Muista riittävä turpaväli ohittaessasi hevosen

Yle esittää heinäkuussa kanavillaan Suomen Ratsastajainliiton ja Suomen Hippoksen tuottamaa tietoiskua "Hiljennä kun huomaat hevosen - ja muista riittävä turpaväli".

Hevosen kohtaaminen liikenteessä on merkittävä turvallisuuskysymys, koska monet tielläliikkujat eivät tiedä, kuinka kohdata ja ohittaa hevonen tai hevoskuljetus turvallisesti. Vaaratilanteet ovat valitettavan yleisiä, eikä onnettomuuksiltakaan olla vältytty.

Hevonen on saaliseläin, jonka vaistot kehottavat sitä pakenemaan uhkaa. Pahasti pelästynyt hevonen saattaa rynnistää karkuun hurjana ja hallitsematta, ja viisisataa  kiloa hevosta ei ole tuttavuus, jota kukaan toivoo konepellilleen. Raju pakotilanne saattaa myös ratsastajan ja hevosen itsensä suureen vaaraan.

Kun siis kohtaat hevosen tielläsi, pidä kunnon ”turpaväli”, hiljennä vauhtisi, jätä reilu tila ohitukseen ja vältä yllättäviä otteita, jotka voivat pelästyttää hevosen. Hevonen voi säikähtää, jos tulet liian lähelle liian kovaa vauhtia, mutta myös äkilliset äänet, pyöristä sinkoavat kivet tai ojasta lehahtava lintu voivat herättää hevosessa pelkoa.

Kovin ahtaaseen paikkaan autolla ei kannata ajautua hevosia kohdattaessa. On hyvä myös seurata ratsastajan tai ohjastajan antamia merkkejä, koska on turvallista ohittaa.

Tästä linkistä pääset katsomaan tietoiskuvideota.