Munax: Kananmunista ei ole ylitarjontaa

Laitilalainen Munax Oy haluaa korjata medioissa esitettyjä väitteitä kananmunien ylitarjonnasta ja kulutuskäyttäytymismuutosten vaikutuksista.

– Ylitarjonnasta ei voi olla kyse, koska kananmunia tuotettiin kolme prosenttia enemmän kuin edellisvuoden vastaavana ajankohtana ja kulutus on noussut 6,9 prosenttia. Jos puhumme kulutuskäyttäytymisen muutoksesta, niin tämänhetkinen tilanne johtuu tuotannon kasvusta eikä kulutuksen siirtymisestä tuotantomuodosta toiseen, tarkentaa Munax Oy:n kehitysjohtaja Hannu Majander.

Munax tarjoaa kaikki neljä kananmunan tuotantomuotovaihtoehtoa.

– Meille on tärkeää, että kuluttaja saa itse valita kananmunan, jota haluaa käyttää ja siksi tarjoammekin kananmunia kaikissa eri tuotantomuodoissa. Virikehäkkikananmunia tuotetaan Suomessa eniten, Majander sanoo.

Virikehäkkituotannon osuus on Suomessa 64 prosenttia ja lattiatuotannon 31 prosenttia – kauppanimeltään vapaan kanan kananmuna. Samaan lattiatuotannon prosenttiosuuteen lukeutuu ulkokananmunien tuotanto. Luomua on nyt viisi prosenttia koko tuotannosta.

– On selvää, että jokaiselle suomalaiselle tilalle on tärkeää, että tuotantoeläin voi hyvin tuotantomuodosta riippumatta. Eläinten hyvinvointi on tärkeä asia, Majander toteaa.