Mopoilusta aiheutuvat ilmoitukset jokaviikkoisia – Voisiko nuorten kaipaama moposuora löytyä Rokintieltä?

Lounais-Suomen poliisilaitoksen komisario kaipaa vanhemmilta vastuunottoa.

Viime viikonloppu ei tuonut Raumalla muutosta siihen, etteikö mopoilu olisi herättänyt mielipiteitä raumalaisten keskuudessa.Tänä kesänä ja alkusyksynä äänekkäät kaksipyöräiset ovat Lounais-Suomen poliisilaitoksen komisario Reijo Pennasen mukaan tuoneet paljon ilmoituksia.Hänen mukaansa sama ilmiö on jokavuotinen lähes joka kunnassa.– Kieltämättä nyt on tullut paljon yhteydenottoja. Aika monesta Satakunnan kunnasta tuli viime viikonloppunakin soittoja häiritsevistä mopoista ja mopokokoontumisista.– Veikkaanpa, ettei ole isompaa taajamaa, jossa mopojen kokoontumisista tai äänistä ei tulisi ilmoituksia.

Kokoontumisiin pitää olla maanomistajan lupa

Pennasen mukaan tänä kesänä ilmiöksi ovat nousseet mönkijöiden suuri lukumäärä sekä mopomiiteissä mukana olevat autokunnat.

Mopoilijoita valvovat etenkin liikennesektorin poliisit, mutta myös järjestyspoliisi mahdollisuuksien mukaan.

– Poliisi tietenkin pyrkii puuttumaan vaaralliseen ajotapaan, joka vaarantaa muuta liikennettä tai muuta turvallisuutta. Viime viikonloppunakin Rauman seudulla puututtiin useasti keulimiseen.

Pennanen muistuttaa, että nuoret kokoontuvat ja nuoret ovat kokoontuneet mopoilla iät ja ajat. Poliisi on kuitenkin luonnollisesti huolestunut, jos kokoontumisissa ajetaan nurmikoilla, rikotaan paikkoja ja muiden ihmisten omaisuutta.

Raumalla viime viikolla tilausravintola Juhlahovilla aiheutettiin tuhansien eurojen vahingot, viime lauantain mopomiitin jäljet puolestaan näkyvät edelleen muutamien liikkeiden parkkialueeella.

– Lähtökohtana on se, että kokoontumisiin pitäisi olla maanomistajan lupa. Kuminpolttokaan ei ole sallittua yleisellä alueella.

Pennanen kertoo, että esimerkiksi Turussa ja Porissa mopomiittien organisoijat ovat tehneet yleisötilaisuusilmoituksen.

Poliisin lupahallinto on sen jälkeen antanut ehdot, missä ja miten kokoontuminen voidaan pitää.

– Silloin se on poliisinkin näkökulmasta sallittua. Monesti mopoilijat kokoontuvat johonkin ja siirtyvät letkana toiseen. Nämä asiat on lupailmoituksessa esitetty, arvioitu ja hyväksytty.

Moposuora veti ajelijat pois koulujen tonteilta

Itä-Suomessa Kontiolahdella mopoilijoiden aiheuttamat ongelmat yleisillä teillä on ratkaistu mopoilua varten tehdyllä moposuoralla.

Suora on kerännyt innokkaita ajajia lähikunnista, ja Kontiolahden nuorisovaltuuston mukaan koulujen pihat ovat nyt saaneet olla paremmin rauhassa mopoilijoilta.

Ajatus kaikesta liikenteestä erotettu taitoajoalue saa Pennaselta vihreää valoa.

– Alueen pitää olla sellainen, että se on muulta liikenteeltä suljettu niin selkeästi, ettei sinne ole vahingossakaan mahdollista ajaa.

– Jos suljetulla alueella harjoiteltaisiin, niin olisi hyvä olla vastuuhenkilö, parhaassa tapauksessa ensiapukin lähellä, kun mopo kuitenkin vähän jokaisella jossain vaiheessa kaatuu, Pennanen toteaa.

Teollisuusalue olisi moposuoralle paras vaihtoehto

Rauman kaupungin suunnittelupäällikkö Riikka Pajuojakin kertoo, mopoilulle pyhitetty alue olisi varmasti Raumalla toimiva, jos sopiva paikka vain löytyy.

Hänkin muistuttaa poliisin tavoin, että alue pitäisi olla täysin suljettu muulta liikenteeltä.

– Se voi olla esimerkiksi käytöstä poistettu katu tai jossain tontilla suljetulla alueella, johon muulla liikenteellä ei ole pääsyä.

Yksi käytöstä poistettu katu on Tuomoniemessä. Rokintien itäistä päätyä ei enää käytetä, sillä kulku Rokintielle tapahtuu Tuomoniementien kautta.

Hieman yli 600 metriä pitkällä päällystetyllä pätkällä näkyi varsin tuoreita kuminpolttojälkiä, joten mopoileva nuoriso paikan jo tietää.

– Se on tosiaan sellainen käytöstä poistettu yksityistie. Sitä ei ole osoitettu kevyen liikenteen väyläksi, mutta toisaalta se on suosittu ulkoilureitti, mikä pitäisi myös ottaa huomioon.

– Pätkän käyttö vaatisi maanomistajan eli kaupungin luvan, sillä koska sitä ei ole enää kaduksi osoitettu, niin siellä ei saa moottoriajoneuvolla ajaa. Maastoliikennelaki tulee siinä vastaan.

Pajuoja pohtii myös sitä, miten moposuoran kuuluisivat lähialueen asutuksiin. Hän näkisi, että suoran paras sijainti olisi esimerkiksi teollisuusalueella.

– Asia ei ole yksin virkamiesten päätettävissä, vaan naapurustoa luultavasti pitäisi kuulla tällaisessa tilanteessa, kun tuodaan alueelle uuttaa toimintaa, jonka tiedetään aiheuttavan melua. Tuomoniementie on tuossa niin lähellä ja Vanhalahden osayleiskaava alueelle on osoitettua uutta pientalovaltaista asutusta.

Komisario Pennanen: vanhempien otettava enemmän vastuuta

Komisario Pennasta huolettaa tällä hetkellä etenkin nuorten mopojen kunnot.

Hän toivoisi, että mopoikäisten vanhemmat keskustelisivat asioista enemmän lastensa kanssa, että valot ja muut toimivat asianmukaisesti.

Etenkin poliisi Pennasen mukaan joutuu turhan usein puuttumaan viritettyihin mopoihin.

– Sieltä tulee sitten seuraamuksia. Ei pelkästään sakkoja, vaan se voi vaikuttaa ajokorttiin, verottaja ja vakuutusyhtiö saattavat lähettää laskun, jos mopo on muutettu kevytmoottoripyöräksi.

Hän muistuttaa myös turvallisuudesta. Mopon jarruja ei ole luotu koville nopeuksille, mikä altistaa kuljettajan ja muut teillä liikkujat vaaraan.

– Pitää muistaa, että valtaosalla se mopo on ihan kunnossa. Isossa porukassa vain tyhmyys tuppaa tiivistymään ja näyttämisenhalu menee taidon edelle.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut