Mopomiiteissä on syytä pitää järki mukana – "Mieluusti olisimme yhteydessä ja loisimme kontaktia", vinkkaa poliisi nuorille

Mopomiitit eivät periaatteessa ole sallittuja, mutta poliisi ei halua toimintaa kokonaan kieltääkään. Raumalla viimeisin mopokokoontuminen pidettiin vappuna.

Mopomiiteistä tehdään harvoin lain vaatimisia kokoontumisilmoituksia, mutta poliisi ei kuitenkaan halua niitä olla kokonaan kieltämässäkään. Kuva: Juha Sinisalo

Mopomiitit puhuttavat tänäkin keväänä. Länsi-Suomeen yhteyttä ottanut lukija harmittelee mopoilijoiden kokoontumisesta aiheutuvaa metelöintiä, kaasuttelua ja kumin polttamista. Viimeisen isompi mopomiitti Raumalla nähtiin vappupäivänä. Aiemmin mopomiittiä suunniteltiin vappua edeltäneelle viikonlopulle, mutta kokoontuminen peruttiin aluehallintoviraston ylijohtajan vedottua nuorten vastuullisuuteen Länsi-Suomessa (LS 20.4.).

Lounais-Suomen poliisilaitoksen komisario Tuomo Katajisto toteaa, että mopomiitit ovat sinänsä hieman hankala aihe.

– Nehän ovat käytännössä yleisötilaisuuksia, mutta harvoin niistä tehdään poliisille yleisötilaisuusilmoitusta, Katajisto toteaa.

Samaan aikaan nuorilta ei tällaista ajanviettotapaa kuitenkaan haluta kokonaan kieltääkään, ja se voisi poliisin resurssien kannalta olla haastavaakin.

Monenlaisia ikäviäkin lieveilmiöitä

Lukijankin mainitseman kuminpolton ja kaasuttelun sen sijaan voidaan katsoa olevan uudessa tieliikennelaissa tarkoitettua "tarpeetonta ja häiritsevää ajoa". Siihen poliisi voi puuttua, Katajisto sanoo.

Poliisi pyrkiikin valvomaan tapahtumia mahdollisuuksiensa mukaan ja "pitämään ne kuosissa".

– Tällaista ajelemista kun kuitenkin aika ajoin tapahtuu, lähtökohdan tulisi olla se, että kaikki huolehtisivat siitä, että se tapahtuu turvallisesti, Katajisto toteaa.

Isojen osallistujamäärien, letkassa liian lähekkäin ajamisen ja taidonnäytteiden lieveilmiöt ovat ikäviä.

– Liikenne tukkeutuu ja törmäyksiäkin saattaa tulla. Onhan siinä huonoja asioita ja vaaranpaikkoja mukana.

Kanssaliikkujilta ja asukkailta ilmoituksia

Paitsi itse osallistujiin, saattavat lieveilmiöt epäilemättä vaikuttaa myös ulkopuolisiin ihmisiin. Katajiston mukaan mopojen pärinä saa aikaan jonkin verran ilmoituksia poliisille.

– Kyllä niitä jossain määrin välillä tulee, sekä kanssaliikkujilta että myös asukkailta. Useinhan miiteissä mennään johonkin tiettyyn paikkaan, jossa sitten "pärrätään" vähän enemmän. Se voi aiheuttaa häiriötä lähialueen asukkaille, Katajisto sanoo.

Ehdotus: poliisin kanssa voisi suunnitella

Aiemmilta vuosilta joistakin kaupungeista on hyviäkin kokemuksia miiteistä, joissa järjestelyistä on sovittu yhdessä etukäteen poliisin ja vaikkapa nuorisopalveluiden kanssa.

Katajisto kannustaakin nuoria olemaan aiheesta rohkeasti yhteydessä poliisiin.

– Mieluusti olisimme yhteyksissä ja loisimme kontaktia. Kyllä minusta tuntuu, että se olisi kaikkien yhteinen etu. Voitaisiin miettiä vaikkapa reittejä ja paikkoja yhdessä poliisin kanssa, Katajisto pohtii.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut