Moni yritys pelkää konkurssia – "Tarvitaan nopeita ja järeitä toimia hallitukselta"

Rauman seudullakin puolet firmoista ennakoi lomautuksia ja irtisanomisia.

Yli puolet yrityksistä kertoo, että lomautukset tai irtisanomiset ovat koronavirusepidemian vuoksi todennäköisiä seuraavan kahden kuukauden aikana.

Liki kolmasosa kauppakamarien kyselyyn vastanneista yli 3 800 suomalaisyrityksestä näkee jopa konkurssin todennäköisyyden kasvaneen merkittävästi.

Rauman seudulla on mennyt lujaa, mutta tunnelmat yrityksissä ovat melkein yhtä huolestuneet kuin maassa keskimäärin.

Noin puolet vastanneista yrityksistä ennakoi lomautuksia ja irtisanomisia.

– Tilanne on hätkähdyttävä. Erittäin vahva viestimme on, että valtion ilmoittamat toimenpiteet eivät vielä riitä. Tarvitaan nopeita ja järeitä toimia hallitukselta, jos ja kun haluamme pitää yritykset pystyssä ja säilyttää työpaikat, sanoo Rauman kauppakamarin toimitusjohtaja Riikka Piispa.

Keskuskauppakamarin vaatimus- tai toivelistalla on muun muassa joustavuutta verotuksen ja vakuutusmaksujen tilitykseen sekä valtion suurempi rooli sairauspoissaolojen kustannuksista.

– Monen pienen tai palvelualan yrityksen tilanne on jo nyt akuutti, ja ongelmat hiipivät kaikille aloille, Piispa toteaa.

Palkanmaksu vaarantumassa?

Rauman seudun yrityksistä 90 prosenttia odottaa kyselyn mukaan liikevaihtonsa vähenevän keväällä.

– Kassan hallinta on nyt se juttu. Maksuvalmius on vaarantumassa nopeasti erityisesti monessa palvelualan ja erikoiskaupan yrityksessä, kun tulot vähenevät tuntuvasti. Yrityksissä on kova huoli, pystytäänkö palkat ja vuokrat maksamaan, Piispa kertoo.

Selvää on, että kysynnän romahtaessa firmojen on pakko sopeuttaa toimintaansa nopeasti. Se tarkoittaa ainakin lomien pitämistä tavallista aikaisemmin ja lomautuksia.

– Jos poikkeustilanne saadaan kuriin parissa kuukaudessa, lomautukset voivat riittää. Jos ongelmat pitkittyvät, työttömyys kasvaa jyrkästi. Jo henkisen jaksaminen kannalta on todella tärkeää, että valtiolta saadaan selvä viesti, että yritysten toimintaedellytykset turvataan.

”Tämä on hinta, joka pitää maksaa”

Kauppakamari edustaa yrityksiä. Niissä Piispan mukaan ymmärretään valtion kovat toimenpiteet poikkeusoloissa.

– Tämä on se hinta, jonka maksamme ihmishenkien pelastamisesta. Siinä työssä tulee kaikkien olla mukana.

Samaan aikaan pitäisi pystyä pelastamaan myös yritykset ja työpaikat, jotta koronakriisin selättämisen jälkeen voisimme palata hyvään normaaliin arkeen.

– Työkaluja on yritysten ongelmien siirtämiseksi pahimman koronakriisin jälkeiseen aikaan. Myös pankit ovat valmiita talkoisiin. Meillä on täällä Rauman seudulla vahvoja yrityksiä, jotka selviytyvät myös tämän kriisin yli, Rauman kauppakamarin toimitusjohtaja Riikka Piispa arvioi.

Kommentti: Työttömyys-luvut kiipeävät kuin koronakäyrä

Puolet yrityksistä valmistautuu vähintään lomauttamaan henkilöstöään, eikä irtisanomisiltakaan vältytä.

Tilanne vaikuttaa epätodelliselta, alkoihan korona kurittaa suomalaisyrityksiä toden teolla vasta viime viikolla.

Pahaa pelkään, että työttömyysluvut kiipeävät lähiviikkoina yhtä jyrkästi ylöspäin kuin tilastot koronatartunnoista.Sitä me 1990-luvun lamavuodet eläneet emme haluaisi kokea uudelleen.

Suurista yrityksistä yt-neuvotteluista ovat ilmoittaneet jo esimerkiksi Valmet Automotive, Meyer Turku ja Euroports. Hyvin mahdollisesti lista piteni myös paikallisesti torstaiaamuun mennessä.

Pienemmistä firmoista puhumattakaan. Esimerkiksi hotelli-, ravintola-, kuljetus-, matkailu-, tapahtuma-, kulttuuri- ja urheilualat ovat jo tosi ahtaalla.

Yritystoiminnan tukeminen on nyt elintärkeää.

Hallituksen viiden miljardin euron paketti on kelpo avaus, mutta vain avaus. Helpotusta tarvitaan monessa muodossa. Ja nopeasti.

Terveys on tärkeintä, ehdottomasti, ei kahta sanaa.

Mutta mikäli yritysten ahdinkoa ei nyt oteta tosissaan, suomalainen hyvinvointivaltio on vakavassa vaarassa.

Jos taloutta ei saada kevään mittaan tervehdytettyä, lomautusten jatkeeksi tulee irtisanomisia ja konkursseja.Siinä tapauksessa kunnat joutuvat nostamaan rajusti veroprosenttejaan – sekä karsimaan palvelujaan.

Esimerkiksi kyläkouluja olisi pakko panna kiinni, luultavasti jopa Eurajoella.

Kaikki ei kaadu valtion päälle. Myös meillä kuluttajilla on suuri mahdollisuus vaikuttaa jatkamalla ostamista ja palveluiden käyttöä. Ja mieluusti paikallisesti.

Ainakin olisi hyvä pidättäytyä tavaran tilaamisesta netin kautta Kiinasta.

Janne RantanenLänsi-Suomen päätoimittaja.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut