Muijalan taidetilalla Pyhärannassa on kansainvälistä pöhinää

Ensimmäinen residenssivuosi on pilottivuosi, sanoo toimintaa pyörittävä kuvataiteilija Roos Hermsen. Kansainväliset taiteilijat tekivät näyttelyn luonnosta löytyvistä materiaaleista.

Taidetila Muijalan residenssitoiminta on lähtenyt hyvin liikkeelle. Roos Hermsen (vas.) pyörittää toimintaa. Niklas Hallman, Stijn Pommée ja Mio Fujimaki ovat tällä viikolla avautuneen Harvest-näyttelyn taiteilijoita.

Viime kesänä toimintansa aloittaneen Muijalan taidetilan – Muijala Artspacen ympärivuotinen residenssitoiminta Pyhärannan Reilassa on lähtenyt hyvin käyntiin. Parhaillaan residenssissä työskentelee kaksi kansainvälistä taiteilijaa, japanilainen Mio Fujimaki ja hollantilainen Stijn Pommée.

Molempien teoksia on esillä tällä viikolla tilalla avautuneessa Harvest-näyttelyssä.

Residenssitoimintaa pyörittää Taidetila Muijala ry, jonka puheenjohtaja on kuvataiteilija Roos Hermsen. Hän hankki tilan pari vuotta sitten yhdessä kuvataiteilija Katri Paunun kanssa. Residenssitoiminta on suunnattu nuorille, uraansa aloitteleville taiteilijoille.

– Tarkoitus on tarjota nuorille taiteilijoille mahdollisuuksia oppia toisiltaan ja auttaa toisiaan taiteen alan ammattilaiseksi tulemisessa, Hermsen sanoo.

– Työtä on vielä paljon, mutta alku näyttää lupaavalta, Hermsen sanoo.

Hän sai toimintaansa tälle vuodelle Koneen Säätiön apurahan.

Ympärivuotista toimintaa

Liikkeelle on Hermsenin mukaan aluksi lähdetty pienimuotoisesti. Silti tulijoita on riittänyt. Hermsen laskee, että taiteilijoita voisi jatkossa vuoden aikana olla kolmisenkymmentä. Tavoite on ympärivuotinen toiminta, jota on toistaiseksi mainostettu lähinnä sosiaalisessa mediassa sekä omien verkostojen kautta.

– Taiteilijoita varten on kolme vierashuonetta ja studiotilaa vanhan tilan rakennuksissa taiteilijoiden tarpeiden mukaan.

Ensi vuonna suunnitelmissa on liittyä jäseneksi kansainvälisiin residenssiorganisaatioihin.

Taideopiskelijoita Hollannista

Muijalan Taidetilalla on suorat kontaktit Hermsenin ja Paunun entiseen opiskelupaikkaan, Gerrit Rietveld Akatemiaan Amsterdamissa.

Siellä opiskelee myös Mio Fujimaki. Hän haki Pyhärantaan nähtyään avoimen hakuilmoituksen.

– Tiesin, että residenssin perustajat ovat käyneet saman oppilaitoksen kuin minä. Pidin ajatusta taidetilasta hienona ja halusin tulla katsomaan, miten kaikki toimii. Toiminnalla on mielestäni iso merkitys myös paikallisena aktivaattorina.

Fujimaki aikoo viipyä residenssissä kuukauden.

– Kävin joskus, monta vuotta sitten Suomessa parin päivän piipahduksella, mutta en muista siitä juuri mitään.

Fujimaki työstää residenssin aikana tekstiiliteosta, joka pohjautuu vanhaan karttaan.

Maalaisympäristö inspiroi

Hermsenin kuratoimaan Harvest-näyttelyyn hän on tehnyt installaation luonnonmateriaaleista ja niistä uuttamistaan väreistä. Nesteet hän on kerännyt väripaletiksi vanhan navetan juottokaukaloihin.

Aiemmin Japanissa kuvataiteita opiskellut Fujimaki hakeutui alan opintoihin Eurooppaan, koska halusi kokeilla taiteen tekemistä erilaisilla tekniikoilla.

– Japanissa on vahva käsityön perinne erityisesti tekstiileissä. Halusin kuitenkin oppia käyttämän myös muita medioita. Eurooppaan hakeutumiseen liittyi myös halua kokea jotain uutta, sillä olin asunut koko siihen astisen elämäni samassa paikassa Japanissa.

Pyhärantalainen maalaisympäristö on ollut inspiroivaa.

– Täällä on paljon luontoa tai oikeastaan vain luontoa, Fujimaki hymyilee.

Stijn Pommée on jo valmistunut Gerrit Rietveld Akatemiasta. Hänen tekniikkansa on monoprintti.

– Minulla on tulossa näyttely kuukauden päästä ja tulin tänne tehdäkseni uusia teoksia sinne.

Vanhan viljamakasiinin yläkerrassa on helsinkiläisen Niklas Hallmanin installaatio Kotilon vartijat.

– Päävälineeni ja lähtökohtani on maalaus, mutta minua kiinnostaa maalauksen irrottaminen seinästä ja lopputulema onkin kolmiulotteinen installaatio, taiteilija kertoo.

Vanhaa viljamakasiinia hän pitää kiehtovana paikkana taiteelle.

– Olen teoksillani usein perinteisissä valkoisissa galleriatiloissa. Täällä ainutlaatuista on uinuva luonnonvalo.

Harvest-näyttelyssä navettagalleriassa ja vanhassa viljamakasiinissa esittäytyy kaikkiaan viisi kesän residenssitaiteilijaa. Näyttelyn nimi, Harvest (Sato) viittaa vuodenaikaan, mutta myös paikkaan.

– Taiteilijat ovat inspiroituneet niistä luonnonmateriaaleista, joita he ovat löytäneet täältä. Näyttelyä voi myös pitää taidetilan residenssitoiminnan ensimmäisenä satona, Hermsen sanoo.

Taidetila Muijala

Tilassa toimi aiemmin puutarhanhoitokoulu (perustettu 1948).

1960-luvulta lähtien tila oli Suomen armeijan omistuksessa, ja toimi tietokeskuksena.

Tontin alkuperäinen nimi on Äijälä.

Kiinteistöön kuuluu iso puinen päärakennus, rivitalo kolmella yksiöllä, iso teollisuusautotalli, kaksi navettaa, aitta, vanha tuulimylly ja merisauna.

Harvest-yhteisnäyttely Taidetila Muijalan Navetassa ja Viljamakasiinissa on avoinna 31.8. asti. Taiteilijat: Niklas Hallman, twentyfivenineteen (Michelle de Vaan & Ilke van Deventer), Stijn Pommée, Sofiia Homin, Mio Fujimaki ja Serhii Varlamov. Avoinna ke–su klo 12–16.

Aiemmin tänä kesänä myös Rauman taiteilijaseuran näyttely.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut