Moottoripyöräkorttien suosio romahti rajusti

Vuoden 2013 alussa voimaan astunut ajokorttiuudistus on heijastellut Rauman seudulla paitsi moottoripyöräkauppaan, myös kiinnostukseen tarvittavia ajolupia kohtaan.Paikallisten autokoulujen liikenneopettajat ovat yksimielisiä siitä, että autokoulujen harjoituspyörät saavat seistä käyttämättöminä uudistusta edeltänyttä aikaa reippaasti useammin.

– Monet kokevat uudet suoritukset monimutkaisena ja työläänä, ja toki hintakin vaikuttaa, Autokoulu Maikolan liikenneopettaja Marko Tammi arvioi.

Sandholmin autokoulun liikenneopettaja Maarit Sandholm-Maikola kertoo ajokorttilakiuudistuksen vaikuttaneen heillä etenkin A-kortin suorittajien määrään. A1-kortin, eli kevytmoottoripyöräkortin, suorittajien määrä on kuitenkin pysytellyt melko vakiona, mistä Sandholm-Maikola on kiitollinen.

– Tällä hetkellä taloudellinen tilanne on heikko, oli ala mikä tahansa. Yksi kehitykseen vaikuttanut tekijä on varmasti juuri hinta. Myös se, että korttia pitää päivittää kahden vuoden välein, vaikuttaa varmasti, Sandholm-Maikola arvioi.

Ajovarman tilastot vahvistavat liikenneopettajien kokemukset oikeaksi: teholtaan rajoittamattoman moottoripyörän ajamiseen oikeuttavan A-kortin suorittajien määrä tippui uudistusvuonna useammalla tuhannella, vuoden 2012 lukemasta 22 000:a 18 700:n.

Ennen uudistusta teholtaan rajoittamattoman moottoripyörän A-kortti oli mahdollista ajaa 21-vuotiaana. Nyt ikäraja on 24 vuotta, mikäli suorittajalla ei ole alempia A1, eli kevytmoottoripyörän, ja A2, eli teholtaan rajoitetun moottoripyörän, ajokortteja.Aina, kun korttia haluaa korottaa, on suorittajan osallistuttava sekä teoria- että ajotunneille. Aikaa korotusten välissä tulee olla vähintään kaksi vuotta. Aiemmin kortti korottui automaattisesti.Ajokorttilakiuudistuksen myötä moottoripyöräkortteja suorittavat edustavatkin selkeästi vanhempaa väkeä.

– Ennen moottoripyöräkorttia ajoivat parikymppiset kaverit. Nyt kuskit ovat pääosin 1970- ja 1980-luvuilla syntyneitä, Rauman autokoulun liikenneopettaja Jussi Vuorenmaa arvioi.