Muistokivi tyhjän sylin surulle – Muistopaikan äärellä kuka vain voi surra lapsettomuutta tai lapsen menettämistä

Vanhan Rauman hautausmaalle valmistunut muistopaikka syntyi seurakuntalaisten ja seurakunnan työntekijöiden yhteisestä toiveesta.

| Päivitetty

Rauman seurakunnan kirkkoherra Valtteri Virta, seurakuntapastori Satu Salminen (kesk.) ja kappalainen Ulla Vuori julkistivat Tyhjän sylin muistopaikan keskiviikkona Rauman vanhalla hautausmaalla. Julkistaminen on katsottavissa livelähetyksen kautta seurakunnan sivuilta.

Rauman vanhalle hautausmaalle valmistunut Tyhjän sylin muistopaikka julkistettiin keskiviikkona.

Muistokiven ääreen voi pysähtyä sytyttämään kynttilän tai tuoda kukkia ja se on paikka, jossa kuka vain voi surra lapsettomuutta tai lapsen menettämistä.

– Suru lapsen menettämisestä tai lapsettomuudesta koskettaa todella monia, ei pelkästään vanhempia. Suru ei myöskään häviä, vaan se on olemassa vielä vuosikymmenten jälkeenkin. Muistopaikka tekee surusta konkreettisemman ja voi auttaa surutyössä, Rauman seurakunnan kappalainen Ulla Vuori sanoo.

Yhteinen projekti

Tyhjän sylin muistopaikkaa lähdettiin suunnittelemaan noin vuosi sitten. Tarve nousi esiin Tyhjän sylin hartauden jälkeen.

Rauman seurakunnan seurakuntapastori Satu Salminen kertoo, että toiveita muistopaikasta esitettiin sekä seurakuntalaisten että seurakunnan työntekijöiden taholta.

– Tämä on ollut yhteinen, työaloja ylittävä projekti. Asia koettiin niin tärkeäksi, että muistomerkki sai kauniin ja näkyvän paikan vanhalla hautausmaalla Kordelinin kappelin edessä, hän kiittää.

Samaistuttava lintu

Kauniilla muistokivellä on myös tarina. Se on jo kerran ollut jonkun hautakivi. Kaarnan päällä istuva lintu sen sijaan on suomalaista käsityötä, Korpilahdella toimivan Rahom Oy:n valmistama.

Lintu valikoitui kiven päälle pienen pohdinnan jälkeen. Ensin ajatuksissa oli enkeli, mutta kiveen kaiverrettu Jumalan kämmenellä -virsi sai toisiin aatoksiin.

– Surua ja kaipausta on monenlaista, joten lintu sopii hyvin samaistuttavuutensa vuoksi. Monelle luonto on elementti, johon voi tukeutua, Vuori pohtii.

Jatkossa Tyhjän sylin muistopaikka löytyy myös Simpukka ry:n muistopaikkojen listalta.

Tyhjän sylin hartaus järjestään torstaina 29. syyskuuta kello 18 Kordelinin kappelissa. Hartauden jälkeen siirrytään muistopaikalle sytyttämään kynttilä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut