MTV: Korona ei enää täytä yleisvaarallisen tartuntataudin kriteerejä, katsoo asiantuntijaryhmä

Arkistokuva: Juha Sinisalo

Tartuntatautien neuvottelukunta katsoo, että koronavirus ei enää täytä yleisvaarallisen tartuntataudin kriteerejä, kertoo MTV:n Uutiset.

Neuvottelukunta on valtioneuvoston asettama asiantuntijaryhmä. Se ei päätä koronaviruksen luokittelusta, mutta antaa asiassa suosituksen sosiaali- ja terveysministeriölle (STM), MTV kirjoittaa.

Neuvottelukuntaan kuuluu muun muassa STM:n, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sairaanhoitopiirien edustajia.

Tartuntatauti katsotaan yleisvaaralliseksi, jos taudin tarttuvuus on suuri, tauti on vaarallinen ja taudin leviäminen voidaan estää esimerkiksi karanteeneilla ja eristämisellä.

Kolmas kriteeri ei koronan kohdalla enää nykyisin täyty, sillä tartunta on hyvin yleinen ja on mahdotonta tietää, keneen toimenpiteitä pitäisi kohdistaa, sanoo neuvottelukunnan puheenjohtaja, STM:n lääkintöneuvos Anni Virolainen-Julkunen MTV:lle.

THL:n johtaja Mika Salminen sanoi MTV:lle jo heinäkuussa, että koronan voisi poistaa yleisvaarallisten tartuntatautien listalta.

STM katsoi tuolloin, ettei poistamista kannata kiirehtiä, vaan viruksen muuntumista kannattaisi seurata vielä syksyllä. Ministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen sanoo MTV:lle nyt, että tilannetta seurataan tarkkaan.

Taudin luokituksen mahdollisesta muutoksesta päättää MTV:n mukaan käytännössä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Korona lisättiin Suomessa yleisvaarallisten tartuntatautien luetteloon helmikuussa 2020.

Maiju Ylipiessa, STT