Moottoripyöräilijä sai vakuutusmaksujen laiminlyönnistä 15 496,16 euron sakot – kansanedustajakolmikko peräänkuuluttaa kohtuutta

Kuvituskuva: Christopher Burns

Kansanedustajat Matias Marttinen (kok.), Kalle Jokinen (kok.) ja Petri Huru (ps) ovat jättäneet kirjallisen kysymyksen liikennevakuutusmaksun määräytymisen kohtuullisuudesta.

Liikennevakuutuslain 27 §:n mukaan vakuuttamisvelvollisuuden laiminlyönnistä määrätään maksettavaksi maksu, joka vastaa kohtuulliseksi katsottavaa vakuutusmaksua laiminlyönnin ajalta.

Maksun kohtuullisuus nousi esille porilaisen radiojuontaja Julle Kallion Facebook-päivityksestä. Kallion moottoripyörä oli jäänyt epähuomiossa vakuuttamatta reilun vuoden ajaksi.

– Pyörä on ollut 98 % ajastaan tallissa, huollossa tai maalauksessa ja ajokilometrejä kertyi tuona aikana noin 200, Kallio kirjoittaa.

Liikennevakuutuskeskus katsoi moottoripyörän kohtuullisen vuosimaksun olevan 5788,87 euroa. Maksun päälle määrättiin vielä erillinen laiminlyöntimaksu. Kokonaisuudessaan Kalliolle kertyi maksettavaa 15 496,16 euroa.

Kallion neljältä vakuutusyhtiöltä pyytämien vakuutustarjousten vuosimaksuksi ilman bonuksia muodostui keskimäärin kuitenkin vain 756,14 euroa.

– Liikennevakuutuskeskuksen määräämä maksu on lähes kahdeksankertainen vakuutusyhtiöiden tarjouksiin nähden. Kohtuullisuus on tästä ratkaisusta kaukana ja yhteys liikennevakuutuslain kirjauksiin vähintäänkin kyseenlainen. On selvää, että tämä ei ole ollut lain tarkoitus, Matias Marttinen sanoo.

– Nykyisessä järjestelmässä ei muistuteta vakuutuksen puuttumisesta. Inhimillisen virheen ei pidä johtaa näin kohtuuttomiin seurauksiin, Petri Huru sanoo.

Liikennevakuutuslaissa säädetyn laiminlyöntiajan vakuutusmaksua ei ole tarkoitettu sanktioluonteiseksi. Määrättävän maksun on tarkoitus vastata mahdollisimman tarkasti saamatta jäänyttä vakuutusmaksua.

Lain muututtua vuonna 2017 vakuutusyhtiöillä ei ole enää kuitenkaan velvollisuutta toimittaa vakuutusmaksujen perusteita Liikennevakuutuskeskukselle. Maksu perustuukin Liikennevakuutuskeskuksen itse tekemään riskimaksututkimukseen.

– On ongelmallista, ettei suoraa yhteyttä tosiasiallisten vakuutusmaksujen ja Liikennevakuutuskeskuksen arvioiden välillä välttämättä ole. Tilanteessa on vaikea turvata lain vaatimus määrättävän maksun kohtuullisuudesta, Kalle Jokinen toteaa.

Edustajat vaativat ministeriä ryhtymään asiassa tarvittaviin toimenpiteisiin.

– Odotamme ministerin tarttuvan toimeen, jotta lain sanamuoto tosiasiassa ulottuu myös käytännön tasolle, edustajat vaativat.