Muistokirjoitus: Veikko Leivo oli nykyaikaisen liikkeenjohdon menetelmien pioneeri ja yritysjohtajien kouluttaja

Leivo oli luennoitsijana innostava, ja hänen luentonsa heijastivat yrittäjähenkeä ja monialaista käytännön kokemusta liike-elämästä. Yrittäjyyden luentosarja oli hänen aikanaan Kauppakorkeakoulun suosituin pääaineohjelma.

Professori Veikko Leivo kuoli Helsingissä 25. maaliskuuta 94-vuotiaana. Hän oli syntynyt Varsinais-Suomen Pyhärannassa 19. toukokuuta 1925.Leivo osallistui jatkosotaan Itä-Karjalassa ja myös Lapin sotaan. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Uudenkaupungin yhteislyseosta 1945. Leivo opiskeli autoinsinööriksi Tampereen teknillisessä oppilaitoksessa ja diplomi-insinööriksi Teknillisessä korkeakoulussa.

Hän toimi Rauma-Repolan rationalisointipäällikkönä Raumalla, koneenrakennusopin lehtorina Tampereen teknillisessä opistossa ja autotekniikan lehtorina Helsingin teknillisessä oppilaitoksessa 1950-luvulla. Ulkomaisia opintoja Leivo suoritti autotehtailla Ruotsissa, Englannissa ja Saksassa, sekä Stuttgartin teknillisessä korkeakoulussa.

Leivo toimi ASLA-stipendiaattina Indiana Universityssä Bloomingtonissa ja Wayne State Universityssä Detroitissa ja teki väitöskirjansa Volswagen of American myyntiorganisaation optimoinnista 1965. Väitöskirjassa osoitettiin teoreettisen matemaattisen mallinnuksen käyttökelpoisuus autokaupan maantieteellisten toimipaikkojen valinnassa.Veikko Leivo toimi Teknillisen korkeakoulun teollisuustalouden apulaisprofessorina 1967-68 ja Helsingin Kauppakorkeakoulun liiketaloustieteen, erityisesti markkinoinnin professorina 1968-82. Vuosina 1980-81 hän toimi Helsingin Kauppakorkeakoulun rehtorina. Hänet kutsuttiin 1982 Kauppakorkeakoulun liiketaloustieteen, erityisesti yrittäjyyden ja pienyritysten johtamisen professoriksi, josta hän jäi eläkkeelle 1986.

Rehtorina Leivo sai ministeriön päätöksellä perustettua Suomen ensimmäisen yrittäjyyden ja pienyritysten johtamisen professuurin ja hankki lahjoitusvarat professuuriin. Leivo oli luennoitsijana innostava, ja hänen luentonsa heijastivat yrittäjähenkeä ja monialaista käytännön kokemusta liike-elämästä. Yrittäjyyden luentosarja oli hänen aikanaan Kauppakorkeakoulun suosituin pääaineohjelma. Johtamisotteeltaan Leivo oli asioihin paneutuva ja uudistava.Leivo toimi usean säätiön mm. Liikesivistysrahaston luottamustehtävissä ja hänen nimelleen perustettiin oma rahasto. Veikko Leivo on vaikuttanut suomalaisten yritysjohtajien kasvattajana laajalti suomalaisessa talouselämässä.Leivo valittiin 1988 yrittäjien maailmankongressin (International Small Business Congress, ISBC) johtoryhmän puheenjohtajaksi, ja 1997 hänet nimettiin ISBC:n kunniajäseneksi.Leivo oli perustamassa yhdessä lääkärivaimonsa Pirkon kanssa Hakaniemen, Forumin ja Kielotien Lääkäriasemia, ja toimi niiden toimitusjohtajana ja hallituksen jäsenenä 1986 saakka. Innovatiivisena liikeideana oli että potilas sai lääkäriasemilta lääkäri- ja tutkimuspalvelut saman katon alta jonottamatta.Urheilu ja liikunta olivat Veikolle mieluisa harrastus. Nuoruudessaan hän harrasti nyrkkeilyä ja keskipitkien matkojen juoksua. Vaimo Pirkko houkutteli hänet golfin pariin ja eläkevuosinaan Veikko oli innokas golfaaja Sarfvikissa. Eläkevuosien talvet he viettivät Espanjan Marbellassa, ja sielläkin golf oli tärkeä harrastus.Mai Anttila Lena Korhonen Ilmo LeivoKirjoittajat ovat Veikko Leivon työtovereita ja poika

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut