Muistatko koronakevään laulavan poliisin? Nyt Petrus Schroderus keskittyy laulajan uraansa

Helmikuussa tenori saapuu konsertoimaan Raumalle. Poliisintyöt ovat lopullisesti jääneet.

| Päivitetty

Poliisin koronakeväänä julkaisema tsemppivideo Petrus Schroderuksesta laulamassa Rakastan elämää niin sanotusti räjäytti pankin. Oululaispoliisin veto nousi someilmiöksi ja keräsi ennätysmäärän katselukertoja.

Raumalla helmikuussa konsertoiva laulaja toteaa, että videon saamassa suosiossa oli paljon myös ihmettelyä siitä, voiko poliisin ammatissa työskentelevältä isolta äijältä moista herkkyyttä löytyä.

– Poliisin työhön kuuluu edelleen tietynlainen lujuuden ja kovuuden eetos, Schroderus sanoo.

Ajatukset Ukrainassa

Huonosti eivät ole vetäneet tenorin muutkaan musiikkivideot. Viime viikolla julkaistu video, jolla Schroderus laulaa ukrainalaisen kansanlaulun Ruskeat silmät, keräsi hieman yli kahdessa vuorokaudessa 100 000 kuuntelukertaa.

Ukrainan Butšassa kuvatulla videolla näkyy paikallisia asukkaita sodan hävityksen keskellä.

Kappaleesta Schroderus teki ensimmäisen videon jo viime keväänä. Laulu on nauhoitettu Vantaan viihdeorkesterin kanssa.

Ukrainan hän on aina kokenut läheiseksi.

– Olen käynyt maassa monta kertaa ja minulla oli ukrainalainen säestäjä jo Timo Mustakallio -kilpailussa.

Schroderus on esiintynyt useissa Ukrainan puolesta järjestetyissä hyväntekeväisyystilaisuuksissa. Kiertueellaan hän jakaa myös konserttilippuja Ukrainasta paenneille.

Somesta nostetta uralle

Somessa esiintyminen on Schroderukselle tuttua jo vuosien takaa: jouluvideo Jouluyö keräsi isot katselumäärät 2015. Nykyään laulajan tätä puolta manageroi viisihenkinen tiimi.

– Voin itse keskittyä laulujen harjoitteluun ja keikkailuun.

Tenori myöntää, että musiikkivideoilla on ollut iso merkitys laulavan poliisin uralle. Toisaalta poliisiaikoina tehdyt videot herättivät hänessä myös ristiriitaisia tunteita.

– Hävettikin joskus, muistan miettineeni, että ihmiset ajattelevat minun pyrkivän laulajana julkisuuteen poliisin ammatin kautta. Ollessani poliisi halusin pitää laulajan ja poliisin työt erillään.

Poliisista laulajaksi

Schroderuksen ura on ollut tasapainoilua poliisin ja laulajan ammatin välillä. Poliisin työstään hän irtisanoutui ensimmäisen kerran voitettuaan Timo Mustakallio -kilpailun 2004. Kiinnitys Suomen kansallisoopperaan toi seuraavien vuosien aikana useiden oopperateosten päärooleja. Oopperalaulajan urallaan hän esiintyi myös Savonlinnan oopperajuhlilla sekä konserttisolistina eri puolilla maailmaa.

Lopullinen irtiotto

Vuonna 2012 Schroderus palasi kotikaupunkiinsa Ouluun poliisin työhön. Viime kesänä hän irtisanoutui poliisivoimista jälleen – tällä kertaa pysyvästi.

– Olin jo viime vuoden virkavapaalla. Koin kuitenkin, että on väärin olla koko ajan pyytämässä vapaata.

Ennen tätä poliisin työ ja sivutoiminen keikkailu nieli Schroderuksen kaiken ajan.

– Käytännössä minulla oli kaksi työtä rinnakkain. Valinta oli joko tai ja lopulta järkiratkaisu.

Poliisista jäi ikävä tiivistä työyhteisöä, joka muodostaa pitkälti myös laulajan ystäväpiirin. Ammatillisesti hän ei kuitenkaan jää poliisin työtä kaipaamaan.

– Ehdin jo nähdä ammatin kaikki puolet. Pääasiallisesti olin kenttäpoliisina, mutta viime ajat tutkinnassa.

Pois oopperasta

Laulajan musiikin painopiste on vaihtunut oopperasta viihteen klassikoihin, slaavilaisiin romansseihin, ukrainalaisiin kansanlauluihin ja tenoriäänelle sopiviin italialaisiin hitteihin. Juuri niitä kuullaan Raumallakin. Omiksi laulajasuosikeikseen Schroderus nimeää Olavi Virran ja Georg Otsin.

Ohjelmiston vaihtuminen on vaatinut uuden laulutavan opettelemista.

– Johan se kuulostaisi koomiselta, jos mylvisin kansalauluja samalla tavalla kuin oopperaa.

Oopperalaulamista hän kuvailee ”jalostetuksi huutamiseksi”.

Rauma-saliin tenorin tuo kiertue Rakkauden voima, jonka piti käynnistyä jo tammikuussa, mutta raju sairastuminen vei laulajan äänen.

Raumalla hän ei aikaisemmin ole esiintynyt, käynyt kyllä.

– Ja poliisikouluaikoina kämppikseni oli lappi TL:stä, joten sikäläinen murre tuli kyllä sen vuoden aikana tutuksi, tenori nauraa.

Mieluummin keikalle!

Tammikuussa Schroderukselta ilmestyi pitkästä aikaa myös levymusiikkia. Ensimmäiset kolme kappaletta Rakkauden voima -albumilta Vantaan Viihdeorkesterin ja kapellimestari Alberto Hold-Garridon kanssa julkaistiin 20.1.

Laulajana Schroderus sanoo olevan enemmän keikka- kuin levylaulaja.

– Nautin siitä kun saan esiintyä livenä. Levynteko on työlästä ja vie päiviä. Mielestäni keikat ovat myös paras tapa tutustua laulajaan, Schroderus sanoo.

Petrus Schroderuksen ja Riku Niemi Orchestran Rakkauden voima -konsertti perjantaina 10.2. Rauma-salissa (Lippu.fi).

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut