Muistatko Mammoetin? Iso on isoa myös nostureissa, ja Karin kampuksella ollaan kaukana siitä, mitä Olkiluodossa nähtiin

OL3-työmaalla nähty hollantilaisnosturi ylsi yhtä korkealle kuin Näsinneula. Kohteeseen iskivät myös ydinvoimaa vastustaneet aktivistit.

| Päivitetty

Raumalla on viime päivinä ihmetelty Karin kampukselle pystytettävän 43-metrisen torninosturin kokoa. Työmaalle nousee lähiaikoina yhteensä kolme torninosturia, joista suurimman lakikorkeus on 53 metriä.

Nosturit tuntuvat keskikaupungin oloissa isoilta, mutta ovat hyvin kaukana suurimmasta Rauman seudulla nähdystä nostokurkijättiläisestä.

Moni muistaa vielä Olkiluoto 3-työmaan valtavan Mammoet-nosturin, joka pystytettiin ydinvoimalasaarelle vuonna 2005.

"Mammutti" kuljetettiin Suomeen Hollannista, ja kokonaisuus oli pakattu yli 90 laivakonttiin. Kun nosturi saatiin useamman viikon aherruksen jälkeen koottua, sen korkein kohta tavoitteli taivasta peräti 160 metrissä eli kutakuinkin yhtä korkealla kuin Tampereen Näsinneula.

200-metrinen nostovarsi kykeni nostamaan 1 600 tonnin painon eli esimerkiksi Boeing 747 -lentokoneen 110 metrin korkeuteen. Itse nosturi painoi 3 000 tonnia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Olkiluotoon saaapumisen aikoihin vastaavankokoisia nostureita oli maailmassa kymmenkunta. Mammoetin mukana ydinvoimalatyömaalle tulivat myös koneen käyttöön erikoistuneet nosturinkuljettajat.

Vuonna 2007 jättinosturi oli myös ympäristöaktivistien iskun näyttämönä. 

Toukokuun 28. päivän aamuna ryhmä Greenpeacen aktivisteja rantautui voimalasaarelle kumiveneillä jakiipesi Mammoetiin 80 metrin korkeuteen. He vaativat Teollisuuden Voimaa ja voimalatoimittaja Arevaa muun muassa julkistamaan kaikki Olkiluoto 3:n laatupoikkeamat. 

Nosturiin kiipesi kaikkiaan kuusi aktivistia, joista kolme oli suomalaisia, kaksi brittiläisiä ja yksi ranskalainen. Viimeiset aktivistit laskeutuivat maankamaralle kesäkuun ensimmäisen päivän iltana.

Mammoetiin kivunneet aktivistit tuomittiin myöhemmin sakkorangaistuksiin sekä menettämään kumiveneensä ja kiipeilyvälineensä valtiolle.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut