannut, miten asiat hoituvat.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut