Monipuolisen tekijän muistonäyttely museossa – Mirja Luukon Mari-tytär sanoo eläneensä taiteilijan lapsen rikasta elämää

Rauman taidemuseo kerää näyttelyssä myös muistoja monien tuntemasta Mirja Luukosta.

Äitinsä Mirja Luukon muistonäyttelyä on ollut rakentamassa myös tytär Mari Luukko, jolla on lämpimiä muistoja taiteilijan lapsena olemisesta.

Rauman taidemuseon yläkerran näyttely nostaa esille monien tunteman raumalaisen kuvataiteilijan ja kuvataideopettajan Mirja Luukon (1934–2022).

Äitinsä muistonäyttelyä on ollut rakentamassa myös tytär Mari Luukko, jolla on lämpimiä muistoja taiteilijan lapsena olemisesta.

– Pienestä saakka pyörin mukana. Täällä taidemuseossakin 5-vuotiaasta, Luukko kertoo.

Hän kuvaileekin lapsuuttaan rikkaaksi taiteilijan lapsen elämäksi ja muistaa monesti olleensa myös äitinsä Mirja Luukon mallina.

– Kun äidillä oli työvaihe meneillään, hän saattoi työskennellä yhteentoista saakka illalla.

Kotona Mirja Luukko työskenteli uima-altaasta ateljeeksi muutetussa tilassa. Hänellä oli pitkään myös työhuone Vanhassa Raumassa.

Luukko työskenteli yli 70-vuotiaaksi saakka. Kuollessaan hän oli 87-vuotias.

Teoksia museokokoelmasta

Muistonäyttely rakentuu kokoelmateosten ympärille. Niitä on täydennetty yksityislainoilla. Rauman kaupungin kokoelmissa Luukon teoksia on 61. Niistä grafiikkaan keskittyvässä näyttelyssä 17. Lisäksi näyttelytilassa on Rauma-aiheinen kuvakudos yksityiskokoelmasta.

Näyttelyn on kuratoinut Rauman taidemuseon museoamanuenssi Taina Myllyharju.

– Mirja Luukon sanotaan tuoneen ammattimaisen taidegrafiikan Raumalle. Lisäksi hänen merkityksensä kuvataideopettajana oli suuri.

Kiinnostavana Myllyharju pitää myös Luukon venäläisiin merentutkimusaluksiin tekemiä lasimaalauksia. Alukset valmistuivat raumalaisen Hollming Oy:n telakalta ja ne seilaavat yhä maailman merillä. Luukon lasimaalauksia löytyy myös muualta, esimerkiksi Panelian kirkon alttaritaulun molemmin puolin.

Lasimaalausten tekemiseen taiteilija haki oppia Hollannissa.

Luukko tunnettiin monipuolisena kuvantekijänä, jonka tuotantoon kuului myös maalauksia, veistoksia, ex libriksiä ja mitaleita. Tästä muusta tuotannosta näyttelyyn on koostettu kuvaesitys.

Koulumuistot tervetulleita

Monet muistavat Mirja Luukon perusteellisena opettajana, ja näyttelyssä voi tutustua yhden hänen oppilaansa, Taina Tukiaisen, nykyään Taru-Taina Noran lukioaikaiseen kouluvihkoon.

Myös muut Luukon tunteneet voivat jakaa muistojaan hänestä näyttelyssä esillä olevaan muistikirjaan tai lähettää niitä Rauman taidemuseoon tulevia arkisto- ja tutkimustarpeita varten: taina.myllyharju@rauma.fi.

Aineistoa käytetään raumalaisen taiteen perusnäyttelyn taustatutkimuksessa.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan pienpainate, johon tekstin on kirjoittanut FM Marja Tanhuanpää.

Mirja Luukko in memoriam Rauman taidemuseon yläkerrassa 25.11.2023–21.1.2024.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut