Moni mielenterveyskuntoutuja on jäänyt pois digiloikan kyydistä

Koronan jälkeen ruuhkaa on odotettavissa niin hoitavalla puolella kuin järjestöjenkin puolella, toteaa Friski Tuult ry:n puheenjohtaja Luca Nordfors-Leino.

Rauman Mielenterveysyhdistys Friski Tuult ry:n puheenjohtaja Luca Nordfors-Leino iloitsee koronarajoitusten lieventymisestä. Muun muassa yhdityksen ylläpitämä Hyvän Mielen talo sai avata ovensa maanantaina. Kuva: Juha Sinisalo

Koronaviruspandemian tuomat rajoitukset ovat koskettaneet kaikkia. Yksi erityisen kovia kokenut ryhmä on mielenterveyskuntoutujat. Heille suunnatut matalan kynnyksen kohtaamispaikat ovat olleet suljettuina kuukausia.

Järjestöjen tarjoama tuki on tavoittanut vain ne, joihin on saatu yhteys puhelimella tai etäyhteyksien avulla.Myös Raumalla toimiva Friski Tuult ry:n ylläpitämän Hyvän Mielen talon ovet ovat olleet suljettuina kaksi kuukautta.

Nyt tunnelin päässä näkyy jo valoa, sillä yhteinen kokoontumispaikka saa avata rajoitetusti ovensa 3. toukokuuta alkaen.

– Rajoitusten lieventyminen on todella hyvä asia, sillä ihmiset ovat jääneet koronaepidemian aikana todella yksin. Monella ei ole minkäänlaisia välineitä tai osaamista digitaalisiin palveluihin osallistumiseen, sanoo Rauman Mielenterveysyhdistys Friski Tuult ry:n puheenjohtaja Luca Nordfors-Leino.

Kohtaamispaikoille on tarvetta

Kohtaamispaikat ovat tarjonneet mielenterveyskuntoutujille päivään rutiinia ja aktiivista toimintaa. Rauman Hyvän

Mielen Talossa käy normaaliaikana noin 25 henkilöä päivässä. Kaikkiaan talon katon alla tapahtuu noin 6 000–7 000 käyntisuoritusta vuodessa. Se on iso luku Rauman kokoisessa kaupungissa.

– Mekin olemme joutuneet ottaamaan melkoisen digiloikan. Iso osa kohderyhmästämme ei ole kuitenkaan päässyt loikkaan mukaan vielä ollenkaan.

Puhelinpäivystys palvelee aktiivisesti neljän päivystäjän voimin. Puheluita tulee jokaiselle useita kymmeniä kuukaudessa. Nettitapaamisia on ollut viikoittain niin Zoomissa kuin Facebookissakin. Ne ovat keränneet mukavasti kävijöitä.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että nämä etäpalvelut tavoittavat usein vain hyväkuntoisia ihmisiä. Meiltä on jäänyt kokonaan pimentoon iso ryhmä ihmisiä, joista emme edes tiedä mitään, pohtii Nordfors-Leino.

Digiloikkaa vietävä eteenpäin

Vaikka tällä hetkellä koronaepidemia näyttää kesää kohti taittuvan, eivät ongelmat ole suinkaan ohi. Poikkeusajan vaikutukset mielenterveyteen näkyvät vielä pitkään. Ruuhkaa on odotettavissa hoitavalle puolelle, mutta myös järjestöille.

– On tärkeää, että järjestöjen ja matalan kynnyksen toimintaa tarjoavien rahoitus turvataan jatkossakin. Lisäksi järjestöjen ja julkisen sektorin yhteistyötä on tiivistettävä entisestään.

Myös digitaalisten palvelujen kehittämiseen ja kohderyhmän kouluttamiseen tulisi riittää rahoitusta nykyistä enemmän.

– Olemme päättäneet, ettemme lopeta korona-aikana käynnistyneitä verkkoryhmiä. Myös puhelinpäivystys jää pysyväksi palveluksi.

Friski Tuult ry on hakenut avustusta muun muassa laiteopastuksiin, mutta vielä ei rahaa ole myönnetty.

– Yhteiskunta on jo nyt niin tiukasti kiinni verkossa, että on erittäin tärkeää saada sinne myös tämä meidän kohderyhmämme.

– Usein vain unohdetaan, että joukossamme on heitä, joilla ei ole välineitä tai osaamista hoitaa omia asioitaan verkossa. Tämä epäkohta tulee hoitaa pikaisesti kuntoon, painottaa Nordfors-Leino.

Friski Tuult ry:n päivystävä puhelin palvelee numerossa 02 8211065. Lisäksi puheluihin vastaavat toiminnanjohtaja Päivi Lavonius p. 045 6354536, toiminnanohjaajat Merja Mäntylä p. 045 2650134 ja Pirve Järvinen p. 045 2210811 sekä Luca Nordfors-Leino 040 7016026.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut