Muistokirjoitus: Tehtaanjohtaja Pertti Asunmaa

Pertti Asunmaa tuli Raumalle UPM:n tehtaanjohtajaksi. Arkistokuva: Kari Mankonen


Pertti Asunmaan 29.3.1951 Alavudella alkanut maallinen matka päättyi Raumalla 4.11.2020. Kavala ja nopeasti edennyt sairaus uuvutti Pertin. Hän sai elää elämänsä viime hetket kotona. Lähdön hetkellä sairasvuoteen äärellä olivat hänen läheisimpänsä.

Tunnistimme Pertin Pohjanmaan pojaksi. Rautatieläiskodissa varttuneena hän sai viettää hyvän lapsuuden ja nuoruuden. Isä oli vaihdemies ja äiti kotiäiti. Perheen tärkeimpiä asioita olikin se, että lapset tulee kouluttaa hyvin ammatteihin.

Pertti kävi lukion Haapamäellä. Ylioppilaskirjoitusten jälkeen hän lähti opiskelemaan Oulun yliopistoon prosessitekniikkaa. Opintoja Pertti rahoitti toimimalla opettajana oululaisessa peruskoulussa. Lisäksi hän musisoi useissa eri yhtyeissä kuten Anu & Ultimus.

Pertti palveli suomalaista paperiteollisuutta yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Opintoaikana tutuksi tuli G.A. Serlachiuksen Kankaan paperitehdas.

Valmistuttuaan diplomi-insinööriksi Pertti työskenteli pitkään Voikkaan ja Kuusankosken sekä ennen eläkkeelle jäämistä UPM:n Rauman tehtaalla.

Pertti antoi aikaansa myös yhteiskunnallisiin luottamustehtäviin.

Monet yritykset, yhteisöt ja säätiöt kysyivät hänen asiantuntemustaan kehittäessä toimintaansa. Rauman Kauppakamarissa muistetaan ikuisesti Pertin junailemaa Kiinan matkaa hänen ollessaan Kauppakamarin puheenjohtaja.

Pertti Asunmaa toimi KooKoon puheenjohtajana. Raumalle muutettuaan hänestä tuli myös Lukon kannattaja.

Pertillä oli vaativat luottamustehtävät myös kahdessa jääkiekkoseurassa. KooKoota ja Lukkoa hän kannusti viimeisiin elämänsä päiviin asti. Pitkään hän oli myös Lukon Business Clubin jäsen.

Pertti Asunmaata jäivät kaipaamaan elämänkumppani ja lapset perheineen sekä lukuisa joukko ystäviä eri yhteyksistä.

Polkratasköörin ystävät

Pertti Asunmaa kuului Polkrataskööriin. Kuva: Raimo Vahanto
Pertti Asunmaa ja hänen elämänkumppaninsa kuuluivat Polkrataskööriin, jonka erikoinen polkumoottori keräsi katseita Raumalla. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio